Toegegeven, het ligt nogal ver in Amsterdam-West en het is even zoeken. Maar als je dan eenmaal dat oude schoolgebouw en vervolgens -na enige moeite- de ingang gevonden hebt en het rode gordijn opzij schuift, dan voel je aan alles: dit komt goed. Naar school gaan was niet per se onze favoriete bezigheid vroeger, dus we zijn benieuwd of dat vanaf vanavond anders gaat zijn. Kritisch nieuwsgierig nemen we plaats aan het voormalig schoolmeubilair. Klaar om overtuigd te worden.
Groenten vormen de basis

Wij kiezen voor een vijfgangenmenu, maar ook drie- of zevengangen is hier een optie. “De chef neemt in al zijn gerechten groenten als basis”, aldus de vriendelijke dame die het menu komt toelichten. Dat hier geen woord van gelogen is, ontdekken we direct bij de amuses: het knapperige radijsje met heerlijke dip en het biet hoorntje met avocado en mierikswortel. Beide niet alleen een lust voor het oog, maar vooral enorm smaakvol. De toon is gezet en de verwachtingen stijgen.
Onze absolute favoriet komt direct daarna: gestoomde biet met schuim van mierikswortel. Inderdaad, groente in de hoofdrol. De combinatie van smaken; het zachte aardse van de biet met het scherpe van de mierikswortel en de luchtige structuur van het schuim…wij willen dat het gerecht nooit ophoudt.
Maar goed: nog vier gangen te gaan. Ook die vallen stuk voor stuk bij ons in goede aarde. Zo is er bijvoorbeeld een heerlijk stukje kabeljauw met inktvis in gerookte beurre blanc saus met zuurkool en aardpeer en het tussengerecht aardappelmousselin met geroosterde groenten. Natuurlijk, niet alles is perfect. De kalfslende vinden wij wat aan de taaie kant, maar bij vermelding hiervan wordt er direct werk van gemaakt.
Geschoolde bediening

Sowieso, nu we het toch over de service hebben, het is het personeel dat de avond nog fijner maakt. Een voor een (en we zien er nogal een paar voorbij komen aan onze tafel) deskundig, ontspannen, oplettend en gewoon heel aardig. Niet alleen weten zij veel te vertellen over de gerechten, ook adviseren ze ons geweldig wat betreft de bijpassende wijnen. Aanrader dus, om een wijnarrangement te kiezen. Of toch op z’n minst halve glazen, want de Tourraine Rose mag je simpelweg niet missen.
Niet voor straf naar de gang

Het blijkt een avondvullend programma te zijn, zo’n vijfgangenmenu. Tussendoor een wandelingetje (bijvoorbeeld op zoek naar het toilet) is aan te raden; leuk om te dwalen door de oude schoolgangen en tegelijkertijd een inkijkje te krijgen in wat De School nog meer te bieden heeft. Een gym, een club, een café (overigens ook zeer de moeite waard om hier eens te gaan lunchen), je vindt het er allemaal. Wanneer de zon straks weer gaat schijnen, is het hier buiten op het terras ook goed toeven.
Het oude gebouw, de hoge gangen, de prachtige industriële ruimte waar het restaurant zich bevindt, wij vinden alles even mooi. Leuk ook, dat doorkijkje naar de keuken. Opvallend dat de akoestiek zo prettig is, fijn om voor de verandering je tafelgenoot eens zonder moeite te kunnen verstaan.
Dessert x twee

Terug naar de vijf gangen, die bijna ten einde zijn. Tenminste, dat dachten wij. Want na een heerlijke tompouce van sinaasappel met kokosijs, komt daar als verrassing nog een dessert. Toen we ook nog madame Jeanette macarons bij de koffie kregen, konden wij -als echte zoetekauwen- ons geluk helemaal niet meer op. Wat een avond.
Zeer goed rapport
Van ‘uit de school klappen’ is hier geen sprake. Alles is bekeken, geproefd, besproken en het eindoordeel is geveld. Wij gaan voor een zeer goed rapport: de perfectie naderend. Een volgende keer wellicht zelfs een tien met een griffel, want dat wij terugkomen staat vast.
Mooie bijvangst: al onze schooltrauma’s zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. De afgelegen locatie is dus geen excuus meer: hup, spring op die fiets of stap in die tram en ga het ontdekken. Opdracht van de juf.