Als je aan de IJ-kant van Amsterdam-Noord denkt, dan zie je een ruig, stoer gebied voor je. Met industrie, creativiteit en vrijheid. Op veel plekken in Noord is dat al lang niet meer het geval, maar op De Ceuvel is dit nog exact de sfeer. Op deze voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal is een bruisend terrein voor ondernemers en kunstenaars gecreëerd, met één centraal thema: duurzaamheid. En daar mocht een duurzaam, vegetarisch en innovatief café-restaurant niet ontbreken: Café de Ceuvel.
De Ceuvel heeft een duurzame missie
Zodra je het terrein van De Ceuvel binnenwandelt, voel je het al: hier gebeurt van alles. Je ziet oude woonboten, moderne werkplekken, terrassen, hangmatten, autobanden, bomen en planten. En in het water liggen verschillende boten.
Eenmaal binnen bij Café de Ceuvel lees je over de missie van het restaurant: “Café de Ceuvel wil graag een verschil maken in de wereld, en dat begint op je bord. Het wereldvoedselsysteem is de grootste oorzaak van klimaatverandering en een scala aan andere sociale problemen. Wij zijn daarom op zoek naar wat écht goed eten en drinken is.”
Die missie bevalt ons wel. Zeker als we horen dat men alleen vegetarisch en veganistisch kookt, eigen verbouwde groenten gebruikt, zelf frisdrank maakt en slimme technieken gebruikt om afval te hergebruiken. Zo worden de bitterballen bijvoorbeeld gemaakt van paddenstoelen die worden geteeld op de koffieresten van La Place. Tot zover vinden wij alles meer dan oké. Nu de grote hamvraag: leidt deze duurzaamheid ook tot lekker eten?
Verdraaid lekker
De kaart bestaat uit vegetarische gerechten, variërend van soep, salades, en een weekspecial tot een aantal bijgerechten. De kaart is niet heel erg uitgebreid (2 voorgerechten, 4 hoofdgerechten 3 bijgerechten en 1 dessert), maar biedt voldoende variatie om iets te vinden waar je zin in hebt. En er zijn ruimschootse mogelijkheden om voor een veganistische variant te gaan.
Wij bestellen de doperwten, spinazie en witte bonen salade als voorgerecht. Deze salade is heel zacht van smaak en verrassend door de rabarberdressing. De geroosterde peterseliewortel en de gegrilde broccoli geven het gerecht een fijne nootachtige smaak.
Als hoofdgerecht gaan we voor de krekelburger. Als die érgens goed zal zijn, dan zal het in een vegetarisch restaurant als dit zijn. En tot ons genoegen klopt dat ook. Deze burger is gemaakt van gemalen krekels met zonnebloemroom, limoen-mayonaise en verse spinazie. Je krijgt er mais en een chili salade bij en wij voegen daar nog zoete aardappelfrietjes met chipotle-mayonaise aan toe.
De burger zelf is verdraaid lekker. Eigenlijk kunnen we gewoon niet geloven dat we krekels zitten te eten. De limoen-mayo geeft het een frisse smaak en de zoete aardappelfrietjes maken het helemaal af.
Helaas hebben we geen ruimte meer voor een dessert, hoewel de zoete arancini (gefrituurde rijstballetjes met kokos en limoen mousse en verse seizoensvruchten) heerlijk klinkt.
Relaxt en ontspannen

Tijdens het eten valt ons op hoe fijn de sfeer in het restaurant is. Veel hout, veel vale kleuren, hoekjes met hangende planten, een bescheiden muziekje op de achtergrond. Wij zitten in de serre, een knus plekje omgeven door planten. De sfeer is relaxed en ontspannen en zo is de bediening ook. We worden heel vriendelijk geholpen en iedere vraag wordt geduldig beantwoord.
Eigenlijk doet het hele terrein heel relaxed aan. Buiten is een grote veranda met eettafels, hangmatten en banken. In de zomer is het hier bij het water vast goed vertoeven. Op het terrein staan oude woonboten die zijn omgebouwd tot werkplekken en overal groeien bodem reinigende planten om de vervuilde grond te zuiveren.
Als wij naar onze auto wandelen, horen we een bandje oefenen in één van de kleine werkruimtes op het terrein. We gaan even kijken en doen samen een klein dansje. Een perfect afsluiting van een hele fijne avond in het ruigste deel van Amsterdam-Noord.