Hartje Zuid, nabij het Concertgebouw, vind je Restaurant Esh. De vrolijke serveerster adviseerde ons om te gaan voor de complete Esh Experience. Daarmee kregen we de kans om zo veel mogelijk Tel Aviv style streetfood te proeven.
Hartje Zuid, nabij het Concertgebouw, vind je Restaurant Esh. De vrolijke serveerster adviseerde ons om te gaan voor de complete Esh Experience. Daarmee kregen we de kans om zo veel mogelijk Tel Aviv style streetfood te proeven.
De Esh Experience wordt samengesteld door de chef waarbij we zelf de hummus mochten kiezen. Wij kozen natuurlijk voor de Esh hummus met aubergine en sumac. Tegelijk werd de tafel vol gezet met van alles wat streetfood in Tel Aviv te bieden heeft.
Zo kregen we natuurlijk falafel maar ook visballetjes met een saus van Matbucha (tomaat, paprika, knoflook en chili), verschillende salades en dipjes en twee overheerlijke pita’s. Alles met uitgesproken smaken waarbij zelfs de wortelsalade, door de knoflook dressing, voor een enorme smaakexplosie zorgde. Naast dat het eten goed in de smaak viel, hielp de vrolijke, goedlachse bediening mee aan ons positieve en warme gevoel bij Esh!
Wat Esh speciaal maakt is het ambachtelijke vakmanschap achter hun gerechten. Elke dag maken ze het pitabrood, hummus en de falafel zelf! Dit was dan ook zeker te proeven. Waar wij gewend zijn aan de droge pitabroodjes van de supermarkt, kregen we hier een super zachte pita. Ook de falafel was perfect bereid: krokant van buiten en romig zacht vanbinnen!
De Pitaria wordt gerund door broers Joël en Ilan. De zaak is ooit opgericht door hun vader en ging als Café Martinot door het leven, maar een funderingsprobleem net na Covid zorgde ervoor dat de zaak moest sluiten. Na een succesvolle crowdfunding hebben de broers een nieuwe draai aan het restaurant gegeven.
Bij Esh komen de waarden van hun Israëlische roots terug met recepten die al jarenlang in de familie worden gebruikt. Zo serveren ze bijvoorbeeld op vrijdag verschillende specials met challa, het gedraaide Israëlische brood. Maar ook nog steeds de pizza’s waar Café Martinot om bekend stond. Zowel Joël als Ilan zijn actief betrokken in het restaurant, wat bijdraagt aan de warme persoonlijke en gastvrije sfeer die je voelt zodra je bij Esh binnenstapt.
Aangezien het eten zo veel verschillende smaken had, vonden we het moeilijk om een passende wijn te kiezen. We kozen voor een Chardonnay uit de Pay d’Oc, wat een prima wijn was voor bij het eten.
De wijnkaart was niet uitgebreid, maar het is een leuke lijst met instapwijnen met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast serveert Esh eigengemaakte Gazoz, bruisende frisdranken op basis van echt fruit, maar ook een ruim assortiment aan cocktails.
Om onze avond af te sluiten probeerde wij de Paloma Grapefruit en een Moscow Mule, een heerlijke afsluiter van het diner. Wij waren er op een woensdagavond, en na het diner stroomde de zaak weer vol nieuwe ‘bottel’ gasten. Esh is dus niet alleen leuk voor eten, maar ook voor de borrel!
Foto's: Raphael Meibergen
In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.
Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.
Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.
Geniet van de volgende voordelen: