Eatmosfera Oost, recent geopend in de Indische Buurt, brengt de ongedwongen gezelligheid die hoort bij een buurtpizzeria samen met geheel eigen Italiaanse receptuur. De hoofdrolspeler? Die is weggelegd voor de zuurdesempizza. De deur wordt op een doorsnee zondagavond dan ook platgelopen, door een divers publiek van jonge gezinnen tot alleenstaande ouderen. Ook opvallend: de tafeltjes naast ons worden enkel bezet door Italianen. Gaat de vakantiewijsheid ‘eet op plekken waar de Italiaan zelf ook aanschuift’ ook in Amsterdam op?
Florentijns gastheerschap

Samuele Carrai en Max Picconi, twee Florentijnse zwagers die recent hun tweede restaurant in Amsterdam hebben geopend: Eatmosfera Oost in hun eigen Indische buurt. Daar waar de tegenhanger in de binnenstad een breed scala aan Italiaanse gerechten serveert, richt de nieuwe locatie zich volledig op pizza’s. Dit is bij binnenkomst meteen duidelijk: gezichtsbepalend voor het interieur van dit betrekkelijk kleine restaurant is de open keuken met grote steenoven, die de rest van de avond overuren zal draaien. “We wilden een apart restaurant waar onze pizza centraal staat, omdat we ze volgens speciaal eigen recept maken,” licht Samuele toe.
Waarom zuurdesem?

Een belangrijk element van dit eigen recept is het gebruik van zuurdesem voor de pizzabodems. Zuurdesemdeeg onderscheidt zich doordat het rijsproces geen gebruik maakt van toegevoegd gist, maar van micro-organismen die van nature in bloem aanwezig zijn. Dit zijn naast gisten vaak ook melkzuurbacteriën, welke mede zorgen voor de kenmerkende smaak. “De pizzakorst heeft meer smaak omdat het licht zuur is. Ook moet het langer rijzen waardoor het deeg uiteindelijk lichter wordt en makkelijker verteerbaar is,” verklaart Max, die zelf in de keuken staat en de hele avond geroutineerd pizza’s uitrolt, belegt en afbakt.
Rechtstreeks uit Italië

Dat de hoofdrol is weggelegd voor de pizza vertaalt zich ook terug in het menu. Voorgerechten worden enkel koud geserveerd, volgens Samuele “omdat er naast de grote steenoven geen ruimte meer was voor een gasfornuis”. Aangezien de ingrediënten van de meeste voorgerechten, zoals de planken met Toscaanse salami of Italiaanse kaas, rechtstreeks uit Italië worden geïmporteerd, zijn de warme voorgerechten bepaald geen gemis. Wij bestellen de verse carpaccio en horen vervolgens Max het vlees vanaf de andere kant van het restaurant hoogstpersoonlijk platslaan. Het resultaat is ultra-malse carpaccio, geserveerd met frisse salade en doeltreffend aangemaakt met enkel olijfolie en citroensap.
De pizza steelt de show

Dan is het tijd voor de pizza’s. Wat positief opvalt is de keuze om de pizza’s te beleggen met slechts enkele smaakbepalende ingrediënten (anders dan bij het type buurtpizzeria dat er een sport van maakt zoveel mogelijk ingrediënten op één pizza te doen). We bestellen een pizza biancha (zónder tomatensaus) met prosciutto crudo, rucola en Parmezaanse kaas, en een pizza rossa (mét tomatensaus) met stracciatella kaas, ansjovis en basilicum. Onze aandacht gaat bij de eerste hap natuurlijk uit naar die speciale zuurdesemkorst. Het kenmerkende zuur is betrekkelijk subtiel en zorgt, samen de licht geblakerde smaak die past bij de loeihete oven, voor een bijzonder smaakvolle pizzabodem. Het bekende beeld van een bord waar na het eten een hoop pizzakorsten achterblijft zal hier niet snel gezien worden. Bovendien zijn de ingrediënten op de pizza duidelijk vers en van goede kwaliteit, de straciatella kaas in het bijzonder oogst veel waardering. Als enige suggestie voor verbetering noemen we dat de royale portie kaas wel zorgt voor wat vocht op de pizza, waardoor het midden van de pizzabodem aan de zachte kant is.
Dessert van de avond

Als dessert kiezen we voor huisgemaakte tiramisu. Deze is licht, oh zo romig en smelt op de tong. Wel proeven we vooral de cacao en niet zozeer de koffie of amaretto. Misschien omdat er zoveel kleine kinderen mee-eten? We sluiten de avond passend af met een straffe espresso (laat dat maar aan de Italianen over).
Kortom, Eatmosfera Oost is, met zijn authentieke eigen receptuur en de ongedwongen gezelligheid de ideale buurtpizzeria voor de hele stad. Iets waar die Italianen naast ons blijkbaar allang achter waren.