Eigenaren Eddy Meyer en Pongvit Pattanatrakulchai kun je al kennen van hun Thaise eetkraam in World of Food in Bijlmermeer. Maar nu laten ze Sukhothai Streetfood Express achter voor een nieuwe start: een echt traditionele Thaise zaak. We maken kennis met de mannen, restaurant Sukhothai Thanee en met een van de beste Thaise curry die we ooit hebben geproefd.

Foto: Yasmijn Tan
In 2014 kwam Pongvit naar Nederland. Thuiszitten was voor hem geen optie en zo besloten hij en Eddy een Thaise kraam te beginnen. Beide hadden ze geen echte ervaring in de horeca, maar Pongvit, die zelf uit de Thaise stad Sukhothai komt, is in de Thaise keuken opgegroeid en heeft hier veel interesse in. Zo begon in 2014 Sukhothai Streetfood in World of Food.
Nu dromen Pongvit en Eddy er al een tijdje van om door te ontwikkelen, maar de keuken en omgeving van de foodkraam was hier te klein voor. Zo zetten zij de grote stap naar een eigen restaurant aan de Noorderstraat. En dan niet zomaar een zaak waar het oude concept van de eetkraam in is gegooid. Nee, in dit chique restaurant met linnen tafellakens en gouden servetringen waan je je echt in Thaise sferen. “We willen mensen kennis laten maken met de Thaise cultuur, maar daarin ook niet overdrijven. Bij Sukhothai Thanee moet het vooral gaan om lang tafelen in ontspannen sfeer”, vindt Eddy.
'We willen koken zoals bij Thaise families thuis' Eddy Meyer
De originele smaak van Thailand
“In plaats van Thais streetfood willen we ons focussen op complexe maar goede Thaise gerechten, die Pongvit in de vingers heeft”, vertelt Eddy. Naast de droom om een eigen zaak te hebben, wilden Pongvit en Eddy ook graag de echte traditionele keuken naar Amsterdam brengen. “Natuurlijk is in Amsterdam alles al te krijgen, maar wij willen de gasten terug brengen naar de originele smaak. De kern van de gerechten. Vaak wordt er gewerkt met surrogaten en zijn de smaken wat aangepast naar onze westerse cultuur. Wij willen terug naar de originele keuken en koken vanuit de traditie zoals Pongvit die mee heeft gekregen van zijn familie.
Wat gaan we eten?

Foto: Yasmijn Tan
Het menu is opgedeeld in drie delen. Zo kun je kiezen voor een shared dining menu waar je speciale Aziatische gerechten vindt die je niet snel elders treft. Op deze manier kun je proeven van elkaar om de echte Thaise keuken te leren kennen. “Op deze manier ga je echt mét elkaar uit eten”, vindt Eddy.
Daarnaast zijn er altijd verschillende curry’s te vinden bij Sukhothai Thanee. Deze waren in World of Food al erg populair. De reden daarvan, volgens Eddy? “99% van de mensen die wel eens curry maakt, maakt deze van zakjes met instant currypasta. Die smaak is zoutiger en vlakker dan de curry gemaakt van verse kruiden, zoals Pongvit die maakt. Vanuit zijn ervaring in Thailand en onze ontwikkeling in World of Food is het maken van deze curry’s echt ons ding geworden.”
Tot slot zijn er de noedels. Door niet alleen de instant small noedels te gebruiken, maar de originele brede noedels, vind je meer textuur in een gerecht. Ook de sauzen worden zelf gemaakt.
Pittiggg!
Eddy en Pongvit zijn niet bang om de originele smaak en pittigheid van de gerechten te behouden. “Als je echt niet tegen pittig eten kunt, kun je je afvragen wat je in een Thaise zaak doet”, lacht Eddy. “Tuurlijk kunnen we daar wel in sturen en balansen met gerechten die wat minder pittig zijn, maar het liefst veranderen we de pittigheid van een bepaald gerecht niet, omdat we echt de smaak van Thailand willen waarborgen in ieder gerecht dat we op tafel zetten.”
Nog even over die curry…
Na het enthousiaste verhaal van Eddy en Pongvit waren wij natuurlijk erg benieuwd naar de smaak van deze curry’s. Wij gingen langs om te proeven en stellen vast dat dit een van de beste Thaise restaurants is in Amsterdam. Deze reputatie hadden ze al in World of Food, maar maken ze meer dan waar in hun nieuwe onderkomen.
Wij lieten Eddy (en vooral Pongvit) kiezen met één uitzondering: de tom kha kai wilden we per se proeven. De kokoskippensoep moest op een hete dag als voorafje en dat was een juiste keuze; vol en romig, een tikkeltje zuur en toch fris. Een spel van smaken dat eer doet aan de lichte pittigheid van het gerecht en de verzengende hitte buiten.
De gele curry met garnalen is een aanrader die vaak in verschillende varianten op de menukaart staat. Hoogtepunt was het groentegerecht, de morning glory, ofwel de waterspinazie. Dit gewokte gerecht lijkt simpel (je ziet alleen de groenten en wat ui en knoflook), maar ontploft werkelijk waar van smaak. Dit is een originele umamibom waar je terug voor komt.