Het ruime Purmerplein in Amsterdam Noord-Oost heeft weer een buurtrestaurant: Lazuur. Het team van Lazuur laat Frans en Portugees soepel in elkaar overlopen en vult dit aan met een goede drankenkaart en iedereen is er zeer gastvrij.
Het ruime Purmerplein in Amsterdam Noord-Oost heeft weer een buurtrestaurant: Lazuur. Het team van Lazuur laat Frans en Portugees soepel in elkaar overlopen en vult dit aan met een goede drankenkaart en iedereen is er zeer gastvrij.
Met Lazuur heef het Purmerplein heeft er een nieuw restaurant bij. Het plein dat het ovale hart vormt van tuinstad Nieuwendam is herkenbaar Amsterdamse School, met oranje steile daken en heeft een potpourri aan voorzieningen, maar miste sinds het vertrek van het eetcafé een plek voor de buurt om te eten. Lazuur vult sinds begin september dat gat en doet dat met verve.
Buiten is het nog steeds baksteen en grote ramen met een keurig lijnenspel erop dat de ramen in lange rechthoeken verdeelt, binnen omarmen de jaren zeventig je op een prettige manier. Bij binnenkomst loop je pardoes tegen de bar aan met klein aantal tafeltjes eromheen bij het raam en de muur. Links daarvan kijk je in de grote open keuken. Hier staan meer en grotere tafels opgesteld om het keukenspektakel te aanschouwen.
Het team achter Lazuur zou je kunnen omschrijven als een all star team: de sterrenchef Rogier van Dam (van Lastage) en zijn partner Elise Moeskops, die haar raadswerk voor de gemeente combineerde met gastvrouw zijn in Lastage en nu verhuist naar Lazuur, werken met Sherif Khalil voorheen souschef van Kaagman & Kortekaas en zijn partner Naduah Bronsveld-Khalil, die sommelier is bij Lastage. Op de achtergrond doen ook nog de ondernemers achter Zilt op de Zeedijk en Permanent verderop aan de Waddenweg mee. Met zo’n team kunnen de verwachtingen niet anders dan hooggespannen zijn. Maar de sfeer is relaxed in de zaak die in de week van de soft opening al helemaal vol zit. Bekende gezichten uit de Amsterdamse horeca en vooral veel buurtbewoners bevolken de bar en tafeltjes.
Het menu is overzichtelijk en dat is te waarderen. De borrel snacks kunnen we nog niet proeven, die volgen later. De rest van de kaart is al zoals die straks ook zal zijn. Het betreft een stuk of tien gerechten die allemaal als klein gerecht (voor de halve prijs) en als groot gerecht besteld kunnen worden (behalve de steak rossini). Deze aanpak is geweldig, nooit meer gedoe over “to share”: wil je delen dan bestel vier tot zes gerechten in klein formaat, wil je lekker traditioneel dan doe je een klein vooraf en een grote als hoofd. Er zijn twee desserts en een kleine keuze uit kazen.
Wij vlogen het menu vleesloos aan, wat geheel zonder problemen verliep. Zo konden de mosselen met chorizo prima zonder chorizo en waren er nog vier opties zonder vlees. In volgorde van opkomst werden we vergast op: bloemkool met groene curry, kappertjes en kervel (geheel vegetarisch); pijlstaartinktvis met witte kool, rode peper, knoflook en koriander; gnocchi met 63C eitje, truffel en paddenstoel (ook vegetarisch); de dagvis (heilbot) met wortel karnemelk en dille en de eerdergenoemde mosselen met tomatensoep/saus, witte wijn, zonder chorizo. De topper was de gnocchi die volgens de doctrine van Van Dam net een tikkeltje aangebrand waren voor extra bite en ons alvast een licht melancholisch herfstig gevoel gaven. De mosselen waren dan weer typisch Khalil: Portugees troosteten als een arm om je schouders. We hebben het dessert niet gered, maar de koffie kwam met geweldige madeleines.
Er is een ruime keuze aan port en Franse digestifs. Als aperitief was er keuze uit kleine flesjes Portugees bier, Portugese bubbels of een Portugese lichte cocktail en de wijnkaart was nu al indrukwekkend, zoals je mag verwachten van het team van Lastage. Wij lieten gastvrouw Elise kiezen en kregen een zeer betaalbare witte wijn uit de Noord-Rhône die makkelijk mee ging met alle smaken die de avond nog volgden.
Lazuur gaat Sunday roasts organiseren om zo te buurt nog meer reden te geven om langs te komen. Dat is mooi meegenomen voor Nieuwendam. Al is er al reden genoeg om langs te komen met dit niveau van gastvrijheid, het culinaire verbond tussen Frankrijk en Portugal en de ruime keuze aan begeleidende dranken, alles tegen zeer redelijke prijzen. Als nu de stadsbrug er nog eens komt, dan fietst de rest van Amsterdam ook wat sneller naar deze noordoostelijke punt van Amsterdam Noord en kan iedereen voldaan naar huis.
Aan het Purmerplein opent een nieuwe zaak: Lazuur. Een hoogwaardig restaurant en broertje van Lastage, maar dan toegankelijker. Lazuur doet zich voor als buurtcafé.
Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.
5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.
Geniet van de volgende voordelen: