Toen een bevriende collega hem tipte over het lege pand aan het Purmerplein, waar voorheen Place du Nord zat, kon Rogier van Dam geen 'nee' zeggen. Samen met Elise Moeskops en sommelier Nadua van restaurant Lastage* en huidig souschef van restaurant Kaagman & Kortekaas Sherif Khalil, opent hij begin augustus restaurant Lazuur. 
 
            
            Ook vrienden Michael Bruynse en Diana Hamaker, bekend van van whiskybar en biercafé Zilt investeren in Lazuur. Wij zijn erg benieuwd naar de plannen van dit groepje in Amsterdam Noord. 
Driedubbele upgrade
“Amsterdam Noord is zich enorm aan het uitbreiden”, gelooft Rogier van Dam. “Maar veel horecazaken zitten er nog niet daar in de buurt. Wij maken er graag een goed begin. Het kwam op ons pad, ik ken de wijk goed en vond deze locatie zo leuk, dat we er wel iets moesten doen. Amsterdam Noord is een gemengde wijk en we willen voor iedereen iets kunnen betekenen”, vertelt Rogier enthousiast. 
“Hier moet je je vrienden kunnen ontmoeten en je verjaardag kunnen vieren met vrienden uit de buurt.” Om die reden wil het team de keuken simpeler houden dan bij sterrenzaak Lastage. Alhoewel… “Het oogt misschien simpeler dan het is; de uitstraling wordt een soort eetcafé, maar de keuken krijgt wel een driedubbele upgrade”, vindt Rogier. 
Veelzijdig team

Hij blijft zelf vooral veel in de keuken van Lastage aan het werk, maar zal zeker ook af en toe te zien zijn bij Lazuur. Sherif krijgt de vaste leiding in de keuken van de nieuwe zaak en zal hier vooral Franse gerechten gaan serveren, maar met af en toe wat uitstapjes naar de Portugeese keuken, omdat Sherifs moeder Portugees is. Daarnaast helpt ook Sherifs vrouw, Naduah mee, die sommelier is bij Lastage. Zij neemt de wijnen voor haar rekening, samen met gastvrouw Elise. 
Rogier vertelt lachend: “Ja, de dames hebben al een ruimte gevonden in de nieuwe zaak waar de klimaatkast moet komen.” Samen ontfermen Elise en Naduah zich over de wijnkaart en het lijkt er vooralsnog op dat hier vooral Europese wijnen op gaan komen. “Maar ik kan nog niets verzekeren hoor”, waarschuwt Rogier, “dat is echt hun ding”. Wat betreft het eten wil hij met het team vooral ‘comfortabele gerechten’ serveren. Deze moeten niet te ingewikkeld zijn, maar wel van hoge kwaliteit. 
De Zwaan van Nieuwendam

De kleur die veel naar voren zal komen in de zaak is blauw, verwijzend naar de zwaan van Nieuwendam, de gemeente die door Amsterdam is opgeslokt. Ook blauwe tegeltjes komen overal terug, die verwijzen naar de Portugese achtergrond van Sherif. 
Het team is nu hard bezig aan het Purmerplein, want over een maand moeten de deuren al openen. “Dat wordt nog hard aan de slag”, vertelt Rogier. “We zijn met man en macht aan het werk op locatie, die verdeeld is over twee panden. De bar komt in het midden van deze twee panden te staan. Iedereen is zo enthousiast aan het meedenken, dat de indeling bijna dagelijks verandert”, lacht hij. Wat wel zeker is, is dat er een grote pas komt vanuit de keuken, zodat gasten en chefs contact met elkaar kunnen hebben. Wij zijn benieuwd en houden dit team goed in de gaten.