Amsterdam heeft een nieuwe cocktailbar: Belly Of The Beast. De ondernemers Tess Posthumus, Timo Janse en Joeri Salet sloegen de handen ineen voor een nieuw avontuur. Want dat is deze bar: een avontuur. Hier kun je een avond verdwijnen in een mythische wereld met maritiem geïnspireerde cocktails en bites. Wij laten ons meevoeren door Tess naar de bodem van de zee, naar de Belly Of The Beast.
Prachtige spulletjes als decor

Belly Of The Beast zit in de kelder van een eeuwenoud pakhuis aan de Singel. Vanaf hier werden de wereldzeeën bevaren. Daarboven zit Flying Dutchmen Cocktails, de cocktailbar van Tess en Timo die dit jaar weer als beste cocktailbar van Nederland uit de bus kwam (plaats 63 in Top 500 Bars wereldwijd).
Beide namen refereren aan de zee. “Ik houd van water”, zegt Tess enthousiast, die fervent surfer is. “We wilden met Belly Of The Beast een plek creëren om te ontsnappen en tevens trouw blijven aan de locatie.
Het is onze fantasiewereld onder water. Bij binnenkomst loop je over het strand naar de branding en je gaat telkens dieper. In het begin zijn de planten tropisch en verderop zie je meer zeewier. Aan de muur hangen patrijspoorten, het glaswerk heeft golvende vormen en op de WC hoor je muziek van ‘De Kleine Zeemeermin’.” Lachend zingt Tess: “Al die spulletjes vind ik zo prachtig.”
Menu als flessenpost
Ook het menu, gepresenteerd als flessenpost, zit vol verwijzingen naar water. “De cocktails hebben kleine verhaaltjes”, vertelt Tess. “Elke cocktail is vernoemd naar een dier. Je waant je in het wereldbeeld van het beestje.”
De eerste cocktail die we krijgen is Nessie’s Pearl (zie hoofdfoto bovenaan), naar het monster van Loch Ness. De cocktail bestaat uit twee Schotse whisky’s, rode vermouth, cocktailbitters en doet denken aan een Manhattan of Rob Roy. Echter, één van de whisky’s en de bitters zijn gerookt. De rook creëert meer complexiteit en is soepel aanwezig. De tegenhanger, de rode vermouth, geeft balans met veel rood fruit en een licht zoete bitter. “Deze sterke en bittere cocktail past goed bij de Tempeh”, adviseert Tess.
Tropische wervelwind in een roze cocktail

Axolotl
De tweede cocktail is de Axolotl. “Dat is een superschattig beestje,” zegt Tess, die kijkt alsof ze een puppy aan het knuffelen is. “Het is roze van kleur, dus de cocktail ook.” De kleur komt van lychee en aardbei. Er wordt limoensap toegevoegd en vormt samen een harmonie van fruitigheid.
Dan komt de cachaça. Dit lijkt op rum, maar is gemaakt van wild gefermenteerd suikerrietsap. De smaken die hierdoor ontstaan zijn een tropische wervelwind. Tess: “Deze vind ik zelf erg lekker omdat hij zo simpel lijkt, maar de cachaca geeft hem een funky twist en schijnt er echt doorheen.”
Fan van de Indonesische keuken

Submerged Aye-Aye
“Weet je wat je wat een Aye-Aye is,” vraagt Tess. Stamelend zeggen we iets over piraten en ooglapjes. “Het is een dier, maar geen zeebeestje. Het woont op Madagaskar en is met uitsterven bedreigd. Het diertje kijkt zo eng dat de lokale bevolking er een kwade geest in ziet en probeert uit te roeien.”
Zo komen we bij de volgende cocktail: de Submerged Aye-Aye. “Een Aye-Aye die bij ons ondergedoken zit om uit te rusten.” In de tumbler met golvende vormen gaan gin, pandanlikeur, kaneel, kruidnagel en eiwit. De cocktail is kruidig, maar blijft verrassend fris door de gin en pandanlikeur. Het eiwit geeft een luchtige structuur. “Ik ben een groot fan van de Indonesische keuken”, verkondigt Tess. “Pandan is een smaak die voor mij erg bekend is, maar niet voor toeristen.”
Bites bij de cocktails tot sluitingstijd

Cajun Shrimp
Belly Of The Beast heeft een aparte Bartender’s Table. Vanaf hier heb je perfect uitzicht op de bartenders die hun cocktailkunsten vertonen. Achterin zit The Pearl, een ruimte die af te huren is met een eigen bartender.
In tegenstelling tot de andere cocktailbars serveert Belly Of The Beast bites en helemaal tot sluitingstijd. “De bites zijn ideaal als tussendoortje of hele maaltijd als je meerdere bestelt. In alle bites zit drank verwerkt.”
We krijgen de Cajun Shrimp te proeven. Grote malse garnalen liggen op het zachte broodje met sla en een aioli van mezcal. De pittigheid van de cajunpeper blust heerlijk af met de bloemige cocktail Kraken’s Elixer.
Op de vraag of Tess zelf weleens de behoefte heeft om te ontsnappen, is het antwoord volmondig: “Altijd!” Op de achtergrond horen we iemand zingen: “Diep in de zee, diep in de zee.”