Culinaire opstekers voor De Bilt en Bilthoven

De Buik deelt de culinaire opstekers voor de Bilt en Bilthoven met je, waaronder Loft88, Die Weinbar, NORRA en Mosa.

Culinaire opstekers voor De Bilt en Bilthoven

Wat gebeurt er toch allemaal in De Bilt en het aanpalende Bilthoven waar je vanuit Utrecht in een wip bent? Na Die Weinbar en Mosa zijn ook NORRA en Loft88 geopend waardoor de groene gemeente ineens een rijk en divers horeca-aanbod heeft. Nieuwtje: Loft88 opent dit jaar ook in Utrecht, op de oude plek van Tiger Mama aan de Voorstraat.

​Urban oase

Om bij Loft88 aan het Bilthovense Vinkenplein te beginnen: deze ‘urban oase met een boho vibe’ ademt in alles een Ibiza-look. Van de ruwhouten tafels en aardewerken lampen tot de kolossale planten en de mini-bosjes droogbloemen tafel. Ook aan het Bilthovense kroost is gedacht: zij kunnen lekker spelen in een keukentje, terwijl hun mama’s bijkletsen bij goede koffie, geserveerd in leuke mokjes.

Middenin deze beachy sfeer bevindt zich een ronde bar van kleine, zandkleurige steentjes. Erboven: een flinke voorraad flessen Aperol Spritz.

Op het enorme terras - met houten stoelen, maar ook stoffen loungebanken - vloeit rond het middaguur de rosé rijkelijk. Terwijl tout Bilthoven langsloopt om boodschappen te doen bij de plaatselijke visjuwelier wordt er volop geproost. Vis moet zwemmen, maar de bestelde steenovenpizza en zuurdesem-focaccia blijkbaar ook.

Op de dinerkaart staan spannende gerechtjes: we zien lamshaasjes met pistache-crumble, citroenrisotto met venkel en zeekraal en - altijd lekker - fish & chips.

Loft88, dat ook in IJsselstein actief is, had eerder een vestiging aan de Biltsestraatweg in Utrecht. Die is enige tijd terug gesloten, maar het personeel fluistert dat er dit jaar een nieuwe Loft88 opengaat in het voormalige Tiger Mama aan de Voorstraat. Fijn vooruitzicht!

​Weinbar

Tegenover Loft88 ligt Die Weinbar aan het Vinkenplein, een rond paviljoen waar wijnen uit Duitstalige regio’s worden geschonken en, in het winkelgedeelte, ook worden verkocht. De shop & bar is een initiatief van Marleen Hegeman die diverse wijnopleidingen heeft gevolgd naast International Hotel Management. Haar assortiment bestaat uit wijnen uit Duitsland en Oostenrijk, de Elzas en Süd-Tirol. Weingut Heinrich, Loimer en Alois Lageder, om maar een paar klinkende namen te noemen. 

Daarbij kun je, behalve plateaus met kaas, vlees of een mix daarvan, Flammkuchen bestellen, arancini en garnaalkroketjes die hier croquetjes heten. En er zijn bijzondere bitterballen: van de Coco Thai Vegan-bitterbal tot de Crème de Catalana-bitterbal met lemon curd en kaneelsuiker. Heerlijk met zo’n glas zoete Trittenheimer Apotheke (ook te koop in de winkel).

​Fine dining

De Buik schreef er al eerder over: Lieke Nicole-Cremers van restaurant Le Nord is aan het Emmaplein fine dining restaurant NORRA begonnen, net als Loft88 en Die Weinbar op negen minuten treinen van Utrecht. Terwijl haar man Gregory in Le Nord tegenwoordig een bistro-menu hanteert, serveert NORRA gerechten als lamsvlees met witte asperge, lamsoor, kataifi en vadouvanjus of, van het menu Botanique, Chawanmushi: gestoomde Japanse custard met shiitake, miso, rettich en groene asperge. De Buik is gaan proeven: onze review volgt binnenkort.

​Restobar

En dan is er Mosa, een restobar aan de Hessenweg in De Bilt. Eigenaren Timo Agterberg en Danique Haaksma hadden eerst De Witte Zwaan en zijn vorig jaar verhuisd naar deze winkelstraat in De Bilt. Een voormalig woonhuis werd uitgebreid met een drooglooppassage – een stalen boogconstructie - van het oude treinstation van Gent en is ingericht met karakteristieke elementen. Voorin is een gedeelte met een ‘cocktailbarsfeer’ waar je (ook) een goed glas wijn kunt drinken en barbites kunt bestellen, zoals padron pepers en sardines op toast. In het middendeel bevindt zich de chefs table waar je de koks aan het werk kunt zien. Achterin is een overloop van het restaurant dat overdag is af te huren als vergaderplek.

Mosa heeft een driegangenmenu voor 45 euro met gerechten als steak tartaar of tonijn tartaar, octopus met piment en paprika en biefstuk met pepersaus of gepofte knoflookjus. Chef Timo is ook een kei in vegetarische gerechten. Ga vooral zijn knolselderijsteak proeven (en zijn spicy snickers).

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Kameelbollen’ zijn de hardlopers bij bakkerij Kameel

Bakkerij Kameel in Utrecht: ambachtelijk zuurdesem, Fins geïnspireerde ‘kameelbollen’ en zoete broodjes in het sfeervolle Museumkwartier.

Met dank aan Mosa heeft ook De Bilt een restobar op niveau

Restobar Mosa in De Bilt verrast met verfijnde bar bites, perfect gegaarde octopus en een chef’s table ervaring op topniveau. Proef wat Mosa uniek maakt!