De Buik toog naar Maarssen voor een (zondagse) lunch in het voormalig klooster bij DeZusters. Vier geweldige gangen verder concluderen we: dit was een middag om lang te herinneren.
De Buik toog naar Maarssen voor een (zondagse) lunch in het voormalig klooster bij DeZusters. Vier geweldige gangen verder concluderen we: dit was een middag om lang te herinneren.
“Hoe zitten we er bij?” Dit is zo’n bekende vraag uit de klassieke restaurant recensie. Het is lastig om hier op een simpel antwoord te geven bij ons bezoekje aan Restaurant DeZusters in Maarssen.
DeZusters, inderdaad- zonder spatie, is gevestigd in een voormalig klooster, in de jaren ’60 gebouwd in de stijl van de zogenaamde Bossche School. Dit is een stijl die zich kenmerkt door een zekere strengheid, zonder tierelantijntjes of andere uitspattingen. Dat past natuurlijk wel bij een klooster.
DeZusters deelt het pand met Buitenplaats Doornburgh, een kunstencentrum met wisselende exposities. Een bezoekje aan Doornburgh combineren met een lunch bij Restaurant DeZusters klinkt als een mooi uitje. Dat kan op woensdag, donderdag en vrijdag. Op zaterdag en zondag serveert het restaurant een uitgebreide lunch.
Centraal in het pand is de prachtige kloostertuin. De opzet is vergelijkbaar met die van het Pandhof naast de Utrechtse Domkerk. Rondom de kloostertuin bevindt zich een overdekte galerij en hier heeft Restaurant DeZusters de tafels en stoelen geplaatst. Als het weer iets minder is wordt de lunch geserveerd in de refter.
Wij hebben gekozen voor de uitgebreide lunch en op deze zondag verschijnen vier gangen op tafel plus een amuse. Dit alles gaat in een prettig tempo. Het restaurant geeft de gasten volop de tijd om van de gangen te genieten.
Een bezoekje aan Doornburgh combineren met een lunch bij Restaurant DeZusters is een mooi uitje
Het is een lunch en heel zwaar zijn de gerechten niet. Fijn is dat het de keuken lukt om op een creatieve manier een flinke hoeveelheid groenten in de gangen op te nemen. De gerechten zien er stuk voor stuk prachtig uit.
Daarbij geeft de keuken de voorkeur aan lokale producten, van de bloempjes uit eigen tuin bij de vleestomaat tot de rauwmelkse kaas uit Kamerik, om de hoek, bij het kaasdessert.
Tijdens de lunch komt een aantal verbluffende gerechten langs. Gerechten waar je even stil van wordt. Zoals asperge en prei met XO-saus. XO-saus is een echte smaakexplosie met daarin een scala aan smaken, van vis en schelpdieren tot gedroogde ham. Die intensiteit past goed bij de groenten. Dit is niet alleen een spel van smaken, maar ook van structuren.
Het hoofdgerecht is ook al zo’n topper. DeZusters serveert runderhart met savooiekool, vergezeld door een Hasselbackaardappel met een crème van gefermenteerde knoflook. Echt een subliem gerecht.
De keuken weet een subtiliteit te bereiken die in harmonie is met de omgeving van dit voormalige klooster. Het is wel zo dat door de hoge kwaliteit van deze gerechten andere gangen net iets minder indruk maken. In elk ander restaurant zou de vleestomaat met een saus met onder andere chili een klapper zijn. Bij DeZusters wordt het gerecht een beetje overschaduwd door de asperge en prei met XO saus of het runderhart.
Ook het zoete dessert kent zo’n hoogtepunt met de panacotta waarin de smaak van geweekte aspergeschillen terugkomt. De panacotta wordt geserveerd met schaafijs en dat is een geweldige combinatie. Ook dit is weer een spel van smaken, maar ook van structuren.
De bediening is vriendelijk en kundig en komt met goede wijnsuggesties. Zo is de smaak van de Cabernet Franc die we bij het runderhart drinken pittig genoeg om de strijd aan te gaan met de sterke smaak van het hart. Ook de Normandische perencider die we bij het dessert drinken vult deze gang qua smaak mooi aan.
Dit is een zondagmiddag om nog lang te herinneren. DeZusters serveert een subtiel vier-gangen-menu op een prachtige plek
De Horecakrant van De Buik van Utrecht: 115 tips van horecahelden en liefhebbers. Gratis te vinden in cafés, restaurants en online.
Union House opent in de voormalige poptempel aan de Oudegracht een restaurant met binnentuin en op het balkon een wijnbar met uitzicht op het podium.
Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.
Geniet van de volgende voordelen: