Honderdvijftig jaar lang was het rijksmonument op Mariaplaats 14 in Utrecht een domein voor enkel mannen maar door de komst van Grand Bar & Brasserie Marie, komt hier eind mei verandering in. De deuren van de voorzaal van Herensociëteit ‘De Vereeniging’ worden namelijk geopend voor alle Utrechters om een borrel te drinken en te genieten van de moderne Franse kaart. En daarmee wordt Utrecht een prachtzaak rijker.
Wie straks Grand Bar & Brasserie Marie binnenstapt, waant zich volgens Erik van Dijk, directeur van Oud Londen Horeca Groep [een horecaonderneming uit Zeist, red.], in een moderne, lichte zaak met de uitstraling van een Parijse brasserie. Máár: het krijgt volgens van Dijk vooral internationale allure. Hoe kan het ook anders als het pand een rijksmonument is, waarin de geschiedenis uit de voegen barst. Het was volgens Van Dijk ook de reden dat de herensociëteit een paar jaar geleden besloot dat het zonde was om het enkel voor de vereniging te houden. Van Dijk vertelt dat er op maandagavond nog steeds gedineerd wordt door de leden maar dat de rest van de dagen de voorzaal van het pand open is voor publiek. “Eerder werden er ook al feesten gegeven”, vertelt van Dijk. “Maar nu lag er de vraag om een horecazaak. Die kans hebben we gegrepen en Grand Bar & Brasserie Marie was geboren.”
Ter ere van Marie

Waarom de zaak de naam Marie heeft gekregen, houdt ook verband met de historie. Het monumentale pand ligt namelijk aan de Mariaplaats waar vroeger de Mariakerk stond. Het gebied rondom de kerk, een immuniteit geheten, had vroeger de naam ‘Immuniteit Sint Marie’. En zo kwam de naam Marie op de voorgevel te staan. Deze rijke geschiedenis wordt geëerd door de enorme muurschildering van zestig vierkante meter die in de zaak te zien is, waarin details van onder meer het sociëteitsleven te zien zijn. En hoewel het mooi is om de geschiedenis van de sociëteit te eren, vindt van Dijk het belangrijk om nu vooral uit te dragen dat iedereen welkom is. “Grand Bar & Brasserie Marie moet vooral een plek zijn waar iedereen binnen komt lopen voor een kopje koffie met taart, een borrel of diner.”
Bar en restaurant gedeelte

Het hoge, lichte pand heeft een bar van maar liefst veertien meter lang en restaurantgedeelte. Op beide plekken kan de gehele kaart besteld worden. Zowel gerechtjes voor bij de borrel als een meer-gangen-diner. Op het menu staan gerechten uit de moderne Franse keuken waarin groente de hoofdrol speelt. Zo staan er vegetarische en veganistische gerechten op de kaart maar valt vooral de portionering van groente ten opzichte van vlees of vis op: groenten hebben de overhand. Het vlees dat op de kaart staat komt uit Nederland. Zo komt er vlees uit de Betuwe en varkensvlees uit Limburg. Ook de wijnen komen allemaal van zo dichtbij mogelijk. “We serveren bewust geen wijn uit de nieuwe wereld”, vertelt van Dijk. “Dit doen we niet omdat we het belangrijk vinden het milieu zo min mogelijk tot last te zijn. Je kunt wel producten van over de hele wereld slepen maar ook in ons eigen land en in de landen om ons heen zijn enorm mooie ingrediënten te vinden.”
Officiële opening 20 mei
Op 12 mei kon je de grand bar & brasserie al bezoeken maar op 20 mei vindt de officiële opening plaats. Op die dag wordt de zaak geopend door de burgemeester maar wordt ook het 150-jarig bestaan van de herensociëteit gevierd én vindt de opening van het congrescentrum in datzelfde gebouwencomplex plaats. Driedubbel feest dus. Wij kunnen niet wachten.