De Buik ging langs bij Koenraad, gevestigd in het schitterende klassieke pand aan de Voorstraat. Koenraad gooide onlangs het verassingsmenu over boord en werkt nu met shared-dining. Wat bleef is de goede wijnkaart. En de gerechten? Lees gauw verder om te zien hoe deze bevielen.
Shared-dining: gerechten delen of toch voor jezelf houden?

De dumplings van hoender (zie onder) kunnen goed gedeeld worden
Shared-dining, er is tegenwoordig niet aan te ontkomen in de Nederlandse horeca. Bij shared dining krijg je meerdere gerechten op je tafel. Deze kan je dan vervolgens delen met je tafelgenoten, al kun je er natuurlijk ook voor kiezen een gerecht voor jezelf te houden.
D'coninck van Poortugael
Koenraad vind je in een prachtig monumentaal pand aan het begin van de Voorstraat. Het pand met de mooie naam D'coninck van Poortugael is al zo lang wij ons kunnen herinneren in gebruik als restaurant. Koenraad opende in 2019 haar deuren, waarbij het restaurant inzette op een verassingsmenu van vijf of zes gangen.
Sinds kort koos Koenraad er echter voor om verder te gaan met shared dining. Niet alleen de menukaart is aangepakt, maar ook het interieur. Het monumentale karakter van de zaak is natuurlijk gebleven en is mooi aangevuld met wat design-elementen, waarbij er veel oog is voor details.
Kreeft en makreel om mee te beginnen
We starten met de kreeftkroketten, een smakelijk gerecht. Bij het maken van de kroketten is niet bezuinigd op de kreeft.
Daarna verschijnt de makreeltartaar en de bietensalade op tafel. Beiden zijn een schot in de roos. De tartaar is een mooi subtiel gerecht, de salade is door het gebruik van vijgen en de Italiaanse kaas scamorza net rijker aan smaak.
Een uitgebreide wijnkaart

Wat niet is veranderd bij Koenraad: de uitgebreide wijnkaart. We zijn onder de indruk van de keus uit, vaak niet al te veel voor de hand liggende wijnen. De kaart biedt ook een flink aantal wijnen per glas. Wij kiezen voor de witte Viura van het Spaanse wijnhuis Gran Cerdo en zijn blij met deze keus. De wijn heeft volop karakter, maar drinkt ook soepel weg. Als bonus blijkt de Viura een goede combinatie te zijn met de gerechten.
Zoals de eend, die is een feestje op een bord. Het vlees is fantastisch gegaard en heeft die herkenbare sterke smaak. De huacatay-blaadjes en szechuan peper geven het gerecht een bijzondere twist. Tenslotte bestellen we dumplings van hoender. Dit gerecht is een mooie combinatie van de subtiele smaak van dumplings en een pittige Mexicaanse saus. Wij zijn onder de indruk.
Uitstekende kwaliteit bij Koenraad
Koenraad is een fijn adres voor shared dining. De gerechten die op onze tafel verschijnen zijn stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit. De bediening is vriendelijk en vlot. Zoals in veel horecazaken laat de akoestiek wel iets te wensen over. Het gesprek met de tafelgenoten gaat soms ten onder in het geroezemoes om ons heen. Het personeel laat ons weten dat daar nog een oplossing voor gezocht wordt.
Daar houden we Koenraad aan.