Bij Visbar Beet loopt het water je in de mond

Bij Visbar Beet aan de Dappermarkt wordt de menukaart bepaald door wat de zee te bieden heeft. Naast gerechten om van te watertanden, stroomt de kaart over van smaakvolle wijnen.

14 Okt 2018 Vivian Paarlberg

blogger Een fervent verhalenvertelster die leeft om te eten. Haalt graag het onderste uit de kan, of wijnglas. Niets moet, behalve kaas.

Bij Visbar Beet loopt het water je in de mond

Bij Visbar Beet aan de Dappermarkt wordt de menukaart bepaald door wat de zee te bieden heeft. Één blik op de kaart doet ons het water in de mond lopen. Sardientjes, pulpo, coquilles, zeewolf en een boterige Chardonnay.

Ondernemer Floris Harms en chef Nout de Lange misten een plek waar je betaalbaar verse vis kon eten. Iets wat tussen een viskraam en een luxe visrestaurant in zit. Visbar Beet werd de oplossing. Een viszaak waar je in een sfeervolle omgeving, verse, duurzaam gevangen vis kan eten voor een leuke prijs. Vanuit Amsterdam West springen wij op de fiets richting de Dappermarkt. Het is altijd even wennen zo aan de andere kant van de stad, maar ze zeggen niet voor niets: al het goede komt van ver.

Go with the flow

Het is erg rustig in de zaak. Floris geeft aan dat we zelf een plekje mogen kiezen. We lopen langs de lange, prominent aanwezige bar. Boven de bar hangt een enorme kano met planten erin en op de muur in de verte zien we een gigantische vis geschilderd. Met de aankleding zit het al goed. Op de kaart staan verschillende kleine gerechtjes om met elkaar te delen. Of niet natuurlijk. Bij de vraag of we voorkeur voor een gerecht of wijn hebben, wordt het lastig. Alles op de kaart ziet er uitnodigend uit en ook wat betreft wijnen is er twijfel. We laten ons meevoeren en leggen de keuze voor de gerechten en wijnen in handen van Nout en Floris. Als je wel zelf kiest, betekent het niet dat er geen verrassing is: jij bepaalt de gerechtjes, maar de chef bepaalt de volgorde. Zo ervaar je de beste smaakbeleving en geniet je optimaal van al het lekkers.

Het neusje van de zalm

Nippend van onze frisse witte Douro (een Portugese wijn, red.) kijken wij nog eens goed om ons heen. Langzaam worden alle details zichtbaar. De tafels gemaakt van het zwaard van een boot, de bar bedekt met turkoois schubben en de fles water in de vorm van een vis. Opeens gaat er een belletje rinkelen; het is #eetgeendierendag. Dat verklaart die lege tafeltjes. We voelen ons even schuldig, maar dat verdwijnt al snel als ons eerste gerecht arriveert. Voor ons staat een carpaccio van coquille met zeekraal, bieslook en sinaasappel-saffraandressing. Sorry beestjes, morgen maken we het goed. 

Het is een knaller van een gerecht, maar het tweede gerecht doet er niet aan onder. Albacore tonijn met aji-passievrucht vinaigrette, koriander en zeewier tempura. Floris legt uit dat de tonijn is gevangen met de lijn, waardoor je geen bijvangst hebt. Hoe hypocriet ook, dat stelt ons toch een beetje gerust op een dag als deze. En dan komt de zalm. Gelakt met appelstroop op een crème van prei, met een saus van zwarte knoflook en bovenop gepofte parelgort en gefrituurde preireepjes. Het is zacht, knapperig, zoet, zout en smeuïg tegelijk. We zijn er stil van. We zijn zelfs zo gedachteloos aan het genieten, dat we amper doorhebben dat er een nieuw gerechtje aankomt. Chef Nout komt langs met een kunstig opgemaakte haring. Die kennen we natuurlijk op een wit zacht broodje met lekker veel uitjes, maar dit is de extravagante versie. Haring met een bavarois van augurk, ingelegde rode ui, haringkaviaar en een krokante vissenhuid. We vergeten een foto te maken, dit moet meteen geproefd worden. Wat wijnen betreft gaan we van licht naar vol. Beet schenkt vooral witte wijnen en de volgende is eveneens een witte, een Pecorino. Nee, dat is dus niet alleen kaas.

Boterige Chardonnay bij de vis

Misschien komt het door de wijn, maar opeens herkennen mijn tafelgenoot en Floris elkaar van een zeilschool uit hun jeugd. De herinneringen gaan over en weer. Gezeild wordt er niet meer, maar lekker gekookt met vis des te meer. Er volgt nog een op filodeeg gebakken makreel met 7-spice mayonaise en pulpo met buikspek, krokante rijst en kimchi mayonaise. De makreel was binnen no-time op, de pulpo met buikspek was wat ons betreft de minste van het stel. Het contrast tussen de knapperige frisse gerechtjes en de zwaardere pulpo met buikspek is net te groot. Jammer, maar helaas. Van de boterige Chardonnay die we daarbij kregen, konden we dan weer makkelijk een flesje op. Terug op de fiets naar West gooien we meteen een lijntje uit bij onze vrienden in Oost: ’Zal ik snel weer eens jouw kant opkomen? Ik regel het restaurant!’ 

Leuk om te weten: Beet is ook te bereiken per boot. Als je aanlegt bij de Mauritskade ben je er zo. En doe je dit op de eerste zondag van de maand, dan kan je ook nog eens oesters slurpen voor 1 euro.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.

Bar Rouge: sushi, shows & sensualiteit onder één dak

Bij Bar Rouge staat de kaart vol met sushi, taco's en achteraf een Red Lips-dessert. Dit wordt gecombineerd met sensuele shows en een DJ voor een avond uit.

Schout-bij-Nacht is een schot in de roos

Op het knusse terras van Schout-bij-Nacht aan de Westerstraat ontdek je een combinatie van smaken gepaard met het bruisende leven van de Jordaan.