Het Volkshotel in Amsterdam-Oost, een hotel in het voormalige hoofdkwartier van een van de grootste kranten van Nederland: de Volkskrant. Zowel toeristen als Amsterdammers eten en verblijven hier graag. Op de begane grond bevindt zich een rustige werkplek en op de zevende verdieping het restaurant met een dakterras. Vanaf het moment dat we het Volkshotel binnenlopen, krijgen we even het gevoel alsof we de stad uit zijn. Een fijne plek voor de thuisblijvers deze zomer, om toch het vakantiegevoel te kunnen ervaren.
Dineren met een Amsterdams uitzicht

We nemen de lift naar de zevende verdieping, waar we plaatsnemen op het dakterras in de namiddagzon, tussen de bierdrinkende toeristen en Amsterdammers. Het publiek wat op het dakterras zit is te vergelijken met de menukaart: van alles wat. De borrelkaart gaat van bitterballen tot aan een charcuterie met zuur en de drankenkaart is net zo gevarieerd. Wij kiezen de kabeljauwkroketten met citroenmayonaise. Deze knapperige kroketjes zijn in ieder geval een goede start van de avond.
“What you see, is what you get”

Vanavond worden we geholpen door Tess en Derk, twee vasten krachten in de bediening. “What you see, is what you get”, aldus Tess. Op de kaart staat precies opgeschreven wat je krijgt. Daarnaast is het voornamelijk shared dining. “Geen zin om je eten te delen?” vraagt ze, “of wil je graag één gerecht? Dan kan dat uiteraard ook.” Op de menukaart staat voor ieder wat wils, van de achttien gerechten zijn er zeven veganistisch en twee vegetarisch.
De avond begint goed met een hele artisjok met groene kruidendip en een burrata met doperwten. De kruidendip lijkt net mayonaise, maar blijkt toch echt veganistisch te zijn legt Derk uit. Hierdoor is de artisjok toegankelijk en net even anders voor veganisten.
Kiezen of delen

Op aanraden van Tess bestellen we de gepekelde rode poon met preimayonaise en de gebraden procureur met garnalenmayonaise. Op het moment dat ik de gepekelde rode poon proef vergeet ik even dat we aan shared dining deden. Gelukkig ervaart mijn gezelschap hetzelfde op het moment dat hij een hap neemt van de gebraden procureur. De gepekelde rode poon is heerlijk zacht en de gebraden procureur met de garnalenmayonaise is een erg lekker en origineel alternatief voor de bekende vitello tonato.
Tussen de gerechten door lopen we nog even een rondje om het panoramische uitzicht over Amsterdam op deze zomerse avond te bewonderen. De hele zevende verdieping is verder ingedeeld in zithoeken en in het midden een bar en restaurant. Rond zonsondergang en wanneer het iets meer afkoelt, druppelen er dan ook steeds meer gasten binnen om van het uitzicht te genieten.
Wanneer je de trap op gaat, kom je bij de Badplaats die op zondag voor iedereen geopend is. De Badplaats is de plek waar je kan ontspannen in een hottub of de sauna. Derk vertelt: “Op zondag komen er zeker niet alleen toeisten, maar ook mensen uit de buurt. Ook Amsterdammers willen genieten van het uitzicht vanuit een hottub.”
De afsluiter van de avond

Na het succes van de eerste gerechten kunnen we het niet laten om ook nog een groter gerecht te bestellen: de gestoofde lamsschenkel en natuurlijk de frietjes. Hoewel we toch al behoorlijk wat hadden gegeten wordt ook dit laatste gerecht tot het allerlaatste druppeltje saus opgegeten. De lamsschenkel valt zo van het bot en de frietjes zijn vers en knapperig. De ultieme afsluiting van een avond gevuld met heerlijk eten en een mooi uitzicht.