Stan & Co opent in Amsterdam: 'Bestel wat je wil. Wanneer je wil'

Na drie succesvolle locaties in Arnhem, Utrecht en Zeist opende Stan & Co vorige week ook haar deuren in Amsterdam. Ook hier wijken ze niet af van het oude, vertrouwde concept.

28 Jun 2019 Iris van Seben

blogger Freelance content marketeer, redacteur en parttime wijn- en kaascriticus. Probeert mooie wijnen te verzamelen in haar kast om te drinken op speciale gelegenheden, maar drinkt ze altijd direct op want iedere dag is speciaal.

Stan & Co opent in Amsterdam: 'Bestel wat je wil. Wanneer je wil'

Na drie succesvolle locaties in Arnhem, Utrecht en Zeist opende Stan & Co vorige week ook haar deuren in Amsterdam. Ook hier wijken ze niet af van het oude, vertrouwde concept: er is geen ontbijt-, lunch- of dinerkaart. Je kan namelijk alles de hele ochtend, middag en avond bestellen. Gnocchi smoked cheddar als ontbijt? Geen probleem! Voor je maag is dit misschien een ander verhaal.

Capital C als creatieve centrum van de hoofdstad



De jaren 2013 en 2014 worden bij het bedrijf Debuut Horecabeheer en Ontwikkeling gekenmerkt door het verpachten van veel zaken, de verkoop van verschillende cafe’s én de geboorte van het Stan & Co concept in Utrecht. Het bleek een schot in de roos.

In 2015 opent ook Stan & Co in Arnhem en sleept het eerste jaar na de opening meteen een horecaprijs in de wacht. Debuut laat zien ambitieus te zijn als ze ervoor kiezen richting Amsterdam te gaan. Aan het Weesperplein wordt namelijk Capital C ontwikkeld, gevestigd in een oude diamantbeurs. Dit concept zal uit moeten groeien tot het creatieve centrum van de hoofdstad.

”Wij krijgen nu de kans om in Capital C een grandcafé-, kantine en clubconcept te exploiteren” zegt Marc, de bedrijfsleider van Stan & Co die even bij ons aan tafel komt staan. “Een behoorlijk mega project waar we allemaal vol enthousiasme aan werken. Klaar zijn we nog niet. Op veel plekken is het binnen nog een enorme bouwval, maar stukje bij beetje komen we er wel!” Wanneer Capital C precies helemaal klaar is, is nog wat onduidelijk. 



Groots en gastvrij



Stan & Co kenmerkt zich aan het open karakter: de hoge plafonds, veel lichtinval en zoveel ruimte (500m2 verdeeld over twee etages) dat wij ons afvragen hoeveel personeel je zou moeten laten werken op een dag als zowel binnen als buiten vol zit. Wij schatten zo in dat je dan toch minimaal twintig runners op de werkvloer moet hebben staan wil je het allemaal een beetje kunnen bolwerken en aandacht blijven geven aan je gasten. Dat is wat Stan & Co altijd goed doet: ze zijn vriendelijk, behulpzaam en nemen de tijd voor hun gasten. Om dit hoog in het vaandel te houden zouden zelfs vijfentwintig runners geen overbodige luxe zijn. 


De entree is, wat je van Stan & Co kan verwachten, groots. Een brede marmeren trap omhoog, eenmaal boven wordt je verwelkomt door een enorme open ruimte met en in het binnen een enorme koperen kunstinstallatie. Of is het gewoon een trap? Een trap die er kunstig uitziet besluiten we. De kleuren zijn warm rood, bruin, roze en koper, maar niet alleen de kleuren, ook binnen is het warm door de zon die naar binnen schijnt. “De airco is even buiten gebruik”, zegt Marc. 

 





Een polonaise aan verschillende gerechten



We nemen plaats aan een tafel voor zes personen aan het raam en strijken neer op de banken van fluweel. Sven, die ons voor de deur van het statige pand begroette staat deze keer met een koude fles Rosé van AIX in zijn handen. Hij schenkt ons bij, behalve het glas van mijn metgezel. “Die schenk ik pas in als ze weer op haar plek zit, dan kan ze de AIX goed gekoeld drinken.” Ik knik instemmend. We trekken al snel de conclusie dat Sven niet vies is van het veelvuldig bijschenken van alcoholische drankjes. 


Bij het tweede glas arriveert het eerste gerecht: een plank met verschillende kleine hapjes. Vooral de zalm wasabi met ricotta en mizuna steelt de show. De zalm smelt op je tong en de wasabi en mizuna geeft het wat extra pit. Dit hapje gaat uitstekend samen met de rosé weet Sven ons te vertellen. Sven had gelijk. Naast ons horen we een ook zacht gekreun van genot bij het eten van de zalm wasabi. 


De kleine hapjes wisselen we in voor wat zwaarder geschut: krokante polenta, Stan’s burger, dorade, beef en friet. Sven geeft ons de keuze: witte wijn of rode wijn. Aangezien we zowel vis als vlees gaan eten is de keuze moeilijk. Gelukkig heeft Sven een oplossing en schenkt voor ons beiden een glas wit én rood in. 



We kregen niet één, twee, drie, maar vier verschillende desserts om te proeven: Stan’s SNCKS (wat ons betreft een winnaar), #OMG, oftewel een Oreo-parfait, Lemongrass & coconut en frozen yoghurt. 


Rozig en voldaan pakken we ons servet om onze monden af te vegen die eerder deze avond nog diende als zonneklep. 


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is niks rustigs aan bij Vita Lente

De Buik bracht een bezoek aan Vita Lente van Simon Witmaar in West, waar de wijnkaart groot is en de gerechten van hoge kwaliteit.

La Contessa: royaal Italiaans op het rustige Cruquiuseiland

De Buik zocht La Contessa aan de rand van de stad op, in een oude fabriek op Cruquiuseiland. Een Italiaan die de moeite waard is om voor om te fietsen.

Uit ons magazine: de smaken van China in Mokum

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Timo de Beurs van Café Wu en Kaji But van Sea Palace.