Florence Gramende combineert passie voor brood en wijn met levain et le vin

Levain et le vin, daar moet je wezen voor het lekkerste zuurdesembrood van Amsterdam. Volgens eigenaresse Florence Gramende, de kracht achter deze zuurdesembakkerij en natuurwijn winkel, zelfs het lekkerste brood van binnen en buiten Nederland.

8 Mrt 2020 Fenna van Surksum

blogger Naast het fotograferen van eten geniet Fenna ook van het koken voor anderen. Haar huis is dan ook de vaste stek voor etentjes met vrienden. Ze vindt het heerlijk om uiteten te gaan en nieuwe inspiratie op te doen.

Florence Gramende combineert passie voor brood en wijn met levain et le vin

Levain et le vin, daar moet je wezen voor het lekkerste zuurdesembrood van Amsterdam. Volgens eigenaresse Florence Gramende, de kracht achter deze zuurdesembakkerij en natuurwijnwinkel, zelfs het lekkerste brood van binnen en buiten Nederland. In de kleine zaak worden verschillende zuurdesemproducten met veel passie en op gevoel gebakken.

​Waar twee passies samenkomen


Florence Gramende, geboren in Frankrijk, wist na haar studie Marketing dat ze een andere richting op wilde. Toen ze een opleiding begon aan de Ballymaloe Cookery School in Ierland leerde ze zuurdesembrood bakken, wat sindsdien haar lust en leven is. Florence: “Zuurdesem is veel gevoeliger dan normaal brood. Het is een vak apart en trok mij daarom meer. In het begin was het frustrerend, maar ik ging door en door totdat het lukte heerlijk zuurdesembrood te maken. En dat geeft elke keer weer zoveel voldoening.”


Bij Café Modern kwam ze samen met eigenaar Niels Wouters op het idee een bakkerij in het café te beginnen, om zo nog meer aandacht te besteden aan de ingrediënten van de producten. Ondertussen liep ze ook nog stage bij Ottolenghi in Londen en bij Relae in Kopenhagen. Ook kwam er een tweede passie om de hoek kijken: wijn, en dan specifiek natuurwijn. Met haar ervaring als bakker en kennis over wijn (WSET2 en WSET3) kwamen twee passies samen in haar eigen winkel: levain et le vin.

​‘Zelfs als ik in Frankrijk ben vind ik mijn eigen brood nog het lekkerst’


Levain et le vin doet goede zaken. Florence: “Vooraf had ik bedacht het allemaal alleen te doen. Maar het ging beter dan ik had durven dromen. De eerste dagen stond er al een rij, ik moest meteen mensen inschakelen om te komen helpen.” 

Bij levain et le vin kun je terecht voor prachtige zuurdesem producten. Focaccia met vleeswaren of burrata, brioche van zuurdesem, cinnamon rolls en zoete galettes met fruit. De natuurwijn wordt zo min mogelijk bewerkt, het is enkel gefermenteerd druivensap. Maar het product waar Florence het meest trots op is, blijft toch haar klassieke brood. Florence: “Zelfs als ik in Frankrijk ben, vind ik mijn eigen brood nog steeds het lekkerst. Vanbinnen nattig maar fluffy en een chewy korst.”


Je zou denken dat er voor Florence geen dag voorbijgaat zonder brood, maar toch zijn er momenten waarop zij brood laat staan. “Toen ik vorig jaar een aantal maanden op reis was heb ik geen brood gegeten, ik miste het wel. Ook nu zijn er zeker dagen waarop ik geen brood eet. Als de winkel gesloten is ga ik niet snel ergens anders brood halen, er zijn maar een klein aantal verkooppunten in Amsterdam die echt goed brood verkopen.”

​Uitbreiding, binnen en buiten Nederland

Levain et le vin is een kleine zaak, maar het loopt goed en dat smaakt naar meer. “Ik ben bezig met de uitbreiding van de winkel, zodat er meer zitgedeelte is voor ontbijt en lunch. Ook zullen er producten komen zoals natuurlijke honing, olijvenbrood en kaasjes. Over een aantal jaren zou ik graag teruggaan naar Franrijk, wonen op een boerderij waar we een eigen bakkersschool beginnen en zelf wijn kunnen maken”, sluit Florence af.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Heineken Hoek Bistro voor het perfecte pre-theater diner

De Heineken Hoek Bistro op het Leidseplein is de perfecte plek voor een pre-theater diner met een sfeervol en chique interieur en een betaalbaar menu.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Tim Golsteijn over koken met minder zout en meer smaak

Als ambassadeur van de Nierstichting, weet Tim Golsteijn precies hoe hij moet koken met minder zout, maar meer smaak.