Shared dining op een monumentale plek bij Koenraad

Gevestigd in een prachtig monumentaal pand op de Voorstraat vind je: Koenraad. Bij dit restaurant kan je goed terecht voor een smakelijk shared diner.

10 Jan 2024 Han Orsel

blogger Han is eindeloos nieuwsgierig naar nieuwe restaurants, al zijn er ook wel wat zaken waar hij graag keer op keer terugkomt. Ook is hij zelf een fervent hobbykok en volgt hij een opleiding om nog beter te leren koken.

  • 10 Jan 2024

Shared dining op een monumentale plek bij Koenraad

De Buik ging langs bij Koenraad, gevestigd in het schitterende klassieke pand aan de Voorstraat. Koenraad gooide onlangs het verassingsmenu over boord en werkt nu met shared-dining. Wat bleef is de goede wijnkaart. En de gerechten? Lees gauw verder om te zien hoe deze bevielen.

Shared-dining: gerechten delen of toch voor jezelf houden?


De dumplings van hoender (zie onder) kunnen goed gedeeld worden

Shared-dining, er is tegenwoordig niet aan te ontkomen in de Nederlandse horeca. Bij shared dining krijg je meerdere gerechten op je tafel. Deze kan je dan vervolgens delen met je tafelgenoten, al kun je er natuurlijk ook voor kiezen een gerecht voor jezelf te houden.

D'coninck van Poortugael

Koenraad vind je in een prachtig monumentaal pand aan het begin van de Voorstraat. Het pand met de mooie naam D'coninck van Poortugael is al zo lang wij ons kunnen herinneren in gebruik als restaurant. Koenraad opende in 2019 haar deuren, waarbij het restaurant inzette op een verassingsmenu van vijf of zes gangen. 

Sinds kort koos Koenraad er echter voor om verder te gaan met shared dining. Niet alleen de menukaart is aangepakt, maar ook het interieur. Het monumentale karakter van de zaak is natuurlijk gebleven en is mooi aangevuld met wat design-elementen, waarbij er veel oog is voor details.

Kreeft en makreel om mee te beginnen


We starten met de kreeftkroketten, een smakelijk gerecht. Bij het maken van de kroketten is niet bezuinigd op de kreeft.
Daarna verschijnt de makreeltartaar en de bietensalade op tafel. Beiden zijn een schot in de roos. De tartaar is een mooi subtiel gerecht, de salade is door het gebruik van vijgen en de Italiaanse kaas scamorza net rijker aan smaak.

Een uitgebreide wijnkaart


Wat niet is veranderd bij Koenraad: de uitgebreide wijnkaart. We zijn onder de indruk van de keus uit, vaak niet al te veel voor de hand liggende wijnen. De kaart biedt ook een flink aantal wijnen per glas. Wij kiezen voor de witte Viura van het Spaanse wijnhuis Gran Cerdo en zijn blij met deze keus. De wijn heeft volop karakter, maar drinkt ook soepel weg. Als bonus blijkt de Viura een goede combinatie te zijn met de gerechten.

Zoals de eend, die is een feestje op een bord. Het vlees is fantastisch gegaard en heeft die herkenbare sterke smaak. De huacatay-blaadjes en szechuan peper geven het gerecht een bijzondere twist. Tenslotte bestellen we dumplings van hoender. Dit gerecht is een mooie combinatie van de subtiele smaak van dumplings en een pittige Mexicaanse saus. Wij zijn onder de indruk.

Uitstekende kwaliteit bij Koenraad

Koenraad is een fijn adres voor shared dining. De gerechten die op onze tafel verschijnen zijn stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit. De bediening is vriendelijk en vlot. Zoals in veel horecazaken laat de akoestiek wel iets te wensen over. Het gesprek met de tafelgenoten gaat soms ten onder in het geroezemoes om ons heen. Het personeel laat ons weten dat daar nog een oplossing voor gezocht wordt.

Daar houden we Koenraad aan.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.

Atithi: authentiek Indiaas in een modern jasje

Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.

Wijnbar met de langste naam van allemaal

Muggen worden gegeten door vogels is de nieuwe wijnbar en nu al dé plek is voor organische wijnen, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.