Ronald Giphart zette ons ooit op het spoor in een krantenartikel. Yum Saap bleek de favoriete Thai te zijn van de gelauwerde Utrechtse schrijver en je moest er beslist de gekarameliseerde zeebaars eten. Sindsdien bestellen we standaard pla gapong makham.
Pijpenlaatje aan de Twijnstraat

Als de grote Giphart, bourgondiër in hart, lever en nieren en auteur van talloze kookboeken een eettip geeft, dan kun je die gerust opvolgen.
Zo kwam het dat we een paar jaar geleden binnenstapten in een helverlicht pijpenlaatje aan de Twijnstraat om pla gapong makham te proeven: gegrilde zeebaars met, zo bleek, een opzwepende saus van tamarinde, ananas, knoflook en lente-ui.
Een-tweetje met film

Sindsdien is Yum Saap ook een van onze favoriete Thaise restaurants in town en een fijn een-tweetje met Louis Hartloper Complex waar altijd lekkere films te zien zijn. Het is een streetfood restaurant zoals je ze in Thailand zou kunnen tegenkomen: basic ingericht met simpele houten tafeltjes en stoelen en tegen de muur een lange aanschuifbank.
Aan de muur: een rij posters met tekeningen van spannende vruchten als de rambutan.
De verlichting in Yum Saap is allesbehalve romantisch. Dat heeft als voordeel dat je elkaar en de gerechten goed kunt zien (én fotograferen). Het enige dat sfeerverhogend is, is de bonte mix van gasten. Nog nooit zoveel oversized jeans, caps en beanies gezien!
Bestellen op een boodschappenlijstje

Nadat je je jas op een hoopje hebt neergelegd op de bank – als natuurlijke barrière tussen jou en de buren – begint het grote genieten. Bij een Singha-biertje en het standaard bakje vliespinda’s kruis je op een soort boodschappenlijstje aan wat je lekker lijkt.
Nou, die zeebaars dus en de massaman curry waarvoor je de lucullus (lekkerbek) in Giphart ook wakker kunt maken.
Culinaire referenties

De oorspronkelijk Indiase curry komt zowel voor in Gipharts bundel Smakelijk! (2018) als het boek dat hij maakte met zijn vrouw Mascha Lammes, De Wereld Thuis (2020). Leuk detail: het recept is afkomstig van mede-massaman-fan Alex Zeelenburg, chef van het Utrechtse restaurant Concours.
Maar goed, we dwalen af. In Yum Saap staat vandaag khanom bung na kung op het, naar goed Thais gebruik, geplastificeerde menu. Deze krokant gebakken toast met een jasje van sesamzaadjes heeft een vulling van garnalen, kaffir (limoenblaadjes) en rode curry.
Erbij: een pittige kruidendip. Een mooi alternatief voor de Thaise viskoekjes die helaas (bijna) nooit op de kaart staan. Wel altijd in huis: fresh spring rolls, gevuld met fijngesneden wortel en kool en een bakje pindasaus.
Veel vegetarisch uit de keuken van Yum Saap

Sowieso komen er uit de open keuken van Yum Saap flink wat vegetarische gerechten, waaronder een aantal curries. Of het ‘huilend rundvlees’ op de kaart misschien een soort statement is richting carnivoren? Waarschijnlijker is dat de vele chili op de crying tiger beef die reactie teweegbrengt.
Een kleine waarschuwing: realiseer je dat sommige gerechten voor tere Nederlandse smaakpapillen te heet zijn. Dan is het best vervelend dat je – door de drukte – relatief lang moet wachten als je iets te blussen hebt besteld.
Desondanks is Yum Saap, gevestigd in een van de oudste winkelstraten van Utrecht (aan het eind van de Oudegracht), al bijna vijftien jaar een geliefde Thai, mede dankzij de fijne prijs-kwaliteitverhouding.
Ook als take-away doet het zaakje het goed.