Amsterdam is een walhalla voor 'goed brood' geworden. De wortels daarvan liggen (deels) in de coronacrisis. Van de vele broodspecialiteiten die toen in restaurants als bittere noodzaak werden gemaakt, zijn er een aantal over. De Buik zet een aantal van de nieuwe zaken van deze brood- en sandwichrevolutie op een rij.
Restaurantbrood tijdens de pandemie
Tijdens de lockdowns in 2020 en 2021 werd er in Amsterdam niet stilgezeten. Veel horeca-ondernemers stapten tijdelijk over op bezorg- of afhaalconcepten relatief vaak met ‘brood’ in de hoofdrol. Zo maakte de chefs van 4850 broodjes banh mi (Vietnamees stokbrood), werd 101 Gowrie tijdelijk een zuurdesembakkerij met gefermenteerde boter, deed Beulings hetzelfde met focaccia’s en hun beroemde geslagen boter en startten de mannen en vrouw van Breda met hun Paindemie; het maken van klassieke tosti’s met een tostiklem boven open vuur.
Veel van de ‘tijdelijke’ concepten stopten nadat de horeca weer vol startte dit voorjaar maar een aantal bleven bestaan en schaalden zelfs op naar eigen vestigingen.
Paindemie
Het tosti-avontuur van de Breda Group sloeg zo aan dat er besloten werd een nieuw restaurant hiervoor te openen. Sinds begin van het jaar heeft Paindemie een vaste locatie in Oud-West. In een pand van twee verdiepingen, geïnspireerd op een Japans metrostation, worden burgers, sandwiches en tosti’s geserveerd. Van Le Big Mie geïnspireerd op het vlaggenschip van McDonald’s tot een ‘paindefrikandel’.
Kinkerstraat 122
Ranchi

Het succesverhaal van Sando waar de Buik al in maart 2021 over publiceerde kreeg ook een vervolg. Inmiddels hebben de broers Sebastiaan en Christiaan Roosink met Ranchi een eigen winkel/restaurant voor sando’s aan de Albert Cuyp Markt en gaan ze als een speer. ‘Met onze eigen vestiging in de Pijp, in plaats van het lenen van de keuken bij een collega of vanuit huis zelf op de fiets bezorgen, kunnen we nu een volgende stap in ons sando-verhaal zetten’, vertelt Sebastiaan. ‘We hebben nu een 6-tal sandwiches en gaan regelmatig een, misschien tijdelijke sando, aan ons assortiment toevoegen. Binnenkort komt de pastrami sando, waarvoor we samen met een slager zelf het vlees pekelen en roken.’
Albert Cuypstraat 260
Breadwinner
Een ander succesverhaal zijn de bagels van Breadwinner. Jon Fairclough verkocht in de coronatijd de bagels vanuit huis en heeft nu een eigen zaak in de Jordaan. Ook hij dankt zijn succes aan Instagram waar de rijen aan zijn huisdeur een aardige indicatie waren dat er een markt was voor zijn zuurdesem bagel. In het oude pand van lunchroom Chez Lorraine verkoopt en bakt bij nu 8 of meer verschillende soorten bagels. Waarbij de Buik een fan is van de bagel met jalapeno en cheddar. Maar je kunt hier ook terecht voor een belegde bagel. Wees wel snel, want Breadwinner is vaak aan het einde van de ochtend al ‘los’.
Tweede Laurierdwarsstraat 50
Cheesesteak Factory

Cheesesteak Factory in West is een idee van David Shine van oorsprong een klassiek Frans opgeleide chef. David woont nog maar relatief kort in Amsterdam, sinds september 2021, maar kon hier geen cheesesteak vinden zoals hij voorheen thuis (New Jersey) gewend was, dus besloot zelf maar in het gat te stappen. Het voormalige Chinees-Surinaamse eethuis werd omgekat naar zijn Cheesesteak Factory, met een picknicktafel voor de deur. Is sinds een paar maanden staan ook hier rijen voor de deur. De Cheesesteak baguette komt in een klassieke steak, kip of tofu-versie eventueel samen met een friet of klassieke cowlsalad. David, zo vertelde hij, gaat daar later dit jaar wat andere ‘klassieke’ Amerikaanse broodjes aan toevoegen zoals de Sloppy Joe (gehaktbroodje) of een lobster roll.
Van Hallstraat 270
Davie's

Dave Baxter, de ex chef van Café Cliché, volgde zijn droom en nam de locatie over waar voorheen het Afghaanse restaurant Mantou zat om zijn eigen broodjeszaak te starten. Maar dan net even anders, echt ambachtelijk tot achter de komma. Dave maakt alles zelf: van de gerookte zalm tot de pastrami en hammen die hij zelf rookt en droogt. Hier geen dunne plakjes maar lekker dikke stukken. De Buik probeerde de Lelie met dikke plakken pastrami, Amsterdam’s zuur en Coleman’s mosterd op een wit/bruin gemarmerd broodje van bakkerij Kaandorp en had het gevoel een complete maaltijd te hebben gegeten.
In Bread
Aan het einde van de Overtoom opende een Brits duo, John & Andrew, de tweede sando-zaak van Amsterdam. Hier geen sando’s voor lunch maar buikvullende bijna hele maaltijden tussen de twee witte broodjes. Gecombineerd met lekker bijgerechten, dj-sets, en cocktails tot in de late uurtjes.
Overtoom 503H
Salvo
Ben je van de zoetigheid dan mag Salvo niet ontbreken. Salvatore Lioniello startte met zijn Italiaanse maritozzi, kleine ronde brioche broodjes gevuld met room of ander lekkers, bij Terre Lente. Ietsje later stond hij ook op de markt van de Hermitage. De eigen winkel Salvo Bakehouse ging begin van 2023 open en is natuurlijk een succes.
Tweede Hugo de Grootstestraat 9-11H
Zero Zero
Net open en nu al een tweede locatie. Puur en Italiaans dat is de formule van Zero Zero. Ruim belegde schiacciata met mortadella, porchetto of video en heel veel vegetarische opties. Enne gewoon even geduld hebben, de rij is meer dan de moeite waard.
Nieuwe Spiegelstraat 3A
Nu ook: Gerard Doustraat 56
Chun
Over rijen gesproken, die vinden we ook bij Chun. Gestart als bubble tea zaak maar al heel snel werden de Koreaanse toasts heel populair door tik-tok en eerlijk gezegd zijn ze ook heel fijn. Waar de hele wereld het heeft over de instagrammable Rib Eye Bulgogi is de Buik meer een fan van de Garlic Shrimp Egg. Ook hier even geduld aub en onze andere tip; vergeet er geen Matcha White Chocolate bij te nemen.
Berenstraat 8