Opkomst Japanse restaurants in Amsterdam
De Japanse keuken met verschillende stijlen, verfijnde technieken, bijzondere ingrediënten en ongewone gastvrijheid wordt steeds belangrijker in Europa en dus ook in Amsterdam. Zo hadden we in de jaren ’80 en ’90 de sushi en teppanyaki al omarmd en inmiddels heeft ook ramen een vaste plek veroverd binnen het restaurantaanbod in Nederland.
Maar de Japanse keuken gaat verder en inspireert steeds vaker ook hier ondernemers om andere culinaire wegen in te slaan. Zo zien we nieuwe concepten openen zoals een sake bar en een gyoza restaurant. Enkele restaurants duiken de diepte in en kiezen voor een omakase beleving. Tijd voor de Buik om eens een lijstje ‘echt Japans’ te maken voor Amsterdam en eentje er ruim buiten.
Geschiedenis van Japanse restaurants in Amsterdam
Eigenlijk kwam met de opening van het van origine Okura Hotel in 1971 in de Pijp in Amsterdam ook het eerste Japanse restaurant naar de stad. Het traditioneel Japanse restaurant Yamazato (kaiseki) en het teppanyaki restaurant Sazanka hebben inmiddels allebei een ster en zijn zeker de moeite van een hapje waard.
Niet veel later in 1978 opende Umemo als eerste restaurant met een inpandige sushi corner. Opvallend in de stad is dat er veel ‘Japanners’ zitten in Zuid. Dit wordt vaak verbonden aan de vestiging van Japanse industrie in Amstelveen en Schiphol. Tot 2016 zat de Japanse winkel (Meidi-Ya) in de Beethovenstraat en momenteel heb je Shilla, een Japans/Koreaanse supermarkt op het Gelderlandplein ook in Zuid.
Van Yakatori tot Izakaya
Het aantal stijlen of soorten restaurants in Japan is enorm. Het gaat te ver om daar helemaal in te duiken, maar het is misschien wel leuk en nuttig om de types die in Amsterdam voorkomen even te beschrijven.
• Teppanyaki is het restaurant waar je allemaal rondom een hete plaat zit, soort mega gourmetten zonder pannetje.
• Sushirestaurants zijn er in alle varianten en groeien al meer dan 50 jaar in aantal in Nederland.
• Ramen, de Japanse noedelsoep, maakt de afgelopen tien jaar een enorme groeispurt door. Nu vind je zelfs een ramen-tent in Emmen. Je eet ze vaak in ramen bars: kleine horecazaken waar je ook snel weer buiten staat.
• Okonomiyaki zijn Japanse hartige pannenkoeken (met kool door het beslag) en is echt streetfood.
• Onigri zijn rijstballen (vaak in de vorm van een driehoek) met vulling en worden vaak verkocht in een kleine winkel met toonbank (of in Japanse gemakswinkels, die konbini worden genoemd).
• Omakase betekent eigenlijk ‘eten wat de post schaft’, dus hier bepaalt de chef het menu en aantal gangen. Klassiek is dit in een (Japanse) finedining omgeving (kaiseki) maar is nu ook sterk in opkomst in combinatie met de setting van een sushibar of ramenshop.
• Kaiseki is een Japans menu, vaak simpel en in het seizoen, al kun je die woorden in het Japans niet onderschatten. Het wordt vaak in een chique, strakke setting geserveerd.
• Udon staat voor een Japanse noedelzaak.
• Gyoza staat voor de Japanse dumplings die vaak bij in andere zaken, zoals bij een ramen bar, worden verkocht.
• Izakaya staat voor een Japanse stijl van een eetcafé waar je vaak kunt kiezen uit verschillende Japanse gerechten kunt krijgen van sashimi tot sushi en ramen. Hier is het vaak wat drukker en hangt energieke sfeer.
22 Japanse restaurants in Amsterdam verdeeld over de stadsdelen
Zoals al werd gezegd zijn er veel zaken in Zuid, maar we hebben in elk stadsdeel wel een fijn Japans restaurant gevonden.
Japanse restaurants in Amsterdam-Zuid
We beginnen met Amsterdam-Zuid vanwege eerdergenoemde reden, hier is het aanbod verreweg het grootst.
101Gowrie (Omakase)

Tien kleine gangen en allemaal Japanse georiënteerd dat is de omakase stijl van chef Alex Haupt bij 101Gowrie. Modern, allemaal zeer smakelijk en sinds kort met een op maat drankenarrangement met natuurlijke wijnen en sake.
Utage Sake Bar (izakaya)

Het echte kroeggevoel krijg je bij Utage. De drankenkaart heeft zo’n beetje alle stijlen sake die Japan te bieden heeft en hier is de keuken goed passen. Geen enkele reden om het pand voortijdig te verlaten voor een hapje elders. Utage heeft het allemaal inclusief de fijne Japanse sfeer en gastvrijheid.
EN Japanese Kitchen & Sake (izakaya - omakase)
Chef Ken uit Hokkaido samen met sake sommelier Ike verzorgen hier een Japanse avond: genieten tot in de puntjes. Vier, zes of acht gangen, brengen ze naar je tafel of aan de bar desgewenst met een sake pairing. Probeer hier de tempura eens, met name de soft shell krab is een aanrader.
Dusartstraat 53 (Zuid)
Hakata Senpachi (van sushi tot yakatori)

Hakata is het perfecte adres als je veel Japanse specialiteiten wil proberen. Van originele yakatori, tot ramen, udon noodels of wagyu. Ons advies bij de yakatori: neem de unagi (paling) of hatsu (kippenhart).
Oshima (kaiseki)
Akira Oshima, de oude chef van Yamazato, opende in 2019 Oshima en de plek groeide uit tot een waar bedevaartsoord voor liefhebbers van de traditionele Japanse keuken. Ga snel en heb geduld want de meester en zijn vrouw zijn al behoorlijk op leeftijd maar daar krijg je een unieke ervaring voor terug.
Beethovenstraat 180 (Zuid)
Yakatori la Kushi (yakatori)
Van stokjes (yakatori) met gegrilde kippendij tot zelfs witte asperges in het seizoen. La Kushi combineert erop los met lokale ingrediënten.
Rijnstraat 54 (Zuid)
Tanuku Izakaya (izakaya)
Aan de buitenkant van het Gelderlandplein vind je dit populaire Japanse eetcafé. Hier eet je van een uitgebreide Japanse kaart: van sushi tot noedels tot donburri en zelfs de Japansachtige poke bowls. De betaalbare lunchmenu’s zijn hier een aanrader (en je parkeert twee uur gratis om de hoek).
Willem van Weldammelaan 41 (Zuid)
Onigiri - Ya! (onigiri)
Japans winkeltje met aan de toonbank een uitgebreid assortiment van take-away onigri, met een klein maar goed assortiment aan vullingen.
Otemba Gyoza Bar (gyoza)
Nog niet open maar zo tegen het einde van 2023/begin 2024 openen de mannen van Otemba Ramen een echte Gyoza-bar aan de van Woustraat 15 in Amsterdam-Zuid.
Van Woustraat 15 (Zuid)
Café Taigu & Ikkoku (matcha - izakaya)

Overdag een Japans cafe met fijne matcha en in de avond starten de eigenaren, die ook achter sushi fanatici zitten, Ikkoku izakaya waar de chefs aan een grote stenen bar heerlijke Japanse visgerechten bereiden.
Umeno (sushi)
Om Umeno kunnen en willen we niet heen, zie de inleiding, voor deze nestor van de sushi in Amsterdam.
Agememnonstraat 27 (Zuid)
Japanse restaurants in Amsterdam-Centrum
In het centrum is het aanbod eveneens zeer goed. Hier vind je bijna alle stijlen en is er zelfs een geheel plantaardig Japans restaurant te vinden.
Ken Sushi (sushi - omakase)
In het oude pand van Geisha, de legendarische sushi zaak in het centrum, zet Ken de sushi traditie voort. En zet er misschien nog wel een tandje bij. Daarnaast serveert hij een omakase maar dan geheel in de sushi-stijl van 10 tot 25 verschillende hapjes.
An (sushi)
Naast Umeno is er nog een ander oudje (sinds 1989): An. An bevindt zich aan de Weteringschans en biedt overigens ook een klein voordelig omakase menu.
Weteringschans 76 (Centrum)
Hosakawa (teppanyaki - sushi)
Een echte teppanyaki experience is tegenwoordig zeldzaam in Amsterdam. Naast Sazanka (Okura) en Sapporo (Scheldestraat) kiezen wij voor Hosakawa. Hier schuif je, gewoon op het Leidscheplein, ouderwets lekker aan bij de hete plaat waar de chef zijn kunsten laat zien. Zin in een sushi vooraf? Dat is hier meer dan de moeite waard.
Ramen Kingdom (ramen)
Aan de rijen voor de deur te zien is dit ‘the place te be’. En dat vinden wij ook, mede door de fantastische bouillon. Hier serveren ze een van de beste ramen van Amsterdam en dat maakt het wachten meer dan waard. Ga hier vroeg of juist zo laat mogelijk.
Prins Hendrikkade 83 (Centrum)
Fou Fow Udon (udon)
De laatste opening van de horeca-ondernemer Low Pyng Hu, die eigenlijk filmmaker is, schuin tegenover zijn eerste ramenzaak. Udon heeft de (eigengemaakte) noedels in de hoofdrol. Geserveerd als een ramen in een bouillon, maar ook ‘droog’ zijn de noedels een aanrader, bijna als een Japanse carbonara.
Prinsengracht 411 (Centrum)
Japanese Pancake World (okonomiyaki)
Hier eet je Japanse pannenkoeken in diverse stijlen. Van Osaka, traditioneel met aardappelpuree tot Hiroshima, met soba noedels tot de groene uien variant uit Kobe (negiyake stijl) allemaal met verschillende toppings naar wens.
Tweede Egelantiersdwarsstraat 24 (Centrum)
Men Impossible (vega ramen)
Het enige plant-based ramen restaurant van onze stad met ook een leuke selectie van (groente) tempura.
Hazenstraat 19 (Centrum)
Japanse restaurants in Amsterdam-Oost
Een kleine selectie in Oost met twee bijzondere kleine zaken.
Shigure (omakase)
Naast Okura is dit de ultieme omakase van Amsterdam. Bij Shigure heb je maar acht plekken aan de bar. Het is ‘verborgen’ in de vestiging van Sushi Fanatics in Oost.
Andreas Bonnstraat 36 (Oost)
Fuku Ramen (ramen - omakase)

Is het een ramenbar of omakase restaurant? Fuku is het allebei, tenminste op zondag is het misschien wel de beste ramenbar van Amsterdam met fantastische bouillon en de zelfgemaakte noedels, en door de week serveert chef Jakub een omakase stijl diner met sake pairing.
Japans restaurant: buiten de stad
Reis af naar IJmuiden voor de ultieme vers-ervaring.
Hokkai Kitchen (omakase - sushi)
Een extra adresje, maar dan (ruim) buiten de ring. Vlak bij de haven van IJmuiden eet je de meest fantastische sushi gemaakt door het team van Chef Kuniyoshi Othowara van lunch tot diner.
Egmondstraat 2 - IJmuiden