Alleen al de Korean fried cauliflower is een tochtje naar de Veganees waard

We gingen kijken bij de Veganees en proefden het lekkerste borrelhapje in tijden: perfect gefrituurde bloemkoolroosjes in gochujang.

27 Okt 2021 Femke Pruis

blogger Zou zich een leven zonder pasta en wijn niet voor kunnen stellen.

  • 27 Okt 2021

Alleen al de Korean fried cauliflower is een tochtje naar de Veganees waard

Wie net als wij veel tijd in Oud-West doorbrengt, kan het niet ontgaan zijn. Op de hoek van de Tweede Helmersstraat met de Eerste Constantijn Huygensstraat, waar eigenlijk zo lang we het ons kunnen herinneren café Zouk heeft gezeten, is een nieuwe zaak geopend: De Veganees. Hoewel we als echte Bourgondiërs van nature buiten de veganistische doelgroep vallen, trekt de zaak direct onze aandacht met een mint-roze neon uithangbord en de belofte van Asian style streetfood. En laat dat nou precies het soort eten zijn waar we zin in hebben na een dag hard werken. Hoog tijd dus voor een bezoekje aan deze nieuwe vegan hotspot in Oud-West!

Natuurlijke match


We stappen op een dinsdagavond binnen bij de Veganees. Hoewel het pas half 7 is, zit de zaak al gezellig vol. Een vriendelijke dame wijst ons een tafeltje aan en binnen no time staan er twee drankjes voor onze neus. Ook voor wie een avondje alcoholvrij wil gaan, staan bij de Veganees genoeg drankjes op de kaart om uit te kiezen. Wij gaan voor de tropical paradise virgin cocktail op basis van verse sapjes en ginger ale en een Lowlander IPA 0,3%. Vooral de IPA, gebrouwen met toevoeging van botanicals, blijkt later een natuurlijke match te zijn met de gekruide hapjes die op tafel komen.

Het lekkerste borrelhapje dat we in tijden aten


De kaart is opgebouwd uit de secties bites, soepjes, salades, curry’s en stir fry’s. Alles is door elkaar te bestellen en wordt linea recta vanuit de keuken geserveerd wanneer het klaar is. Erg prettig aangezien dit soort street food het best tot zijn recht komt wanneer je het direct uit het vet dan wel de wok eet. Als eerst komt er een schaaltje perfect gefrituurde bloemkoolroosjes in gochujang, een Koreaanse rode pasta op basis van chili en gefermenteerde soja, op tafel. Deze ‘Korean fried cauliflower’ is verreweg het lekkerste borrelhapje dat we in tijden aten. De roosjes zijn heerlijk zacht van binnen, knapperig van buiten, zoet, zuur en licht pittig tegelijk. Wat ringetjes bosui en sesamzaadjes maken dit gerechtje helemaal compleet. Ook de fried spring rolls en gyoza’s op basis van paddenstoelen en cashewnoten snacken lekker weg. We zitten te genieten van deze heerlijke hapjes, die - we benadrukken het nog maar even - 100% plantaardig zijn.

Wanneer je vlees-minnende man van middelbare leeftijd enthousiast kunt maken over vegan food, dan ben je wat ons betreft goed bezig

Inmiddels is naast ons een meneer alleen aangeschoven, die overduidelijk als toerist op de bonnefooi is binnengelopen en nog niet doorheeft dat hij zich in de nieuwste veganistische hotspot van Amsterdam bevindt. Nadat hij de kaart uitgebreid heeft bestudeerd en de serveerster heeft gevraagd waar precies de vleesgerechten staan, horen we haar op enthousiaste wijze het concept aan hem uitleggen. Even later zit onze buurman tevreden aan zijn saté op basis van seitan te knabbelen. Wanneer je ook de vlees minnende man van middelbare leeftijd enthousiast kunt maken over vegan food, dan ben je wat ons betreft goed bezig.

Onweerstaanbare bao buns

Inmiddels zijn er twee eenhaps-bao buns voor onze neus gezet: de één met oesterzwam, pickles en koriander, de ander heeft een vulling van pulled jackfruit, ingelegde gember en een lik vegan limoenmayonaise. De buns hebben precies dat zacht sponzige wat deze gestoomde broodjes zo onweerstaanbaar maakt. De vullingen zijn met zorg gekozen en goed op smaak. Jammer dat ze zo klein zijn, we lusten er eigenlijk nog wel drie!

De jackfruit rendang curry met witte rijst die daarna op tafel komt is eigenlijk het enige wat een beetje tegenvalt. De curry mist net dat zuurtje wat de saus echt spannend zou maken en ook de portie is wat aan de magere kant. Desalniettemin verlaten we het pand met een zeer tevreden gevoel, volle magen en het voornemen om in ieder geval snel terug te komen voor meer van die gefrituurde bloemkool goodness met een vers getapt biertje ernaast.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
The SIREN is heerlijk hysterisch

Bij The SIREN gooien ze het menu nu over een andere boeg. De Buik mocht het nieuwe menu komen proeven tijdens de feestelijke lancering.

Rijsttafelen bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal

We weten dat de rijsttafel hier altijd een goed idee is, maar hoe zit het met de andere gerechten? De Buik ging langs bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal.

Café Bica

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Café Bica.