De Buik is bij Sins of Sal, het duistere broertje van Salmuera. Ook Latijns-Amerikaans, maar met een rauw randje. Hier kom je voor guilty pleasures aan hoogwaardige cocktails en streetfood. “Wij willen laten zien dat je speels kan zijn met mooie producten,“ zegt bartender Martin Eisma. Wij laten ons verrassen met drie gastronomische cocktails.
Achter gesloten gordijnen
De deur valt achter ons dicht, het zonlicht wordt bewust buitengesloten. We lopen naar achteren langs nisjes vol kaarsen en sinistere katholieke verwijzingen. Ken je de jaren ‘90 actie-horror film From Dusk Till Dawn? Dat dus.
Onze gastheer Martin is fijn gezelschap en een schoolvoorbeeld voor gastvrijheid: “In Amsterdam zijn we niet verwend met service. Wij willen onze gasten laten zien dat ze meer mogen verwachten.“ Eisma begon zijn carrière in de keuken, maar wilde graag buiten de regeltjes koken. Nu gebruikt hij die creatieve ervaring voor zijn cocktails.
Heilige huisjes intrappen

Op deze avond zijn alle cocktails gemaakt met Woodford Reserve, een producent van Amerikaanse whiskey. Al snel moeten we denken aan de klassieke, maar soms afgezaagde Old-Fashioned en Manhattan.
Martin doet het anders: “Wij willen de heilige huisjes van bartending intrappen en vooral decadente dingen doen. De technieken en processen zijn nerdy, maar de smaken zijn herkenbaar. We verpakken het als een drankje voor een dinner party, want het moet gewoon heel erg lekker zijn. Er is één harde regel: we gebruiken alles, dus zero waste.”
R&B in een cocktail

De eerste cocktail die we krijgen is de Peaches & Cream Milk Punch. “Vernoemd naar het afgrijselijke R&B nummer uit 2001,” zegt Eisma. Oftewel, een guilty pleasure.
De basis is Woodford Reserve Rye (rogge whisky) geïnfuseerd met jasmijn, Peruaanse peper, een cordial van Mexicaanse guave, geroosterde perzik die wordt ingekookt, honing, bijenpollen en overgebleven citrus die wordt verzuurd.
Dit krijgt een milk wash (toevoeging van melk met daarna filtering), zodat het helder en romig wordt. “Cocktails met whisky hoeven niet altijd donker te zijn. Deze cocktail is rijk, floraal, een beetje kruidig, romig en vooral verfrissend.”
Twist op een klassieker

De volgende cocktail is de Pecan Pie Manhattan. “As American as is gets,“ zegt Martin. “We wilden de smaken van de Pecan Pie harmoniseren in een romige Manhattan.”
In de cocktail zit de bourbon Woodford Reserve Double Oaked. Het romige mondgevoel komt van de beurre noisette waar het vet van gefilterd is. De vermouth is geïnfuseerd met kruiden die je normaal in Pecan Pie zou vinden; nootmuskaat, geroosterde pecannoten, vanille, cassia kaneel, maple siroop, maar ook kamperfoelie.
Het vleugje Latijns-Amerika komt van de cascabel peper. De notenreep als garnering is een passende bite. De cocktail is een herkenbare Manhattan, maar de nuances van de verschillende ingrediënten maken hem buitengewoon interessant.
Slushy dessert

De laatste cocktail kan doorgaan voor een dessert. Of toch als een slush puppy? De “Hummingburd Colada” is decadent en over de top,” glimlacht Martin.
“We wilden de smaak van de Humming Bird Pie maken in de vorm van een slushy colada.” Hij combineert Woodford Reserve Bourbon, gefilterde truffelboter, golden milk van rauwe amandel, kurkuma en geroosterde noten.
“Van overgebleven ananasschillen maken we tepache (bier van ananas) en een ananas cordial. Daarvan maken we een slushy cocktail, gegarneerd met bloemen en een snoepbanaantje.” De cocktail is vol van fruitsmaak en de subtiele truffel is onverwacht aangenaam. De bevroren structuur is lekker weg te lepelen en maakt het een succesvolle guilty pleasure.
Deze avond was een eenmalige samenwerking tussen Sins of Sal, Woodford Reserve en de gerechten van Ladybird Fried Chicken. De bovenstaande cocktails staan niet meer op het menu, maar vraag vooral naar de geweldige alternatieven.