Wist je dat Nederland ongeveer 95 keer in India past? Dat de keuken van zo’n immens land net zo veel variaties heeft als Tony chocoladesmaken, is dus niet echt verrassend. Ashish Sharma houdt niet van kiezen: in zijn nieuwe restaurant Rasoi (‘keuken’ in Hindi) proef je gerechten uit alle windstreken van India.
Indiaas in de Rivierenbuurt

De locatie aan de Maasstraat is niet toevallig gekozen. Vlakbij de Rai en het Okura hotel, richt Rasoi zich voornamelijk op Indiase bezoekers van Amsterdam. Maar ook lokale inwoners die de verschillende Indiase culinaire stijlen willen proberen, zijn hier aan het goede adres. Gastheer Ashish is ontzettend charmant en we laten hem vanavond bepalen wat we eten.
Verrassende smaak

We beginnen met de lamb chukka kebab. Oneerbiedig gezegd: een soort Indiase bitterbal van langzaam gegaard lamsvlees, geserveerd met een frisse yoghurtsaus. Dan maacha paturi, een gerecht uit Calcutta dat bestaat uit in mosterd en gember gemarineerde vis in een bananenblad, vergezeld van een pittige bloemkool chutney. Volgens Ashish is Rasoi het enige restaurant in Amsterdam dat dit gerecht op de kaart heeft staan. Dit hebben we niet gefactcheckt, maar een verrassende en originele smaakcombinatie is het zeker.
Van Rajasthan naar Kerala

Hoewel de voorgerechten niet teleurstellen, zijn het de curries die vanavond de show stelen. We proeven een heerlijke vegetarische curry uit het noordoostelijke deel van India met balletjes van paneer (een soort witte kaas) waarin een druif verstopt zit. De romigheid van de tomatensaus komt niet van room, maar van cashewpasta. We lepelen het schaaltje schoon leeg. Op naar Rajasthan voor de laal maas: een pittige lamscurry op basis van pepers, knoflook, kurkuma en een eindeloze lijst kruiden. Die kruiden koopt de chef nooit fijngemalen in, maar heel, zodat hij ze zelf fijn kan maken voor zijn kruidenmengsels. De Kerala roast met kip is ook aan de hete kant, maar wordt mooi in balans gehouden door de kokosmelk. Vers gebakken naan en basmati erbij: een feestmaal.
Verdejo
Leuk detail: de gastheer vindt onze keuze voor chardonnay niet de beste bij zijn pittige curry's en brengt ons in plaats daarvan een frisse verdejo. Zulk mee denkwerk kunnen wij bij de Buik wel waarderen. Het donkere interieur met velours bankjes en gouden accenten is misschien niet het toppunt van stijl, maar over de gerechten en de variatie van invloeden en smaken is bij Rasoi goed nagedacht. Rasoi is een aanrader voor wie nieuwsgierig is naar al het moois dat India te bieden heeft.