Alweer zes jaar geleden ging De Buik de laatste langs de Kanarie Club. De multi-functionele ruimte en restaurant in de Hallen. Hoewel veel hetzelfde is gebleven, van de fijne flexwerk plekken, tot de relaxte sfeer en het exotische thema, is één ding compleet veranderd: de menukaart. Waar voorheen tartaar van zalm en kalfssukade werd uitgeserveerd, heeft dit nu plaatsgemaakt voor gebakken spruitjes en geroosterde spitskool. Tijd voor De Buik om weer eens een keer langs te gaan en te proeven wat er allemaal anders is.
Vegetarisch van begin tot het eind

Vanaf het moment dat we binnenkwamen, voelde de sfeer vanouds en gemoedelijk aan. De ruimte is groot en open, maar tegelijk toch warm en toegankelijk. De themakleuren zijn veranderd gebleven: het geel en groen springt je tegemoet maar voelt door het speelse interieur niet overdreven aan.
Als borrelhap starten we met de golden sourdough nuggets (gebakken stukjes zuurdesembrood met aioli) en de in tempura beslag gefrituurde paddenstoelen. De nuggets waren vrij hard, een gemiddelde kunstgebit drager zou het er knap lastig mee hebben.
Vegetarisch van begin tot het eind

Van het shared dining-menu kozen we drie gerechten. Als eerste kwamen de gebakken spruitjes met een dip van blauwe kaas en een topping van havermout op tafel. De spruitjes waren perfect gegaard en hadden nog een goede bite. De combinatie met de blauwe kaas dip werkte goed, en de toevoeging van havermout was verrassend.
Tegelijk kwam de ravioli gevuld met bloemkool op tafel. Mooi al dente en de topping van pangrattato gaf een heerlijke crunch, de vulling had misschien echter iets meer smaak mogen hebben. Maar dat blijft lastig met bloemkool. Het allerlekkerste was de geroosterde spitskool. Gegrild en daarna gekonfijt in misoboter, waardoor hij knapperig, zout, umami én een beetje fris was.
Op aanraden van de jonge bediening werd er een Can Sumoi van 100% Xarel-Lo druiven uit 2022 geschonken. Een volle en levendige Catalaanse wijn met aroma’s van witte steenfruit met een lange afdronk.
Dessertpairing met cocktail

Na al dit lekkers was er absoluut nog ruimte voor een toetje. In combinatie met de seizoenscocktail Spiced Winter Sour bestelden we de hemelse modder: een luchtige chocolademousse met karamelsaus, vanille, een crumble van boterkoek en een flinke snuf Maldon-zout. Een winnende combinatie die dan ook helemaal opging.
De Spiced Winter Sour bleek een variant op de klassieke whiskey sour en zou zo door kunnen gaan als de alcoholversie van een spiced pumpkin latte. Onze conclusie is dat de Club, misschien een beetje laat, een goede keuze heeft gemaakt. De Kanarie is omgetoverd tot een prachtige gele vliegende vegetariër.