Terwijl we druk bezig zijn met de Kerst en de voorbereiding van de verkiezing voor de ‘Favoriete Nieuwkomer’ volgens de lezers van de Buik in Amsterdam, willen we jullie de aangekondigde nieuwste restaurants niet onthouden. Medio januari zullen we weer een echt complete update geven van alle zaken die net open zijn of opengaan. Nu alleen even een kleine vooruitblik naar tien interessante restaurants die gaan komen of net geopend zijn.
7 net geopende Amsterdamse restaurants
R21

Het restaurant van Orlando David die met een achtergrond bij een aantal van de grootste chefs van Nederland (o.a. Sergio Herman, Nick Brill, Richard en Thomas Groot van 212) op de oude plek van Greetje vlakbij de Oude Schans zijn eigen ding is gaan doen. Net open, dus nog in de opstartfase, serveert hij smaken van over de hele wereld op een fine dining manier in een enorm sfeervol pand. Bijzonder is dat je hier de eerste amuse bij de chefs in de keuken eet.
Showw

Op de valreep van 2023 nog een nieuw fine dining restaurant. Dit keer van wijngoochelaar Lendl Mijnhijmer en zijn maatje en chef Doris Floris, beide afkomstig van Bougainville*. Geopend vanaf 15 december van vrijdag tot maandag met 750 wijnen op de kaart en fine dining op een comfortfood manier belooft een echte showw te worden.
Les Zazous

Zet Roel Geijsen, Dylan Joziasse (NAP) en Robert Braam (ex Bubbles & Wine en Le Coeur) bij elkaar en je krijgt een sfeervolle Franse Bistro met klassiekers als terrine de canard, escargots en salade gesiers (eendenmaagjes), zo’n 30 Franse wijnen per glas en nog eens zes keer mousserend Frans per glas. Met een terras aan de zonnige kade van Java-eiland belooft dit het hele jaar door een stukje culinair Frankrijk in Amsterdam te worden.
Oaxaca

De Mexicaanse keuken zoals we het nog niet ervaren hebben in Amsterdam. De Mexicaans/Spaanse chef Joan Bagur ook verantwoordelijk voor de eerste vestiging in Barcelona staat achter pannen in het mooi verbouwde pand van het voormalige Haesje Claes. Natuurlijk met taco’s, maar dan van een buitencategorie maar het hele interessant menu voor een culinaire trip door alle regio’s van Mexico maakt het hier bijzonder.
Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de inpandige Mezcaleria. Voor een mezcal(cocktail) met snelle taco zit je hier ook goed.
Ms. Chelin

Bij Ms Chelin, een knipoog naar de rode culinaire gids, gaan ze niet voor de ster maar voor simpel, betaalbaar en lekker eten. Precies wat de gasten in het Hans Brinker Hotel nodig hebben. Hier geen voorgerechten maar kleine kaart van hoofdgerechten en toetjes. Dus voor een simpele smakelijke hap midden in het centrum.
Gio's by the River

Italiaans is een trendje momenteel in Amsterdam. Bij Gio’s aan de stille kant van NDSM serveren ze de traditionele Italiaanse smaken in een uitzinnig interieur.
The Seafood Bar Beursgebouw

Het grootste en misschien wel leukste en indrukwekkendste restaurant van het Seafood imperium van de (vis)familie de Visscher in Amsterdam. In het Beursgebouw naast de Bijenkorf eet je hier vis zoals vis bedoeld is, van dezelfde kaart als bij alle andere vestigingen in Amsterdam.
Damrak 213
3 (+1 bijna) aangekondigde Amsterdamse restaurants
Petit Péché
Met de ‘kleine zonde’ laat het team van Café Beurre zien dat het ook mogelijk is om op een respectvolle manier met vlees en vis te koken. Vlak bij de Foodhallen wordt aan de bar gekookt, natuurlijk naar receptuur van Cuisine Carine, met zo’n 15 tot 20 zitplaatsen en maar een paar tafeltjes. Open vanaf begin 2024.
Cancun
Een combinatie van de Mexicaanse en Caribische keuken, met veel cocktails, eten, muziek en dans opent nog eind december op de plek van het te vroeg gesloten Larette.
Café Wu
Wij kijken uit naar de Chinees-Frans getinte bistro met Timo de Beurs (ex Slagerij de Beurs) aan het fornuis. In januari zou Café Wu, met audiobar, moeten openen en dit keer wel met een fijn terras aan het hoekpand op de kop van de Dappermarkt.
1 x bijna
Met Cachet is de naam er. Het idee ook; een uit de kluiten gewassen Spaans-Franse bistro. Met ondernemers zijn Floor Wiggers & Lars Schaap, het echtpaar achter sterrenzaak Lars, zit het met de kwaliteit wel goed. Cachet zal in alles groot zijn behalve in de prijzen. Ergens voorjaar 2024 zou Cachet de deuren openen. Zodra er meer bekend is weet de Buik dat natuurlijk als eerste.