Mairie: nieuwe bistro in oude IJsselsteinse stadhuis

In de binnenstad van IJsselstein, omgeven door een vestinggracht en een deel van de oude stadsmuren, ging de Buik proeven bij Bistro Mairie.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bistro Mairie

Weidstraat 1, IJsselstein Maaltijd: LunchBorrelenDiner Stadsdeel: Utrecht West Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Mairie: nieuwe bistro in oude IJsselsteinse stadhuis

Voor Utrecht West is het een kippeneindje: even de A2 op - en af - en je bent er. In de binnenstad van IJsselstein, omgeven door een vestinggracht en een deel van de oude stadsmuren, ging de Buik proeven bij Bistro Mairie.

​Onder de gewelven

Ook in IJsselstein doet de bistro-formule het goed. Onder het oude stadhuis is de voormalige Brasserie 1560 na intensieve verbouwingen getransformeerd tot Bistro Mairie. Boven kun je, eventueel, trouwen. Beneden in het souterrain - onder de witgeverfde gewelven – kun je woensdag tot en met zondag terecht voor lunch, diner en borrel.

De ronde bar nodigt uit om greep te doen uit de kleine kaart en eens goed rond te kijken. We spotten veel tweetjes maar ook een tafel met vriendinnen die, ook al wordt hier niet per se aan shared dining gedaan, een tafeltje vol bestellen en gerechten delen.

Wouter Vermaat, die ook eigenaar is van de tegenover de bistro gelegen brasserie Joris, loopt rond om mensen naar hun plek te begeleiden. Behalve op zijn horecabedrijven is hij behoorlijk trots op zijn stad die veel toeristen trekt. In de zomer is het er druk vanwege het jaarlijkse Fulco’s Vocaal Festival in mei waaraan meer dan 70 koren meedoen en in de winter omdat de Gerbrandytoren met z’n verlichting bekend staat als de grootste kerstboom ter wereld.

​Aspergesoepje als amuse

Ondertussen wordt de amuse geserveerd: een koffiekopje aspergesoep met een krokantje van Pecorino en ras el hanout, op de rand ‘vastgehouden’ door een dotje mayonaise met daslook, het kruid waar koks elk voorjaar warm voor lopen.

De geinige vondst is tekenend voor de keuken van chefs Jop van Os en Simon Garcia. De twee kapiteins, twee jonge honden die eerder werkten in respectievelijk restaurant Metro City Kitchen en Concours, koken met fris elan. Om de beurt komen ze uit de keuken en zijn aangenaam verrast door de complimenten die zij krijgen.

Dat geldt om te beginnen voor een gerecht dat we kiezen van de kleine kaart. We bestellen niet de bitterballen met paling die warm worden aanbevolen door onze gastheer, maar de in huis bereide pastrami van entrecote: zelf gepekeld, gerookt en gegaard en geserveerd op warme brioche. Ook zonder de crème van geroosterde peper en crunch van Macadamia erop is dit een heerlijke starter.

​Ook goed in vegetarische gerechten

Foto door Asmara Matulessy

Het gewone menu begint meteen met een klapper: geroosterde baby-courgette met gefrituurde spruitjes. De frisse kruidenyoghurt die eronder ligt, zorgt voor een heerlijk contrast met de licht knapperige groenten.

Als hoofdgerecht is er Baambrugs big met vlees van de wang en de schouder. De paar plakjes secreto zijn op z’n Spaans dus behoorlijk zout gekruid en de varkenswang is perfect gegaard met bouillabaisesaus, gereduceerd met room, Pernod en rouille. Een behoorlijk rijk maar heerlijk gerecht.

Ook het andere hoofdgerecht brengt ons in vervoering: een terrine (de kok noemt het zelf een paté) van Nederlandse kool met komijn en beurre blanc met citroen, gember, tijm en een gratin van aardappel: een volwassen vegetarisch gerecht. De chardonnay uit de pays d’oc die erbij wordt geschonken - de Révélation van Badet Clement & co – smaakt er geweldig bij.

​Espresso Martini, maar dan anders

Dat een van de chefs een opleiding Patissier heeft gevolgd merk je direct bij de nagerechten. Het ene is de favoriet van velen: Espresso Martini maar dan deconstructed. ‘’We hebben er een dessert van gemaakt,’’ licht de eigenaar toe, ‘’met schuim van espresso, crème met Bailey’s en wodka eronder en erop een crumble van bitterkoekjes.’’

Het andere dessert van Simon Garcia is lichter en verfijnder: financier, een typisch Frans cakeje op basis van amandelmeel, met bloedsinaasappel en beurre noisette die is bereid van echte karnemelk en lekker lobbig is. De verse blaadjes dragon zorgen voor een extra smaakaccent.

Onze tip: geef de chefs carte blanche. À-la-carte kun je bij Mairie eten voor gemiddeld 55 euro voor drie gangen. Laat je je verrassen, dan betaal je hetzelfde bedrag voor vier gangen.

Wie liever op ‘safe’ speelt: er is ook een lunch met herkenbare gerechten als club sandwich en croque Madame. Wat je zeker moet doen is het wijd en zijd bekende brood van Menno ‘t Hoen proeven uit diens IJsselsteinse bakkerij, zeker met geklopte boter. Glas bubbels erbij en je hebt (bijna) niets meer nodig!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Restaurant Concours en café Concours: zoek de verschillen

Restaurant Concours in Utrecht biedt fine dining met seizoensproducten, verfijnde gerechten en topservice. Proef de beignet of dineer bij de wine & foodbar.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

6 x leuke, nieuwe desembakkerijen

Wij hebben zes leuke en nieuwe desembakkerijen uit Utrecht voor je op een rijtje gezet, waar ze veel meer dan alleen desembroden verkopen.