Een bijbaantje in een verpleeghuis liet de mannen Imre Swaanswijk en Roel de Haas kennismaken met horeca: “Maar dan wel elke dag met dezelfde gasten en hetzelfde soort broodje. Ah, we zijn makkelijk begonnen”. Imre overtuigt Roel de Haas ervan met hem mee te gaan naar de Hotelschool, waar het al snel duidelijk wordt dat zij samen een bedrijf zullen starten. Waarin? Dat wisten ze toen nog niet. Roel en Imre vertellen over hun reis richting horeca en naar hun eigen restaurant: Parallel Amsterdam.
(Hotel)school
Een snowboard ongeluk veranderde de koers van Roels leven. Het effect van dit ongeluk op zijn linkerknie zorgde ervoor dat Roel niet naar de politieschool kon om technisch rechercheur te worden, wat hij eigenlijk voor ogen had. Nadat hij door revalidatie de draad weer oppakt, vertrekken Imre en Roel naar de Hotelschool. Imre vertelt: “Roel is amicaal, altijd aardig en deed stiekem gewoon alsof hij iedereen kende. Hij is een allemansvriend en ik zei: ga mee naar de open dag van de Hotelschool”. Die open dag resulteerde in vier jaar samen de Hotelschool in Leeuwarden. Imre wilde kok worden, gaat op eindstage naar Barcelona en blijft daar uiteindelijk drie jaar lang om op twintigjarige leeftijd al een team van 55 mensen onder zich te hebben werken. In diezelfde periode loopt Roel stage bij een hotel, toen nog niet wetende dat dat hotel uiteindelijk van hem zou worden: “Lang verhaal kort; de eigenaar zag iets in mij en toen ik op achttienjarige leeftijd stage liep zei hij: ‘jij moet dit hotel overnemen’ en ik dacht alleen maar hoe dan? Toch is het gelukt”.
Parallel

Imre komt terug naar Nederland met een hoop kennis en liefde voor Spanje en begint aan een nieuwe baan als Food en Beverage manager bij het Park Hotel. Roel zorgt ervoor dat zijn hotel gesmeerd loopt en een aantal jaar later is de ondernemersdroom van de mannen nog niet over: “Dit is het moment, we hebben gespaard, we gaan het gewoon doen”. Het avontuur begint met het maken van een reisje naar Massimo Bottura, de chef van het nummer één restaurant van de wereld: Osteria Francescana, in Italië. Met een stapel papieren op schoot worden alle details besproken. De Spaanse droom van Imre, Roel's ondernemerservaring en de juiste chef - Alvaro Santiago - leiden tot de geboorte van Parallel Amsterdam. Het enige wat nog restte was de juiste locatie en na een korte zoektocht vonden de mannen deze in een pand op de Overtoom.
Met de naam Parallel willen ze duidelijk maken hoe ze de zaak zien: “We zijn er allemaal met dezelfde reden; er een smaakvolle en gezellige avond van maken. Het keukenteam kookt vernieuwende gerechten, de bediening serveert en adviseert en uw rol is om u te laten verrassen en te genieten. Zo hebben we allemaal, parallel aan elkaar, een mooie en fijne avond”.
Experimenteren

“We willen dat mensen aan het denken worden gezet, niet-alledaagse combinaties uitproberen en uit hun comfortzone worden gehaald. Ze komen binnen met het idee dat ze typische Spaanse gerechten gaan eten, maar lopen naar buiten met een hele nieuwe ervaring.” Bij Parallel wordt geëxperimenteerd en gaan de mensen weg met: “Holy shit, dit heeft de neiging naar fine dining”. Zo eet je bijvoorbeeld steak tartaar met jalapeño, vloeibare sherry rozijn en tartaarsaus. “Iemand heeft ons wel eens vergeleken met de Avant Garde en wij kunnen ons wel vinden in de uitleg: ‘Een generatie jonge kunstenaars die experimenteert’. Experimenteren doen we, dat is onze kracht”.
Vooruit kijken

Op 22 augustus kwamen familie, vrienden, buurtbewoners en vaste gasten samen voor het eenjarige bestaan van Parallel. Roel: “Die dag zagen we hoeveel mensen we al hadden bereikt en realiseerde we ons ook wat we allemaal nog wilden”. En vooruit kijken doen ze bij Parallel. Elke drie maanden een nieuw menu, trainingen in drank, koffie en gerechten, vooruitstrevende combinaties uitproberen, verrassend blijven (heb je ooit al eens Tortilla de Patata soufflé met kabeljauw en zwarte olijf geproefd?) en vooral zorgen voor die mooie avond voor iedereen.