Een avondje uit naar een cocktailbar moet een totaalbeleving zijn. Je doet net wat meer moeite voor je outfit, telt misschien iets meer neer voor een drankje dan je Hollandse inborst gewend is en laat je de hele avond verrassen door de creatieve cocktails die de barman voor je bekokstooft. Ondertussen verzorgt op de achtergrond een DJ fijne deuntjes. In hartje centrum, om precies te zijn aan het begin van de Nieuwezijds Voorburgwal, vonden wij een plek die aan deze voorwaarden voldoet: Super Lyan.
Van London naar Amsterdam

De eigenaar van Super Lyan, Mr Lyan, die in Londen succes geniet met bekende bars als Lyaness of het inmiddels gesloten Dandelyan dat in 2018 was uitgeroepen tot beste bar ter wereld, koos voor Amsterdam als eerste vestigingsplaats buiten de Britse hoofdstad. Het internationale karakter van de Lyan-familie en de lokale sfeer van Amsterdam komen samen in het gebouw, in de barsnacks, en ook het publiek.
We bezoeken Super Lyan op een stormachtige vrijdagavond. Achter de karakteristieke Amsterdamse gevel van het zeventiende-eeuws pand bevindt zich een interieur dat duidelijk een meer internationale sfeer wil oproepen. In het oog springt meteen de ronde bar voor een glazen wand, waarachter meerdere barmannen behendig cocktails aan het bereiden zijn. De barkrukken en de rode bank langs de muur doen, zeker in combinatie met de paarse lichtgevende neon letters boven de bar, wat American Diner-achtig aan. In de hoek zorgt een DJ de hele avond voor vrolijk stemmende deuntjes die makkelijk in het oor liggen.
Evolving the familiair

We worden gewezen naar een hoge tafel bij het raam en krijgen meteen een glas water ingeschonken dat, naar onze tevredenheid, de hele avond wordt bijgeschonken. De eerste pagina van de menukaart voorziet in een introductie waarin de filosofie van de bar wordt toegelicht: “At Super Lyan we like to take the familiar, and find a way to evolve it out into something fun, honest and crucially, delicious”. Dit vertaalt zich op de cocktailkaart naar een lijst met creatieve cocktails, die stuk voor stuk onze interesse wekken. Daarnaast is er overigens ook uitgebreid de keus uit bekende klassiekers en enkele non-alcoholische cocktails. De ober helpt ons vriendelijk met het maken van een keuze die het best aansluit bij onze smaak. Hij vertelt dat Super Lyan, dat inmiddels bijna een jaar open is, bezocht wordt door een divers publiek bestaande uit Amsterdammers die een avondje uit zijn, werkenden die net uit kantoor komen, of toeristen uit het aangrenzende hotel.
Creatieve cocktails

We beginnen met de twee cocktails met de meest zonnige naam, om wat tegenwicht te bieden tegen de Hollandse storm waar we net doorheen fietsten. En zowaar, beide cocktails doen ons geloven dat de lente weldra zal aanbreken. Zo drinken we een rhubarb Daisy, die net zo fleurig smaakt als de naam doet vermoeden. Dat is mede te danken aan de hibiscus die aan de binnenkant van het glas ‘geschilderd’ is en elke slok voorziet van een bloemige zoetheid, bovenop de interessante smaakcombinatie van wei, gin en natuurlijk de rabarber. De frosé Margarita is al net zo fleurig en zelfs iets uitbundiger, al is het maar vanwege de bloem die deze zomerse cocktail decoreert. We proeven in deze margarita natuurlijk tequila, maar ook roze vermout, wat niet alleen zorgt voor een fris-droge ondertoon, maar vooral ook een prachtige roze kleur.
Ook de tweede ronde laten we ons verrassen door de eigen creaties van de mannen achter de bar, die desgevraagd graag een korte demonstratie geven van hun cocktail-shake talent. De icemap airmail op basis van rum lijkt het gesoigneerde zusje van de familie, niet alleen door de bubbels. De interessante en subtiel zoete smaak wordt mede verkregen door tonen van abrikoos en hibiscus. De banana split sour verrast door de smaken van banaan en cacao die goed combineren met de whisky; dit klinkt misschien wat heftig, maar het geheel is licht en aangenaam.
Barsnacks

Wat eten we bij al deze bijzondere cocktails? Ondanks dat we ons door de cocktails in een andere wereld wanen, verraden de bitterballen met mosterd op het menu dat we ons toch echt in Amsterdam bevinden. Om de illusie niet helemaal te doorbreken, kiezen we voor twee andere barsnacks. De krokante gefrituurde kip met pindadip biedt wat het belooft: smaakvol en mals kippenvlees in een krokant jasje, met een lekkere huisgemaakte pindasaus. De vulling van de gevulde eieren gegarneerd met Amsterdamse uitjes is goed van textuur, maar qua smaak wat hoog in de kerrie.
Aan het eind van de avond is de verleiding groot om ook de andere creaties van Mr Lyan te proberen, maar terwijl we toch echt huiswaarts keren door de stormachtige wind, troosten we ons met de gedachte dat we er een nieuwe cocktailspot bij hebben.