Komende maandag is het weer zo ver; Michelin maakt de nieuwe sterren bekend en doet dat in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Alle bekende chefs (en ook de Buik) zullen aanwezig zijn. De Buik tipt je op voorhand alvast over de mogelijke nieuwe sterren van Utrecht, Amsterdam en Rotterdam en zal volgende week verslag doen over de bekroningen.
Hoe werken de sterren van Michelin

Vroeger kwam Michelin in het welbekende rode boekje, maar sinds 2021 is er (voorlopig?) alleen een digitale uitgave die je via de app (gratis) kunt downloaden. Door de samenwerking van Michelin met The Fork kun je ook bij een beperkt aantal restaurants direct in de app reserveren.
De belangrijkste waarderingen van Michelin zijn de sterren waarbij * = verfijnde keuken een bezoek waard, ** = uitzonderlijke keuken een omweg waard en *** = unieke keuken een reis waard. Daarna komt de groene ster, die als extra waardering geldt (ook bij ‘normale’ sterren) en staat voor een restaurant dat een voortrekkersrol vervult op duurzaamheid. Daarna komt de bib gourmand voor zaken die een uitzonderlijk goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben.
De stand van de sterren

Amsterdam is de stad in Nederland met de meeste Michelinsterren: 3 tweesterrenrestaurants (Ciel Bleu, Spectrum en 212), 16 restaurants met een ster, 2 restaurants met een groene ster (Bolenius* en De Kas). Rotterdam heeft weliswaar evenveel 2 sterrenrestaurants (FG, Fred en Parkheuvel) maar slechts 6 restaurants met een ster, 8 met een Bib Gourmand en geen restaurants met een groene ster. Utrecht heeft in de stad een Bib Gourmand (Heron) maar wel 7 restaurants met een ster in de provincie.
Wat kunnen we maandag verwachten
Maandag is het vast weer een mooi spektakel waarbij alle bekroonde chefs op het podium worden gevraagd. De Buik heeft de afgelopen tijd wat chefs en restaurant intimi gevraagd naar hun voorspellingen voor onze drie steden. Daarbij heeft Michelin begin van de maand al een tipje opgelicht over de nieuwe Bib Gourmands dat zijn Bistro Oriole en Domenica in Amsterdam en geen zaken in Utrecht of Rotterdam.
Utrecht
Culinair Nederland is het er wel over eens dat in Utrecht mooie dingen staan te gebeuren. Misschien is het voor Michelin nog wat te vroeg maar Restaurant 273, Karel 5 en Maeve worden genoemd als kanshebbers, waarbij Karel 5 van Leon de Mazairac de meeste kans zou maken op een eerste ster (het oude Karel V verloor de ster in 2014).
Amsterdam
212 ** heeft een keukenbrand gehad en pakt gelijk door met een verbouwing die tot september zal duren, iedereen verwacht dat dit geen gevolgen zal hebben voor de waardering bij Michelin maar het team van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot lijkt daarmee dit jaar kansloos voor een derde ster.Ciel Bleu** is met Onno Kokmeijer zijn chefkok verloren waardoor ze zeker zijn afgevallen als kanshebber voor een derde ster. In plaats daarvan hoort de Buik regelmatig de naam van Spectrum** met chefkok Sidney Schutte vallen.
Als serieuze kanshebbers voor 2 sterren worden Vermeer en Vinkeles genoemd. De restaurants die het meest worden genoemd om in aanmerking te komen voor een eerste ster zijn Choux (evt ook groene ster), De Juwelier, Flore (voorloper Bord’eau had een ster) van Bas van Kranen en Kaagman & Kortekaas. Aan het voorspellen van verliezen van sterren wil niemand zich wagen, iedereen verwacht dit jaar nog enige coulance van Michelin.
Rotterdam
Geen van de Rotterdamse 2 sterrenrestaurants wordt genoemd als kanshebber voor een derde ster. Wel worden Renilde van Jim de Jong (maar misschien nog te kort geopend) en Très genoemd als de grootste kanshebbers voor een eerste ster. Fitzgerald raakte zijn chefkok Remco Kuijpers kwijt aan Lizz in Gouda. Dus ook hier is het even afwachten wat er gaat gebeuren. Heroine en Putaine komen (nog) niet op de lijstjes voor.