Zoals het vuur bij Black Smoke brandt, brandt het nergens

In 2018 staken Jord Althuizen en Kasper Stuart de barbecues en smokers in het pand bij de Van Nelle Fabriek aan. Wij gingen langs om te zien of het vuur nog brandt.

8 Okt 2024 Erik Saathoff

blogger Een rebelse wijnliefhebber die vindt dat er vooral niet te moeilijk over wijn gedaan moet worden. Houd van lekker eten, maar is bovenal levensgenieter.

Zoals het vuur bij Black Smoke brandt, brandt het nergens

In 2018 werden door BBQ-koning en zelfbenoemd “pyro culinair avonturier” Jord Althuizen en zijn compagnon Kasper Stuart de barbecues en smokers in het pand bij de Van Nelle Fabriek aangestoken. Wij gingen langs om te ervaren of het vuur nog altijd even hevig brandt.

​Vlees, vis en groenten op het menu


Foto: Jord Althuizen

Black Smoke heeft als BBQ-walhalla vlees door de aderen stromen. Dat voel je gewoon wanneer je de stoer ingerichte ruimte binnen komt. Toch is er een gevarieerde menukaart waar ook vis en groenten hun weg naar de vlammen, in de grote open keuken, vinden.

Zo is er voor ieder wat wils. Inclusief een ruime selectie van mooie wijnen en bieren. Er worden mooie cocktails bereid. Dikke tip voor de Negroni-fans: de White Negroni!

​Kennis en kunde van vlees


Naast de menukaart is er: ‘The Butcher Block’, een groot krijtbord, waar elke dag “cuts” van verschillende soorten koeien op staan.

We zijn vleeseters, en we weten echt wel het verschil tussen een kogelbiefstuk en een slavink, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Gelukkig is er genoeg kennis en kunde in huis om een uitgebreide uitleg te geven over waar welke steak zich bevindt op de koe en wat de verschillen zijn.

Na de uitleg kiezen we de “Côte á L’os” van het Simmentaler-ras, een stuk rib-eye van de zesde rib van de koe, en gaan we op aanraden van de zeer gastvrije bediening, voor de BBQ Bonanza.

​Low & slow


De BBQ Bonanza bestaat uit vrijwel alle gerechten die op de smoker worden gemaakt. Even in het heel kort: op een barbecue wordt “hot & fast” gewerkt en op een smoker wordt alles “low & slow” bereid.

Alles is lekker maar grote uitblinkers waren de “9 to 1 style” brisket (gaarde 16 uur in de smoker), de worsten, de pork belly. De tostada met pulled pork is ook om je vingers bij af te likken.

​Leuk spelen


Dan is daar de Côte á L’os. Een steak die qua formaat rechtstreeks uit een aflevering van The Flintones lijkt te komen. Een bekende fastfoodketen hanteert de slogan; “we know what to do with chicken”, nou, Black Smoke “knows what to do with meat”.

De steak wordt, voor hij op de grill gaat, ingesmeerd met rook infused olie. Chef Levon Timmers vertelt, met een grote glimlach, dat het maken van deze olie “leuk spelen” is. Er worden namelijk hete kolen in een bak met olie gegooid. Hierna moet de deksel van de bak er heel snel op, want hitte en olie is een nogal explosieve combi.

Het vlees is perfect gebakken, super mals en barst van de smaak. En hoewel de bonanza stiekem al behoorlijk wat ruimte in onze interne voedselopslag heeft ingenomen, eten we met veel plezier de steak op.

​Bye-bye American Pie


 De steak lijkt het laatste beetje ruimte in onze buiken te hebben gevuld en we twijfelen aan de zin; “there’s always room for dessert”. We proberen het toch.

Het wordt de American Pie. Een frequent wisselend dessert. Vandaag een pure chocolade brownie met witte chocolade ganache, suiker pinda’s en frappuccino-ijs. Een heerlijk, maar machtig nagerecht. Zeker na al het BBQ-geweld.

Toch is het ook bye-bye American Pie en genieten we met een kop koffie na. Voldaan starend naar de nog altijd hevig brandende open vuren, eten we het koekje ook nog op.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

De Buik Live bij de klassieke Bistrot-Bar Frère

De vijfde editie van de Buik Live is dit keer bij Bistrot-Bar Frère: een Franse buurtbistro die verrast met hoge kwaliteit.