De horeca is vergeven van lijstjes, boeken, gidsen en prijzen. Allemaal hebben ze hun eigen waarde. De beroemde gidsen zijn belangrijk voor de chefs, de lijstjes in de kranten en op de blogs voor de handel. Er zijn nieuwe Awards voor de Foodbloggers (waarbij de Buik in de jury zit) en de Buik organiseert zelf ook wel eens wat, zoals Kooktalent van het jaar en de favoriete nieuwkomer van de lezers van de Buik. De Entree Awards (waarvoor de Buik ook een jurylid levert) kijken vooral vanuit het design en het concept naar de (meestal) nieuwe zaken in Nederland.
Amsterdam troef
Zoals met meer van deze awards zijn er vaak veel Amsterdamse nominaties. Hier zijn allerlei geografische en economische redenen voor te vinden. Amsterdam huist nu eenmaal de meeste restaurants van Nederland, krijgt de meeste toeristen over de vloer, heeft de meeste mensen met centen in de zak en met drukke banen in haar regio. Daar vaart de horeca wel bij. Het verbaasde ons dan ook niet dat ook dit jaar de nominaties van Entree Awards een fijne Mokumse inslag hadden. We zetten ze voor je op een rijtje.
55 nominaties in elf categorieën

Er zijn maar liefst 55 genomineerde bedrijven, verdeeld over elf categorieën. 32 (!) nominaties zijn Amsterdams, dan rekenen we Haarlem niet mee. Er zijn twee categorieën met alleen maar Amsterdamse nominaties (best hotel concept en next generation) en een helemaal zonder Amsterdamse nominatie (daredevil). Maar ook in de avond en in de nacht doen we het goed: vier van de vijf clubs in de categorie nightlife zijn Amsterdams. Hetzelfde geldt voor de categorie best cocktailbar.
Foto: Entree Magazine
Buikwaardige nominaties

Het gaat te ver om alle 32 nominaties te bespreken. Maar ons vielen een paar zaken op. De Amsterdamse keuzes voor best restaurant concept maken ons erg blij: bij zowel Entrepot als Roses by Sal komen we graag. Het is goed eten, niet al te hoog aan de prijs, met hartelijk personeel, op een echte Amsterdamse locatie. Ook bij next generation voelen we ons thuis als de Buik met eclectiek van Chin Chin Club, de onderkoelde warmte van 4850, het dwarskijken met bier-spijs combinaties bij Bar Alt, de bezorg foodcourt van Deliveroo en het statige chefsdiner van 212.
Is het dan niet een beetje te veel van het goede? Zo veel genomineerden gelegenheden binnen de ring? Het zou kunnen, maar op de meeste nominaties is weinig af te dingen. En wij zien er zo een stuk of vijf Amsterdamse winnaars uit rollen. Laten we eind november eens kijken wat het resultaat is van deze Mokumse overdaad. Dan zijn de Entree Awards, in de Houthavens – jullie raden het al – in Amsterdam.