En nog veel meer overigens, want het zijn Italiaanse toestanden bij Trattoria (& Enoteca) Breda.
Op de laatste dag van juli openden de mannen en vrouw van Breda hun eerste Italiaanse avontuur: een echte trattoria met enoteca zoals je alleen in Italië ziet. De Buik was er op de eerste avond en verbaasde zich in positieve zin over de prijs/kwaliteit met haast Italiaanse prijzen voor de pasta’s en de wijn.
De olifant in de kamer: de pizza-oven

Laten we maar beginnen met he benoemen van de olifant in de kamer: de immens grote houtoven. De dader voor het vele lekkers dat in de trattoria wordt geserveerd.
Het verhaal gaat dat in de aanloop naar de ontwikkeling van het restaurant een normale pizza-oven was voorzien: lees een elektrische maar dat Freek van Noortwijk, een van de partners binnen de groep, stond op een echte houtoven.
Die koop je natuurlijk bij het beste ovenbouwer in Nederland, Dirk, die ook de ovens van onder meer Europizza en Il Pecorino bouwde. Dat duurde even, vandaar dat de Trattoria iets later opende dan verwacht. Gelukkig wel met een smakelijker resultaat.
Italiaans ingetogen chique

Met de inrichting zit het bij de zaken van Breda altijd wel goed. Ook hier weet de binnenhuisarchitect de juiste snaar te raken. Geen bling-bling, maar ingetogen warm met olijfkleuren.
Er zijn verschillende zitplekken, van banken aan de lange zijde tot ronde tafeltjes centraal en hoge tafels rondom de bar. Voor elke zitter wat wils, zogezegd.
Er is marmer gebruikt bij de bar en rondom de houtoven, maar ook dat is natuurlijk en ingetogen. Daarmee voelt de zaak aan als tijdloos met instant een fijne sfeer. Bovendien heeft het nog een beschut terras aan de voorzijde.
Lage, haast Italiaanse, prijzen
Het zijn Italiaanse toestanden bij Trattoria Breda. Er komt natuurlijk een fijne pizza uit de houtoven maar wij kozen een selectie uit de antipasti, primi, secondi en dolce secties. Want het menu is keurig Italiaans opgebouwd. Er is ook nog een snack (lees: spuntini) sectie met groentes en charcuterie.
Wat ons als eerste opvalt zijn de lage, haast Italiaanse prijzen. Rond de 12-13 euro voor een voorgerecht en rond de 15-16 euro voor een pasta.
Het eerste gerecht is van de antipasti selectie. We kozen voor een burrata met gegrilde koolsoorten op een tapenade van broccoli met gerookte amandelen. Een mooi werkende combinatie met nog een verrassend zoetje van gegrilde witte druif.
Modern klassieke grote porties voor de pasta

De pasta’s zijn net zoals alle andere gerechten van modern klassieke snit. De malafide zien we niet zo vaak op kaarten voorbijkomen. Het is een lange pasta die lijkt op een pappardelle met een kartelrand en die komt hier met een saus van lam en tomaat, maar helaas ontbrak bij ons de parmezaan. Echt zo’n eerste avond dingetje.
Het gerecht is zeer smakelijk en je krijgt een behoorlijke portie pasta waar je, bij een tussengerecht, ook met z’n tweeën van kan eten. Uit onze ooghoeken zagen we de zeebaars onder het zout uit de oven. Op de kaart staat dit vermeld als een gerecht voor twee personen, maar daar kunnen minimaal drie personen ook goed van eten.
Als hoofd kozen we vegetarisch: een aubergine uit de oven met een frisse caponata en een kruidensalade. Wederom een mooie klassieke combi, met een goede rooksmaak aan de aubergine. Echt zo’n gerecht waar alle smaken elkaar helpen.
Erbij ging onze voorkeur uit naar de bonensalade die heerlijk romig is. Als dolci kan je natuurlijk niet om de tiramisu heen. Een forse plak klassieke stevige tiramisu, zoals het hoort op een bordje geserveerd met alles op zijn plaats en in balans.
Enoteca Breda

Helaas was de enoteca bij ons bezoek nog niet helemaal af. Inmiddels is dat wel het geval en daar komen we dan ook snel voor terug. Kunnen we meteen ook nog even de pizza testen, want die hebben we, zoals gezegd, gemist bij ons eerste bezoek.
De wijnkaart van de Trattoria geeft wel een beeld van de wijnen en prijzen van de enoteca, die zich bevindt in een aparte ruimte rechts bij binnenkomst. Bij Trattoria Breda drink je al een hele redelijke witte trebbiano (uit Molise) of rode montepulciano voor minder dan 5 euro. Waar kan dat nog in Amsterdam?
Ook de wijnen per fles zijn meer dan correct geprijsd, een Soave voor minder van 40 euro en een rode Barbaresco of Barolo voor net even 50 euro. Haast Italiaanse prijzen. We kunnen niet wachten om terug te gaan om de 20 open wijnen, die je zelf kunt tappen, te testen.
Voor de liefhebbers (en dat zijn er veel weten we), hieronder nog een foto van de tiramisu.
