Een wereldreis maken met je smaakzintuigen terwijl je met je beide benen op Amsterdamse grond blijft staan? Bij The Traveller kun je straks proeven van verschillende wereldkeukens zonder het vliegtuig te pakken. Het nieuwe restaurant in Amsterdam Zuidoost is gevestigd op de ING campus. Wij schreven al eerder over de nieuwe zaak, maar gingen nogmaals langs bij mede-eigenaar Neal Valentijn om te praten over de stand van zaken. De zaak opent namelijk 1 november haar deuren.
Hoe zat het ook alweer?
ING is druk bezig met de bouw van hun hoofdkantoor in de Bijlmer. Onderdeel van deze ingreep is de renovatie van de gebouwen Financial Plaza en Treasury Center. Met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor wil de ING een campus creëren. Het nieuwe hoofdgebouw wordt achterin het terrein gebouwd waardoor er vooraan ruimte is voor een park. Het park is echter ook toegankelijk voor omwonenden. In het hart van het park vind je het paviljoen van The Traveller.
"Het is een soort van park wat alle kantoren aan elkaar linkt en wij zitten middenin dat park met de The Traveller. Wij zagen het gebouw en we vonden dit echt een te gekke plek voor een restaurant." Neal heeft samen met zijn compagnons Michiel Deenik en Jeroen van Brussel voor ING een pitch gegeven en met succes. Ze mogen samen The Traveller opzetten in het glazen paviljoen. Michiel is de eigenaar van VisaandeSchelde en THE ROAST ROOM.
The Traveller als een vierdaagse pop-up
In januari stonden de drie ondernemers met een pop-up versie van The Traveller op de Horecava. Voor vier dagen bouwden de drie mannen uit het niets een heel restaurant met plaats voor 150 gasten. "Het is goed om het concept te testen op echte gasten en op de Horecava zijn dat allemaal vakmensen." Neal laat weten dat het concept erg goed werd ontvangen. "We hebben per dag vierhonderd gasten gedraaid."
Indeling van het glazen paviljoen

Op de begane grond van het glazen paviljoen vind je straks het restaurant en de bar. Je kunt hier van zeven uur in de ochtend tot na middernacht terecht voor ontbijt, lunch, diner en de borrel. De bovenste etage "the upper deck" is een etage die als ware zweeft in het geheel. "Als je hier over de rand kijkt dan kijk je het restaurant in."
Op deze plek vinden straks de meetings en events plaats. Zo kun je in deze ruimte presentaties geven, vergaderen, borrelen en is er een mogelijkheid voor private dining. Op een drukke dagen kan deze ruimte ook gebruikt worden als uitbreiding van het restaurant.
"Beneden hebben we 150 zitplaatsen." De focus zal in het begin ook voornamelijk op de eerste etage liggen. Er wordt nog druk gebouwd aan het nieuwe pand, maar de verwachting is dat het 1 oktober klaar is.
Kleurrijk interieur
Het interieur is erg belangrijk bij The Traveller. Het gebouw is namelijk helemaal van glas. "De buitenkant is ook de binnenkant, want je kijkt gelijk naar binnen." Het interieur moet warm worden met kleuren die je tegenkomt op de souks, de traditionele Arabische markten. Dit zijn kleuren zoals paprikarood, kerriegeel en donkergroen.
In het ontwerp voor de nieuwe zaak kwam je ook veel velvetstoffen tegen. Hier zijn de mannen op teruggekomen. Ze kwamen namelijk veel restaurants tegen met hetzelfde interieur met veel velvetstoffen. "We hebben daarom gekozen voor een meer tijdloos-design", legt Neal uit. The Traveller krijgt een inrichting die je niet overal tegenkomt.
Ontmoetingsplek

The Traveller is voor iedereen. De mensen van de ING zullen een groot deel van de gasten worden. "We willen een ontmoetingsplaats zijn voor de mensen die bij de ING werken, maar het moet ook een ontmoetingsplaats worden tussen mensen uit de buurt." Het word absoluut geen bedrijfskantine van de ING. Die heeft het bedrijf namelijk zelf al. Omdat het voor iedereen aantrekkelijk moet zijn, is er gekozen voor toegankelijke prijzen. "Het is toegankelijk voor studenten, buurtbewoners, zakelijke gasten en voor ING-werknemers om hier straks meerdere dagen per week te gaan lunchen."
Menukaart
De drie mannen zijn nog druk bezig met de ontwikkeling van het menu, maar er is wel al een voorbeeldkaart. Zo kun je onder andere smikkelen van Zuid-Amerikaanse ceviche met limoen, kokos, mango en rode peper of een heerlijke Thaise curry met garnalen en Oosterse groenten. De gerechten komen vanuit alle hoeken van de wereld. "Het is leuk om bepaalde authentieke smaken te proeven als je op reis bent", vertelt Neal. Bij The Traveller hoef je zelf in ieder geval niet in het vliegtuig te stappen voor de smaken. "Wij kijken naar wat voor producten en smaken ze in andere landen hebben en daar maken wij op onze manier weer een gerechtje van", aldus de mede-eigenaar. Je komt sowieso geen mix tegen van verschillende keukens. De gerechten zijn authentiek, maar worden bereid met moderne kooktechnieken.
Afhalen en verse boxen
Ook kun je hier straks maaltijden afhalen. Als je het koken toch een beetje mist, kun je misschien straks ook een box meenemen. "We zijn bezig met het ontwikkelen van verse to-go boxen", laat Neal aan ons weten. In deze box vind je dan bijvoorbeeld currysaus, verse groente en kip. Je moet dit alleen nog thuis even roerbakken. Eet smakelijk!
Een keukenteam vol verschillende nationaliteiten
"Wat je nodig hebt om dit soort gerechten te maken zijn dit soort koks." Neal wil namelijk dat zijn personeel vanuit alle hoeken van de wereld komt zodat alle gerechten worden vertegenwoordigd. Dennis Kookmans wordt de exclusieve chef van het nieuwe restaurant. Hij heeft nu de leiding over Visaandeschelde,THE ROAST ROOM en straks ook over The Traveller. Dennis zal deels werkzaam zijn bij de nieuwe zaak, maar blijft ook aanwezig bij de andere zaken. De Griekse Vikalis staat straks echt aan het roer in de keuken als chef-kok. Hij staat nu al in de keuken Bij The Roast Room om kennis te maken met de bedrijfscultuur. Voor de rest moet het team vol verschillende nationaliteiten nog gevormd worden.
Toekomstplannen
Het duurt nog even voordat The Traveller haar deuren opent in het nieuwe glazenpaviljoen, maar de eigenaren denken nu al na over een tweede locatie. "We hebben veel vertrouwen gekregen na de pop-up", aldus Neal. Het drietal gaat eerst focussen op het uitvoeren van de eerste Traveller. "Als dat goed gaat dan gaan we kijken naar de volgende stap. Wie weet in Amsterdam maar misschien ook in een andere stad."