Kijk vooral in ‘Barts boekje’ bij The Winetable

The Winetable in Utrecht: geniet van topwijnen, Franse klassiekers en een sfeervolle setting. Perfect voor een borrel of uitgebreid diner!

11 Feb 2025 Han Orsel

blogger Han is eindeloos nieuwsgierig naar nieuwe restaurants, al zijn er ook wel wat zaken waar hij graag keer op keer terugkomt. Ook is hij zelf een fervent hobbykok en volgt hij een opleiding om nog beter te leren koken.

  • 11 Feb 2025

Kijk vooral in ‘Barts boekje’ bij The Winetable

Het fenomeen wijnbar is bezig met een niet te stuiten opmars, ook in Utrecht. De afgelopen jaren openden restaurants Concours en Hemel & Aarde een eigen wijnbar. En dat terwijl Utrecht al een aardig aanbod heeft. De Buik ging walsen, ruiken en proeven in The Winetable aan de Biltstraat.

The Winetable: een paradijs voor wijnliefhebbers

Het concept van een wijnbar is simpel: op de kaart vind je een groot assortiment wijnen, vaak ook per glas te bestellen, gecombineerd met gerechten in de categorie ‘shared dining’. Kleine gerechten dus om te delen.

Ook The Winetable, de nieuwe wijnbar aan de Biltstraat, hanteert dit beproefd concept. De eigenaren voegen daar hun eigen, jarenlange ervaring aan toe. Pascal Müller heeft zijn sporen verdiend in de horeca, onder meer als kok bij De Hoefslag. Bart Broshuis was ooit de drijvende kracht achter Wijnbar Kurk aan de Lange Jansstraat. Hij kent de Utrechtse horeca als geen ander en is een echte wijnkenner. Hij houdt ‘Barts boekje’ bij, waarin hij zijn trouvailles op wijngebied noteert. Hierin staan ‘unieke wijnen voor de ultieme wijnliefhebber’ die niet op de kaart staan, maar die hij wel in huis heeft.

Wij grijpen de kans aan om het boekje met ‘geheimtips’ in te kijken en zijn onder de indruk van de gedetailleerde aantekeningen. Als liefhebber ben je hier in goede handen. De kaart biedt een breed scala aan wijnen, met een nadruk op Europese wijngebieden, inclusief een paar wijnen uit de Benelux.

Wijnbar met Holtkamp-kroketten

Op het ‘gewone’ menu van The Winetable staan kleine gerechten, van oesters (Zeeuwse platte, maar ook Irish ‘umami’) via de enige echte Holtkamp-kroketten tot de enige echte Ortiz-sardines, want ook vis uit blik kent kwaliteitsverschillen. Ook zien we escargots à la bourguignonne, lamskoteletjes met zwarte knoflook en zuurkool met confit de canard op de kaart. De keuze voor vegetariërs is minder spannend: die varieert van een rijke salade en kaas (uit de oven of op een plank) tot een vega pizza.

The Winetable is ingericht in een nostalgische Franse sfeer. Het is er sfeervol en gezellig, zeg maar: gemoedelijk. De zaak zit op deze vrijdagavond flink vol en iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben.

Goede wijn-spijscombinaties bij The Winetable

We beginnen met een klassieke bruschetta met tomaat, gevolgd door ravioli met burrata, een lekker gerecht met citroen en balsamico als smaakmakers. Ook de Black Tiger gamba’s in knoflook- citroenboter zijn om je vingers bij af te likken. Erbij drinken we een lekkere malbec uit Cahors, in de wijnregio Zuidwest-Frankrijk.

We sluiten af met een kaasplankje en een rode syrah uit de Portugese streek Alentejo, wat ook weer een geslaagde wijn-spijscombinatie is.

Lekker laagdrempelig

Verwacht bij The Winetable geen smaakexplosies of onbekende combinaties van smaken en structuren. Er wordt vakkundig en op niveau gekookt met het accent op klassiekers uit de Franse keuken en de wijn staat centraal. Dat zie je terug in het interieur en op het menu.

The Winetable is een laagdrempelige zaak waar je zes dagen in de wijk (met uitzondering van maandag) kunt binnenstappen voor een goed glas wijn, met of zonder een paar delicatessen of gerechtjes, maar ook voor een compleet diner. Een fijne formule, wat ons betreft.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Kameelbollen’ zijn de hardlopers bij bakkerij Kameel

Bakkerij Kameel in Utrecht: ambachtelijk zuurdesem, Fins geïnspireerde ‘kameelbollen’ en zoete broodjes in het sfeervolle Museumkwartier.

Winactie: waar lees jij de Buik Magazine deze zomer?

Waar lees jij de Buik Magazine deze zomer? Deel je Buik-moment en. maak kans op zomerse prijzen!