In de voormalige Westerkerk aan de Catharijnekade in Utrecht is Bunk te vinden. Dit is een hotel, hostel, restaurant en cultureel podium onder één dak. Waar je tot een aantal jaar geleden op zondagochtend terecht kon voor de kerkdienst, kom je er nu op dit tijdstip voor een goede koffie met een croissant. Ook voor lunch, diner en borrel ben je bij Bunk aan het goede adres, genoeg reden dus voor De Buik om hier een kijkje te gaan nemen.
Van kerk naar hotel en restaurant

Als je Bunk binnenloopt, is meteen duidelijk dat de verbouwing is gerealiseerd met veel respect voor de oorspronkelijk kerk. Zo zijn de buitenmuren volledig intact gebleven en is er binnen aan de linkerzijde een groot houten blok gemaakt waar de bar, keuken en hotelkamers zich bevinden. Een tof detail is dat dit blok helemaal bekleed is met hout van de voormalige kerkbanken. De rechterzijde van het gebouw is in de hoogte vrij gelaten, waardoor de indrukwekkende omvang van het pand nog goed tot zijn recht komt.
Op de achtermuur van Bunk prijkt het monumentale orgel dat dateert uit 1813, waar je op uitkijkt vanuit het volledige restaurant gedeelte. Met name op de balustrade die halverwege de rechtermuur gebouwd is, heb je erg mooi zicht op het gehele gebouw en het orgel. Het verbaast ons dan ook niet dat Bunk elk jaar een populaire stop is tijdens de Open Monumentendag.
Gerechten uit alle windstreken

Bij Bunk kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht voor lokale en biologische gerechten. De kaart is samengesteld met oog voor duurzaamheid. Zo is er van bijna alle gerechten een vegetarische optie beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rendang die naast de klassieke variant ook verkrijgbaar is in een versie gemaakt met gestoofde spitskool of aan zuurkool waarbij het buikspek vervangen wordt door langzaam gegaarde knolselderij. De kaart is niet gebaseerd op een specifieke keuken, maar bevat allerlei internationale gerechten.
Uitgebreid diner bij Bunk

Wij kozen voor een uitgebreid diner, waarbij de gerechten een klassieke basis hadden, maar met een duidelijke eigen twist. Zo serveert Bunk sushi niet als de welbekende rollen, maar maken zij rechthoeken van de sushirijst waar de overige ingrediënten op gelegd wordt. Met de saus in strak geordende bolletjes ernaast, ziet het gerecht er modern en kunstig uit. Door de combinatie van zachte rijst en avocado met perfecte gedoseerde pittigheid van de wasabi mayonaise, was dit direct ons favoriete gerecht van de avond.
Na het diner hadden wij ons erg verheugd op het snickers-toetje, maar deze viel helaas wat tegen. Na de smaakvolle voor- en hoofdgerechten was dit wat mild van smaak en sprongen de pinda en karamel er minder uit dan we gehoopt hadden. Volgende keer kiezen we voor een Portugese pastel de nata, die er bij onze buren erg lekker uit zag.
Culturele activiteiten en buurtfunctie
Dat Bunk ook inzet op een buurtfunctie, merk je goed terug in de gezellige sfeer. De opzet van het restaurant is knus en je hoort als het wat voller is overal het geroezemoes van Utrechters en hotelbezoekers om je heen. Je kunt hier niet alleen terecht om te slapen en eten, maar ook voor verschillende non-profit culturele activiteiten.
Elke maand is er een uitgebreid programma, met bijvoorbeeld ontbijtconcerten, creatieve workshops en spoken word optredens.
Ben je op zoek naar een unieke en inspirerende werkplek, een gezellig eet- of borrellocatie of ben je geïnteresseerd in kleinschalige culturele activiteiten? Voor dit alles kun je terecht bij Bunk.