5 x Puglia door Antonello Nicastri

De Buik tipt de 5 tips van sommelier Antonello Nicastri.

27 Jun 2023 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

5 x Puglia door Antonello Nicastri

Antonello kennen we nog als sommelier van Nazka die begin van het jaar overstapte en nu als de sommelier van Flore**. Hij is afkomstig uit het mooie Puglia en een grote promotor van de streek. De Buik kon het dan ook niet laten om zijn 5 tips voor eten in Puglia te vragen. 

Nog een paar tips vooraf; 


Puglia is de ‘groente’provincie van Italië, dus vegetarisch eten is geen enkel probleem. De porties zijn ook hier, net zoals in heel Italië, supergroot, dus deel gerust een antipasti of primi (pasta gerecht), dat vindt niemand erg. Wijnparing kennen ze nauwelijks in Italië en de open wijnen zijn vaak beperkt, dus kies een mooie fles en neem het restant mee naar huis voor de volgende dag.

La Locanda sul Porto

Monopoli is een van de plekken waar je echt even moet zijn, aan de kust, in Puglia. Een authentiek vissersplaatsje met smalle witte straatjes, waar de Griekse invloeden nog altijd zichtbaar zijn. Locanda sul Porto serveert, hoe kan het ook anders, een menu van de zee. Ga hier voor de mixed antipasti en vraag naar de (vis) pasta van de dag en deel de gerechten gewoon samen ;-)

Via Cristoforo Colombo 10/11 - Monopoli

Ristorante Biancofiore

Bari is misschien niet je stad van eerste keuze maar is culinair zeker de moeite waard. Biancofiore ligt aan een drukke winkelstraat vlak bij de haven en heeft een licht interieur met een mooi gewelven plafond. Vis domineert hier de kaart waarbij de pulpo wel een heel fijn gerecht is. Hier is de wijnkaart echt een feestje met veel natuur en zelfs Franse Jura-wijnen op de kaart.

Corso Vittorio Emanuele II nr. 13 - Bari

Osteria Botteghe Antiche

Putignano ligt net even onder Bari op de weg naar Tarente. Deze osteria is de echte klassieker van de stad alhoewel het er redelijk modern en fris uitziet. Hier eet je op het terras met zicht op de trappen van de kerk of gezellig binnen in het lichte interieur. Specialiteit van het huis is asino of ezel, een heerlijk stukje dieprood smakelijk vlees van de brace (grill) naast natuurlijk klassiekers als courgettebloem met ricotta of gedroogde kabeljauw met truffelaardappels en een kruidensalade. 

Piazza Plebiscito 8 - Putignano

L’Aragosta da Co

In de hak van de laars is Porto Cesareo een leuke uitstap vanuit Lecce. Cesareo is authentiek en heeft mooie uitgebreide stranden waar het niet alleen fijn zonnen en zwemmen is maar waar je ook lekker kunt wandelen of fietsen. De favoriet van Antonello is L’Aragosta da Co een mooi gedesignd paviljoen met een houtenterras direct op het strand. Het eten is hier mooi opgemaakt en alles wordt in huis gemaakt. Aanrader hier is de laganari (een soort linguini) met een gele datterino roomsaus met citroenzest en een tartaar van ombrini (kustbaardman). 

Via Silvio Pellico 38 - Porto Cesareo

Borgo Egnazia

Borgo Egnazia is een 5-sterren hotel met een fantastisch restaurant op weg van Fasano of Locorotondo naar de kust. Savelletri is een leuk kustplaatsje met een kleine haven waar je even leuk kunt wandelen en een ijsje kunt eten. Borgo Egnazia heeft zes restaurants waarbij Due Camini het toprestaurant is, met een michelinster. Hier werkte Antonello als sommelier en is chef Domingo Schirango verantwoordelijk voor de keuken. Hier wordt modern gekookt met de seizoenen en met veel aandacht voor de culinaire heritage van Puglia. 

Strada Comunale Egnazia - Savelletri
I Due Camini

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

5 x even een biljartje en een hapje en/of drankje doen

5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.