Het brein achter Bar BAUT, Oost en Backstage heeft een nieuwe pop-up geopend genaamd BAUT del Sol, waarin Michiel van der Eerde zijn Ibiza roots naar boven weet te halen met een tijdelijke locatie aan een haven, vol in de zon, gelegen aan de Zuiderzeeweg tussen IJburg en Amsterdam Centraal. Denk sangria, calamares en patatas bravas, maar ook de steak tartaar staat op de kaart! Maar vooral: de hele dag zon.
Pop-up in oude Hangar Oost

De zomer staat voor de deur, en daar hebben de pop-up deskundigen van Baut maar al te goed gebruik van gemaakt. Deze zomer hebben zij een tijdelijk restaurant geopend aan de Nautix-haven op de oude locatie van Hangar Oost, tussen Amsterdam Centraal en IJburg.
Zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer of gewoon met de fiets. Aan de menukaart te zien is het aanbod flink beïnvloed door Spaanse sferen: van calamares tot croquetas en patatas bravas met sangria. Maar ook de klassieke steak tartaar staat gewoon op de kaart.
Zon, water en vliegende menukaarten?

Je loopt direct een groot terras op, met een combinatie van loungestoelen, picknicktafels en kleinere tafeltjes. Er is voor iedere groepsgrootte wat wils. Of je nou komt voor een uitgebreid diner, een lunch of een borrel – aan alle behoeftes kan worden voldaan.
Wij zaten direct aan het water met uitzicht op de haven, maar als je iets naar links keek, had je ook nog eens prachtig zicht op de afslag A10 – waar je overigens weinig tot geen last van hebt. Er was volop zon en je zit daar heerlijk. Bij wind wel even opletten: we zaten nog geen tien minuten of er vloog al een menukaart het water in. Gebeurt blijkbaar vaker, volgens de bediening.
Spaanse en Baut klassiekers

De menukaart staat vol met Spaanse klassiekers, en die hebben wij dan ook gretig besteld: calamares, croquetas de jamón en gambas al ajillo. Vooral de croquetas sprongen eruit: een heerlijk op smaak gebrachte vulling met jamón ibérico.
De calamares en gamba’s hadden ook niet misstaan in een restaurant op Ibiza. Op de drankkaart is er genoeg keuze: twee soorten sangria (één met rode wijn en één met cava), en een mooie selectie Spaanse wijnen. Echter geen Spaanse bieren op tap of fles, maar gewoon Heineken of IJwit.
We vervolgden onze culinaire reis door Ibiza met de bekende Baut steak tartaar en een makreelfilet met zure room, groene appel en dille. De steak tartaar stak er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit. Als hoofdgerecht de ibérico steak en de tarbot. Beide erg goed klaargemaakt.
De Iberico steak met chorizo was heerlijk samen met de zoete aardappelpuree, en de tarbot ook goed klaargemaakt, al wel iets lastig te ontleden. Daarbij dronken we een barrel aged witte Rioja – een frisse witte wijn, maar door het hout gelagerde toch wel de kenmerkende toasterigheid, boter en ook zeker vol van smaak.
Geen La Escolera, maar gewoon Baut del Sol!

Wat deze zaak zo fijn maakt, is onder andere de ligging, het terras en de menukaart: de hele dag zon, genoeg verschillende soorten zitplekken, en een kaart die zich perfect leent voor een late lunch, een goede borrel of om lekker te dineren. De mensen achter Baut hebben een perfecte zomerse pop-up neergezet die zeker het bezoeken waard is.