Levain et le vin, daar moet je wezen voor het lekkerste zuurdesembrood van Amsterdam. Volgens eigenaresse Florence Gramende, de kracht achter deze zuurdesembakkerij en natuurwijnwinkel, zelfs het lekkerste brood van binnen en buiten Nederland. In de kleine zaak worden verschillende zuurdesemproducten met veel passie en op gevoel gebakken.
Waar twee passies samenkomen

Florence Gramende, geboren in Frankrijk, wist na haar studie Marketing dat ze een andere richting op wilde. Toen ze een opleiding begon aan de Ballymaloe Cookery School in Ierland leerde ze zuurdesembrood bakken, wat sindsdien haar lust en leven is. Florence: “Zuurdesem is veel gevoeliger dan normaal brood. Het is een vak apart en trok mij daarom meer. In het begin was het frustrerend, maar ik ging door en door totdat het lukte heerlijk zuurdesembrood te maken. En dat geeft elke keer weer zoveel voldoening.”

Bij Café Modern kwam ze samen met eigenaar Niels Wouters op het idee een bakkerij in het café te beginnen, om zo nog meer aandacht te besteden aan de ingrediënten van de producten. Ondertussen liep ze ook nog stage bij Ottolenghi in Londen en bij Relae in Kopenhagen. Ook kwam er een tweede passie om de hoek kijken: wijn, en dan specifiek natuurwijn. Met haar ervaring als bakker en kennis over wijn (WSET2 en WSET3) kwamen twee passies samen in haar eigen winkel: levain et le vin.
‘Zelfs als ik in Frankrijk ben vind ik mijn eigen brood nog het lekkerst’

Levain et le vin doet goede zaken. Florence: “Vooraf had ik bedacht het allemaal alleen te doen. Maar het ging beter dan ik had durven dromen. De eerste dagen stond er al een rij, ik moest meteen mensen inschakelen om te komen helpen.”
Bij levain et le vin kun je terecht voor prachtige zuurdesem producten. Focaccia met vleeswaren of burrata, brioche van zuurdesem, cinnamon rolls en zoete galettes met fruit. De natuurwijn wordt zo min mogelijk bewerkt, het is enkel gefermenteerd druivensap. Maar het product waar Florence het meest trots op is, blijft toch haar klassieke brood. Florence: “Zelfs als ik in Frankrijk ben, vind ik mijn eigen brood nog steeds het lekkerst. Vanbinnen nattig maar fluffy en een chewy korst.”

Je zou denken dat er voor Florence geen dag voorbijgaat zonder brood, maar toch zijn er momenten waarop zij brood laat staan. “Toen ik vorig jaar een aantal maanden op reis was heb ik geen brood gegeten, ik miste het wel. Ook nu zijn er zeker dagen waarop ik geen brood eet. Als de winkel gesloten is ga ik niet snel ergens anders brood halen, er zijn maar een klein aantal verkooppunten in Amsterdam die echt goed brood verkopen.”
Uitbreiding, binnen en buiten Nederland
Levain et le vin is een kleine zaak, maar het loopt goed en dat smaakt naar meer. “Ik ben bezig met de uitbreiding van de winkel, zodat er meer zitgedeelte is voor ontbijt en lunch. Ook zullen er producten komen zoals natuurlijke honing, olijvenbrood en kaasjes. Over een aantal jaren zou ik graag teruggaan naar Franrijk, wonen op een boerderij waar we een eigen bakkersschool beginnen en zelf wijn kunnen maken”, sluit Florence af.