Burgers en fastfood kunnen duurzaam én gezond kunnen zijn. De eigenaren van het 100% plantaardige restaurant Jack Bean in Rotterdam kozen Amsterdam voor een nieuwe 2.0 versie van hun formule: dat is Lokol, dé plek als je op zoek bent naar een duurzaam restaurant waar alle gerechten zelf worden gemaakt en van producten die direct bij de lokale boer vandaan komen. En het belangrijkste: alles smaakt geweldig.
Duurzaam en relaxt
Niet alleen de menukaart van Lokol is duurzaam, maar ook de inrichting. Als je richting het restaurant loopt valt het houten interieur meteen op. Door de grote ramen kan je makkelijk het restaurant in kijken. Hierdoor voelt de kleine ruimte groot aan. Je kunt zitten op houten stoelen of plaatsnemen op een bankje. Deze indeling zorgt voor een relaxte sfeer. Iedereen is welkom bij Lokol. Mensen die een hapje komen eten, uitgebreid willen dineren of tijdens het werken achter de laptop iets willen eten.
Het menu van Lokol
Op elk tafeltje vind je een menukaart. Hierdoor kan je meteen het menu induiken. Je bestelling geef je makkelijk online door na het scannen van de QR-code op de tafel. De menukaart bestaat uit diverse duurzame gerechten. Lokol werkt samen boeren die met de natuur werken, zoals boer Jan. Niet alleen de gerechten zijn duurzaamheid, ook bij het aanbod van dranken is er rekening gehouden met duurzaamheid. Bij Lokol drink je geen fris van de grote merken, maar kombucha, sappen van de Bunker en cola van Fritz-Kola. Ze serveren alleen wijnen van biodynamische wijnboeren. Op de menukaart vind je ook makkelijk zes veelvoorkomende allergenen terug. Dat scheelt je weer vragen stellen aan de bediening!
Geen keuzestress

Het aanbod van voorgerechten is overzichtelijk. Je hebt keuze uit drie voorgerechten: Korean Fried Oyster Mushrooms (KFO), Loko Nachos en de Hummus & Flatbread. Wij vonden het namelijk al lastig om te kiezen tussen deze drie voorafjes. Op advies van de manager kozen we voor de Korean Fried Oyster Mushrooms en de Loko Nacho's. De KFO zijn licht pittig, met de nadruk op licht. De KFO is daarnaast lekker gekruid én de krokante structuur zorgt voor een bite. De nacho's zijn daardoor een van de redenen om nog eens het restaurant te bezoeken.
Burger time
Qua hoofdgerechten heb je keuze uit burgers, wraps, salade bowls en warme bowls. De burgers worden allemaal gemaakt met de speciale lokol burger. Waar deze burger precies van wordt gemaakt is een topgeheim. Een tipje van de sluier: een belangrijk ingrediënt van de burger zijn de kidneybonen van regeneratief landbouwbedrijf Klompe in Mijnsheerenland. Chef Pepijn Schmeink verbetert het recept van de burger al jaren en ook hier komt er geen grammetje dierlijk eiwit aan te pas. We vinden vooral de BBQ Mushroom burger en Kimchi burger heerlijk. Er zijn burgers met gefrituurde oesterzwammen (BBQ Mushroom burger) en met kimchi (Kimchi burger). Als je meer van basic houdt is de Classic burger echt iets voor jou. Als we zelf een suggestie zou mogen doen, zouden we graag een burger met veganistische kaas in het aanbod willen terugzien.
Dessert bomvol smaak
Het aanbod van nagerechten op de menukaart is klein, met keuze uit de Apple Cake à La Mode en de Choco Cookie Ice Cream Sandwich. Maar je kunt kiezen uit de zoetigheden uit de vitrine, zoals ambachtelijke chocoladekoekjes, roze koek, appelkruimeltaart of wortelcake. De toetjes kan je makkelijk delen met je tafelgenoot, zoals wij deden met de Apple Cake à La Mode en de Choco Cookie Ice Cream Sandwich. Het eerste toetje is heerlijk voor koude dagen, omdat het een warm appeltaartje is met koji-roomijs en miso-karamelsaus. Deze toevoegingen van Japanse oorsprong geven ijs en saus een enorme smaak boost. Als je gek bent op chocolade cookies is de Choco Cookie Ice Cream Sandwich perfect voor jou. Dit zijn namelijk twee chocolade koekjes met koji-roomijs en miso-karamelsaus ertussen.
Lokol is een ideaal restaurant als je even snel iets wilt eten. De bestelling is net zo snel klaar als fast food, maar is smaakvoller, gezonder en duurzaam.