De eerste Kaasbar in Amsterdam is (bijna) een feit

Begin 2020 zal de eerste Kaasbar van Amsterdam worden geopend. Mark Noë, Hademar Veldhuisen en Thierry Westland openen de bar aan de Ferdinand Bolstraat.

12 Jan 2020 Lisanne Neumann

blogger Met haar roots in Rotterdam en huidige locatie in Amsterdam combineert Lisanne de beste ingrediënten om de heerlijkste projecten neer te zetten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

De Kaasbar

Ferdinand Bolstraat 10, Amsterdam Maaltijd: DinerLunchOntbijt Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Nederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

De eerste Kaasbar in Amsterdam is (bijna) een feit

Wat krijg je als je drie mannen bij elkaar zet; twee met veel ervaring in de wereld van kaas en één met een berg aan horeca ervaring? Precies, dan krijg je: de Kaasbar. Niet zomaar op een locatie in Amsterdam, maar op de Ferdinand Bolstraat in het oude pand van ‘de Taart van m’n Tante’. De knalroze luifel zal omgetoverd worden tot een stijlvolle donkergroene luifel. De iconische taarten worden vervangen door kaas, kaas en nog eens kaas. Waarom een kaasbar? Wat kunnen we verwachten? Wij gingen op pad om de drie eigenaren Mark Noë, Hademar Veldhuisen en Thierry Westland alles te vragen, met als belangrijkste vraag: wanneer kunnen we eindelijk genieten van alle kazen die Nederland rijk is?

Van taart roze naar Kaasbar groen 


Nog voordat we zitten begint Mark uitgebreid te vertellen over het interieur en het concept. Wat meteen opvalt is de grote bar midden in de ruimte. “Ken je het concept dat je aan een sushibar zit en dat van de band pakt? Dat gaan wij met kaas doen”, vertelt Mark enthousiast. Wagamama wilde van de sushibanden af en dat kwam goed uit, want zij waren juist opzoek naar een loopband waar je de producten op kon zetten. Aangezien aan een bar zitten niet ideaal is als je met meer dan twee personen bent, komen er ook losse tafeltjes aan de raamkant van het restaurant en op het terras. 

Achter de bar komt langs de volledige wand een zeven meter lange wijnkast, want kaas gaat natuurlijk perfect samen met wijn, maar blijkbaar ook met bier (waarover later meer). De grootste verandering aan het interieur? Dat zijn toch wel de roze, rode en paarse muren die nu de ruimte kleur geven. 

De kaasgeschiedenis 


Het idee dat Mark en Thierry iets met kaas wilden gaan doen, komt niet helemaal van een vreemden. Mark begint uitgebreid te vertellen over de achtergrond van de drie heren: “Mijn vader is de eigenaar van een kaasgroothandel in Huizen, waar ik een aantal jaar heb gewerkt. Tegenover de kaasgroothandel ligt Westland, waar Old Amsterdam en Maaslander onderdeel van zijn. Dit bedrijf wordt al drie generaties gerund door de familie van Thierry: zijn opa heeft het opgericht, zijn vader heeft het groot gemaakt en Thierry is er zijn carrière gestart, ook zeker niet zonder enig succes.” 

Het enige wat nog mistte, bij het starten van een bar, was iemand met horeca ervaring en dat kwam goed uit voor Hademar. “Zes jaar geleden heb ik Mark ontmoet en zo ken ik dus ook Thierry. Ik werk al vijftien jaar in de horeca, begonnen in de spoelkeuken en uiteindelijk meerdere jaren manager geweest op verschillende plekken in Den Haag. Zeker de laatste plek waar ik zes jaar hebt gewerkt, waarvan vier jaar als manager, zijn belangrijk geweest voor het opbouwen mijn carrière in de horeca”, legt Hademar uit. 

Kaas aan de lopende band 


Mark en Thierry zijn uiteindelijk op een inspiratiereis naar Londen gegaan. Het idee dat ze iets met kaas wilde doen, dat wisten ze wel, maar hoe en de vormgeving moesten ze nog verder uitwerken. Toen ze uiteindelijk bij ‘The Cheese Bar’ in Londen waren, viel het kwartje. “Er is nog geen kaasbar in Amsterdam, hoe kan dat? Waar is het misgegaan dat een stad zoals Amsterdam dat nog niet heeft?” vraagt Mark zich vol verbazing, nog een keertje, af. Er zijn talloze kaaswinkels voor toeristen, maar er is nog niks voor de Amsterdammer. Daar gaan de mannen vanaf dit jaar dus verandering in brengen. 

Het concept is dan ook ‘simpel’; het draait allemaal om de bar waaraan je kunt zit, waar de heerlijke kazen continue voorbijkomen. “We willen het volledig Nederlands houden. Natuurlijk zullen er ook uiteindelijk toeristen op de stoep staan, maar de bar wordt opgericht voor Amsterdammers. Daarnaast blijft de naam, de marketing en de bar Nederlands.” 

Kaas, kaas en nog eens kaas 


Zoals eerder aangegeven ligt de focus op Nederland. De kazen komen daarom ook allemaal uit Nederland. ”In Utrecht bij Oudwijker heb je bijvoorbeeld kazen die gemaakt zijn volgens Italiaans recept, maar wel met Nederlandse melk. Dit geeft een hele andere smaak aan de kaas. Er gaat echt een kaaswereld voor mij open sinds we bezig zijn met het opbouwen van de bar”, zegt Hademar lachend. Er zal dan geen vaste chef zijn, want er is ook geen ‘echte’ keuken. “Alles wordt voor je neus bereid. We kunnen in de oude bakkerij van ‘de Taart van m’n Tante’, hier om de hoek, eventueel garnituur afmaken en er zal wel een oven komen. Wie weet in de toekomst dat we de kaart aanvullen met andere gerechten, maar alles draait om de kaas”, leggen Mark en Hademar uit. 

Wijn, bier en kaas 


Dat wijn goed samengaat met kaas, dat weten de meeste mensen wel. Dat kaas ook goed gecombineerd kan worden met bier is nog vrij onbekend. Dit wordt dan ook nog niet op zodanige manier gecombineerd en is zeker iets wat we kunnen verwachten bij de Kaasbar. Er wordt nog druk uitgezocht met welke brouwerij ze willen gaan samenwerken. “De keuze is erg uitgebreid in Amsterdam, maar het moet wel goed voelen. Het bier moet en goed smaken en er moet ook zeker een klik zijn met de brouwerij”, vertelt Mark. 

De favoriete kaas van Mark en Hademar? Beide antwoorden volmonding ‘boeren vergeten kaas’ van Mulder Kaas. “De kaas is niet alleen lekker, maar het verhaal is ook erg leuk. De boer was namelijk letterlijk de kazen vergeten en vond ze een aantal jaar later ergens in de kast. Hoe lang ze gerijpt hebben weet de boer dan ook niet, maar dat doet zeker niet af aan de smaak.” 

Hoe lang moeten we nog wachten? 

De verbouwing is in volle gang. “We hopen begin februari open te gaan, maar we hebben nog geen definitieve openingsdatum”, vertelt Mark. “Er moet nog veel gebeuren, maar we werken hard door om zo snel mogelijk open te kunnen gaan.”

En nog extra nieuws, dit is zeker niet het enige wat de mannen van plan zijn met kaas in 2020, daarover hopelijk snel meer.

Fotograaf: Jamie Snoeck

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Copal

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Copal.

45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

Waar kun je tegenwoordig nog terecht voor een fijn diner op maandag en dinsdag avond? De Buik zet de leukste voor je op een rijtje!

The SIREN is heerlijk hysterisch

Bij The SIREN gooien ze het menu nu over een andere boeg. De Buik mocht het nieuwe menu komen proeven tijdens de feestelijke lancering.

Close popup

Lees ook:

Copal