Restaurant Surf & Turf, in de Utrechtse werfkelders, serveert alles wat van het land of uit zee komt: vlees, vis òf vlees met vis. De trots van de kaart is wet aged Angus ossenhaas met Black Tiger-garnalen, of kreeftenstaart. Lekker met zo’n zelfgetapt biertje erbij!
Vers seafood en dry-aged vlees

Als je de werfkelder inloopt waar restaurant Surf & Turf is gevestigd, vallen direct een paar dingen op. Allereerst het aquarium met kreeften, vlakbij de bar. Centraal staat een grote boomstamtafel voor maximaal negen personen met in het midden twee biertapzuilen, bedoeld voor wie zijn eigen tempo wil bepalen (en een perfecte schuimkraag wil leren maken).
Waar je ook niet omheen kunt, is de rijpingskast voor vlees: die heeft een prominente plek in het restaurant. In deze kast wordt vlees onder optimale condities minimaal 21 dagen, maar vaak langer, gedroogd. Door dit rijpingsproces (‘dry’ of ‘wet’) wordt de smaak geconcentreerder en intenser.
Mekka voor de carnivoor

Als je de menukaart openslaat, kun je niets anders concluderen: een passender naam dan Surf & Turf is er niet voor deze zaak. De nadruk ligt op vlees, vis en schaal- en schelpdieren. Al biedt de kaart ook vegetarische opties.
Aan de Oudegracht aan de Werf worden oesters gereserveerd, tonijn, gamba’s, dorade en voor de liefhebbers natuurlijk kreeft. Ook voor carnivoren is Surf & Turf een Mekka. Fijn dat je kunt aangeven hoeveel ons vlees je graag zou willen. Zo komen zowel grote als kleine eters aan hun trekken. Er staan ook burgers op de kaart, waaronder één met kibbeling, ravigottesaus en augurk.
De eigenaren van Surf & Turf zijn dezelfde eigenaren als van Meat & More aan de Mariastraat. Ook daar zijn zij gespecialiseerd in kwaliteitsvlees en -vis. En ook daar staat zo’n DIY-biertaptafel.
Klassieke steak tartaar

We beginnen de avond met carpaccio van Wagyu-bresaola en steak tartaar. Het exclusieve Wagyu-vlees smelt op de tong en de combinatie met vijgencompote en walnoot werkt erg goed.
Het is altijd een verrassing als je steak tartaar bestelt. Bij Surf & Turf serveren ze de klassieke versie met zilveruitjes, kappertjes en een kwarteleitje. Het fijngehakte, rauwe vlees heeft een mooie structuur en is van uitstekende kwaliteit.
Ook van de hoofdgerechten zijn we onder de indruk. De yellowfin tonijnsteak is perfect gebakken, niet te lang en niet te kort. Hij wordt rosé geserveerd met zeekraal en mango-muntsaus: een lekkere combinatie.
De ossenhaas is ook weer topvlees: boterzacht en met een subtiele smaak. De borden zijn prachtig opgemaakt en erbij krijg je lekkere frietjes en krieltjes. De begeleidende Argentijnse Malbec smaakt goed. Surf & Turf heeft sowieso goede wijnen in hun (werf)kelder, waaronder die van het bekende wijnhuis Salentein en een mooie Barolo Riserva.
Het enige wat jammer is, is dat bijgerechten tegenwoordig niet standaard bij hoofdgerechten worden geserveerd; vrijwel altijd moet worden bijbetaald. Dat is ook bij Surf & Turf het geval, al hebben wij niets te klagen. De bospeentjes met sesam en venkel met cherrytomaat, smaken heerlijk.
Werfkelder

Tot slot een opmerking over het interieur. In de Utrechtse werfkelders vind je een breed scala aan restaurants. Bij de meeste lijkt de laatste decennia niets te zijn veranderd. Surf & Turf heeft de verbouwing echter grondig aangepakt. Het is een ruim, smaakvol ingericht restaurant geworden met oog voor detail.
Leuk vooruitzicht: als het straks mooi weer is, kun je de hele week terecht op het terras aan de Oudegracht. Bijvoorbeeld voor een Surf & Turf-plank waarop, de naam zegt het al, het beste van twee werelden ligt.