Bij Café Saar ben je aan het juiste adres voor goede natuurwijnen, kleine borden met smaakvolle gerechten en een vrolijke bediening. De Buik zocht een plekje uit op het knusse terras en maakte een keuze uit het fijne menu voor een avond zomers tafelen.
Onder de iepen is het bijna zomer
Aan de Catharijnesingel leek de zomer al in volle gang. De eerste bladeren aan de Iepen waren tot bloei gekomen, studenten lagen languit in het gras – genoten van de eerste zachte lentedag.
Wij waren nog verzonken in de menukaart van Café Saar [Café Saar schrijft zelf cafe SAAR, wij houden het bij voorgaande spelling, red.] toen onze buren de rekening in ontvangst namen. Het schaaltje met de bon ging vergezeld met twee zoetzure appelringen, frisgroen van kleur. De serveerster ving onze geïnteresseerde blik. “Ja, jullie hebben nog iets om je op te verheugen”, deelde ze lachend mee.
Ja, jullie hebben nog iets om je op te verheugen. Serveerster Café Saar
Kwaliteit, liefde en aandacht

Bij aankomst bij Café Saar was de sfeer direct goed. Eigenlijk hadden we een plekje binnen gereserveerd, maar deze konden we zonder enig probleem omruilen voor een tafel op het zonnige terras. Natuurwijnen en kleine gerechten gaan weleens gepaard met enigszins ontoegankelijke eetverwachtingen. Maar niets was minder waar bij Saar.
De betrokken en gezellige bediening legde met enthousiasme uit wat de kaart zoal te bieden heeft: kleine snacks en gerechten, die je makkelijk met elkaar kunt delen. Naast het veelzijdige, maar overzichtelijke menu heeft Saar een uitgebreide drankkaart waar natuurwijnen de hoofdrol spelen. Op aanraden van de serveerster kozen we voor een friszoete oranje wijn met smaken van rozenbottel en framboos, passend bij de zomerse dag.
Elk gerecht bij Saar wordt met zorg en aandacht bereid. Online vermeldde het café daarom dat ingrediënten niet altijd aangepast kunnen worden. Toch bleek dit in de praktijk wel mogelijk. Bij de reservering hadden we aangegeven dat een van de eters van de Buik lactose-intolerant was, waardoor hier al van tevoren rekening mee kon worden gehouden.
Een explosie aan smaken

Na kort overleg met de keuken kwam de serveerster terug met de menukaart, waar de mogelijke gerechten omcirkeld waren: het overgrote deel van de kaart kon alsnog gekozen worden. Zoals de spitskool met vegan XO-saus, de varkensstoof en de heilbot, die speciaal voor ons niet was gebakken in beurre noisette maar in olijfolie.
XO-saus komt oorspronkelijk uit Hongkong en geniet een vrij ‘exclusief’ imago. Officieel wordt de saus gemaakt van gedroogde coquille, garnalen, vis en ham. Voor de vegan variant zijn gedroogde shiitake champignons, gekarameliseerde sjalotjes en komijn de smaakmakers. Zo proeft de saus hartig, rokerig, zoet, pittig én zout tegelijk.
We starten de eerste gang met de spitskool, stoof en heilbot. Elk gerecht bestaat uit enkele ingrediënten die elkaar perfect in balans houden. De varkensstoof was mals en de kleine stukjes appel gaven het een verfrissende touch. De heilbot was ook met de zuivelvrije bereiding smaakvol. Maar gezien alle ingrediënten zo aandachtig op elkaar zijn afgestemd, raden we zeker aan om de vis ook te proeven met de beurre noisette voor de warme, nootachtige smaak.
Het derde gerecht was voor ons de absolute favoriet. De simpele groenten gecombineerd met de XO-saus zorgden voor een explosie aan smaken. Het ‘exclusieve’ imago van de saus liegt er dus niet om, en gaf de spitskool en aardappel een unieke twist.
Zomers tafelen aan de Catharijnesingel

Tussen de gangen door werden we geprikkeld door zomerse taferelen. Op enkele meters afstand zoefde een stelletje op een tandem langs, over de stoep liep een man in zwembroek en op blote voeten voorbij, alsof het hoogzomer was.
Ook de bediening had op deze zomerse dag soms moeite om helemaal geconcentreerd te blijven, maar gingen hier positief en met humor mee om. De slogan ‘bij Saar geen poespas, maar gewoonweg lekker eten en drinken’ wordt door ons dan ook zeker bevestigd. Voor smaakvolle hapjes en een avond zomers tafelen is het knusse terras omringd door groen een uitstekende plek.
Plezierig verrast werden we ook door de tweede keuze aan gerechten: we aten judasoor met witlof en gepekelde pastinaak – een absolute aanrader –, kozen uit de snacks voor massala buikspek en rauwe ham met venkel en rodekool mayonaise en sloten de gang af met frisse oesters afgetopt met kombucha schuim.
Kleine porties, grote smaken
Saar is de perfecte plek voor zomers tafelen met natuurwijn, talloze hapjes en gezelligheid. Na zes gerechten bestaande uit onverwachte smaakcombinaties op basis van grotendeels lokale, seizoensgebonden ingrediënten, waren wij helemaal tevreden.
We hadden zelfs genoeg plek voor een allerlaatste zoetigheid. Zoals verwacht – en verheugd – was de appelring de perfecte friszoete afsluiting van deze zachte lenteavond. We hadden er bijna om nog eentje gevraagd.