Dat de vegan keuken hot is, hoeven we jullie foodies natuurlijk niet meer te vertellen. Nu zelfs één van de beste restaurants ter wereld (Eleven Madison Park***) op de veganistische tour is gegaan, is het wel duidelijk dat het veganisme van z’n geitenwollensokken-imago is verlost. Vegan anno nu staat voor creatieve gerechten met groenten in de hoofdrol met hier en daar een lik plantaardige zuivel. Precies dát is wat we voorgeschoteld krijgen bij restaurant Bonboon: vegan fine dining waar we de liefde voor groenten duidelijk in terug proeven.
100% vegan
Restaurant Bonboon vinden we op het KNSM-eiland, op loopafstand van tramhalte Azartplein van lijn 7. Bonboon is een knusse zaak met een stuk of 8 tafels en ‘s zomers een fijn terras aan het water. We worden welkom geheten door gastvrouw en eigenaar Daphne, die in 2018 de deuren van haar restaurant opende. Zonder achtergrond in de horeca, maar puur vanuit haar liefde voor dieren en afkeer van de vlees- en zuivelindustrie. Alles bij Bonboon is dan ook 100% vegan: niet alleen het eten, maar bijvoorbeeld ook de schoonmaakmiddelen, vertelt Daphne. Ook de wijn die we bij ons menu drinken is vegan. Dat houdt in dat er tijdens het klaren van de wijn geen eiwitten worden gebruikt.
De lente spat van de borden af

Bonboon serveert een regelmatig wisselend 5-gangen menu, waarbij je zelf aangeeft hoeveel gangen je wilt eten. De bijpassende wijnen worden ook per half glas geschonken en zijn met kennis van zaken geselecteerd. Zo drinken we een knetter-frisse grüner veltliner die fantastisch matcht bij ons eerste gerecht van geblakerde komkommer, lente-ui, verse doperwtjes gepocheerd in dille en wat miso-hangop. Met afstand het beste gerecht van de avond: de lente spat van onze borden af.
Het menu gaat verder met een tussengerecht van gekonfijte artisjok, venkel, gefermenteerde asperge en grapefruit aioli (op basis van sojamelk). Het hoofdgerecht is een flink bord waar van alles gebeurt: we proeven geblakerde radicchio, roodlof, ingemaakte aubergine en een puree van lekker rokerige aubergine. Daarbij een vinaigrette van zwarte knoflook, rode basilicum, munt en een kruim van gebakken tahini met sjalot. Een weldadig - en vullend - bordje eten dat er bovendien prachtig uitziet.
Spannende desserts

Echt spannend wordt het bij de desserts. Als pré-dessert krijgen we peer in kruidige sinaasappelsiroop met een kruim van walnoot en plantaardige blauwe ‘kaas’ en jam van dadel en gebrande ui. Daphne schenkt daarbij een licht zoete riesling uit de Mosel. Daarna volgt het dessert op basis van pastinaak, witte chocola, cornflakes, pistache en rabarber: een leuke combinatie met de dessertwijn van sauvignon blanc uit Rueda.
Al met al kijken we terug op een fijne culinaire avond met heerlijke groentebereidingen. Een glansrol was er voor de lekkere en spatzuivere wijnen. En laten we vooral niet vergeten te vermelden dat er ook bijpassende theeën geschonken kunnen worden. Deze niet-vegans liepen tevreden en voldaan de deur weer uit, op naar lijn 7.