Een avondje Tel Aviv streetfood bij Esh Pitaria & Bar

De Buik ging langs bij Esh in Amsterdam-Zuid, waar we de kans kregen om zo veel mogelijk Tel Aviv streetfood te proberen met de complete Esh Experience.

7 Feb 2024 Lisa Dalmulder

blogger Lisa zit al elke dag midden in haar passie. Na haar studie aan de Hogere Hotelschool van Maastricht belandde ze als consultant bij een Communicatie & PR bureau voor wijnen en hospitality. En nu schrijft ze ook voor de Buik.

Een avondje Tel Aviv streetfood bij Esh Pitaria & Bar

Hartje Zuid, nabij het Concertgebouw, vind je Restaurant Esh. De vrolijke serveerster adviseerde ons om te gaan voor de complete Esh Experience. Daarmee kregen we de kans om zo veel mogelijk Tel Aviv style streetfood te proeven.

​Een Esh ervaring


De Esh Experience wordt samengesteld door de chef waarbij we zelf de hummus mochten kiezen. Wij kozen natuurlijk voor de Esh hummus met aubergine en sumac. Tegelijk werd de tafel vol gezet met van alles wat streetfood in Tel Aviv te bieden heeft. 

Zo kregen we natuurlijk falafel maar ook visballetjes met een saus van Matbucha (tomaat, paprika, knoflook en chili), verschillende salades en dipjes en twee overheerlijke pita’s. Alles met uitgesproken smaken waarbij zelfs de wortelsalade, door de knoflook dressing, voor een enorme smaakexplosie zorgde. Naast dat het eten goed in de smaak viel, hielp de vrolijke, goedlachse bediening mee aan ons positieve en warme gevoel bij Esh!

​Versheid tot het pitabroodje toe


Wat Esh speciaal maakt is het ambachtelijke vakmanschap achter hun gerechten. Elke dag maken ze het pitabrood, hummus en de falafel zelf! Dit was dan ook zeker te proeven. Waar wij gewend zijn aan de droge pitabroodjes van de supermarkt, kregen we hier een super zachte pita. Ook de falafel was perfect bereid: krokant van buiten en romig zacht vanbinnen!

​Van vader naar de zoons


De Pitaria wordt gerund door broers Joël en Ilan. De zaak is ooit opgericht door hun vader en ging als Café Martinot door het leven, maar een funderingsprobleem net na Covid zorgde ervoor dat de zaak moest sluiten. Na een succesvolle crowdfunding hebben de broers een nieuwe draai aan het restaurant gegeven. 

Bij Esh komen de waarden van hun Israëlische roots terug met recepten die al jarenlang in de familie worden gebruikt. Zo serveren ze bijvoorbeeld op vrijdag verschillende specials met challa, het gedraaide Israëlische brood. Maar ook nog steeds de pizza’s waar Café Martinot om bekend stond. Zowel Joël als Ilan zijn actief betrokken in het restaurant, wat bijdraagt aan de warme persoonlijke en gastvrije sfeer die je voelt zodra je bij Esh binnenstapt.

​Valt er nog wat te drinken?


Aangezien het eten zo veel verschillende smaken had, vonden we het moeilijk om een passende wijn te kiezen. We kozen voor een Chardonnay uit de Pay d’Oc, wat een prima wijn was voor bij het eten. 

De wijnkaart was niet uitgebreid, maar het is een leuke lijst met instapwijnen met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast serveert Esh eigengemaakte Gazoz, bruisende frisdranken op basis van echt fruit, maar ook een ruim assortiment aan cocktails. 

Om onze avond af te sluiten probeerde wij de Paloma Grapefruit en een Moscow Mule, een heerlijke afsluiter van het diner. Wij waren er op een woensdagavond, en na het diner stroomde de zaak weer vol nieuwe ‘bottel’ gasten. Esh is dus niet alleen leuk voor eten, maar ook voor de borrel!


Foto's: Raphael Meibergen

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.