Straatsjiek bij buurtbistro Papa Thang

Bij Papa Thang eet je vooral Vietnamese straatgerechten als pho, bahn xeo en gelakte vietnamese ribbertjes. De Buik bezocht deze ideale buurt bistro in Amsterdam Noord.

30 Nov 2021 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Straatsjiek bij buurtbistro Papa Thang

In een stad vol hotspots en Michelinsterren gaat er vaak niks boven een goed buurtrestaurant. Zo’n plek waar je altijd kunt aanschuiven als je even geen zin hebt in koken of chique uit eten. In Amsterdam Noord, verstopt tussen de nieuwbouwappartementen, heeft precies zo’n restaurant de deuren geopend: Papa Thang. Een Vietnamese bistro die de ideale locatie is om een lange werkdag af te sluiten – of te onderbreken – met een onophoudelijke stroom aan gerechten.

Vietnamees plus


Chef Thang Pham is van oorsprong Vietnamees, maar is opgeleid in Parijs en heeft tussendoor ook nog elders gekookt, van New Orleans tot Barcelona. De kaart is kent daardoor veel variatie en vertelt zijn levensverhaal in getunede ‘straatgerechten’. Zo begint een avond bij Papa met poké nacho’s, een liefdesbaby tussen de poké bowl en nacho chips die Thang heeft opgepikt in Texas. De nacho’s zijn hier van wonton en worden geserveerd met verse zalm, avocado en wasabimayo. Vervolgens de geblakerde bloemkool, die wordt geserveerd met een licht spicy vegan hollandaise op basis van tofu. Inmiddels volgt de Chinese kool met sjalot tapenade. Onze aanrader: de gebakken inktvis in een citrus-gember-sojasaus met knisperende groentjes en krokante sjalot. Verslavend lekker.

Thuis in Vietnam


Wat opvalt bij Papa Thang is de relaxte sfeer. Het is een soort gemeenschappelijke keuken waar de hele buurt samenkomt en om te eten en te drinken. Dat gevoel krijgen we zeker als we onze tanden zetten in de bahn xeo. Dat is een soort Vietnamese taco gevuld met frisse groenten, kruiden en mals rundvlees. En de tip van Thang: schenk rijkelijk met de vissaus. In Vietnam wordt namelijk met relatief weinig vet gekookt en vissaus zorgt voor raffinement in de gerechten. Zeker net zo ingenieus zijn de malse ribbetjes met een licht pittige lak van aji amarillo (Peruaanse chili) marmelade. Zo’n gerecht waar je zomaar een tweede portie van bestelt. Houd wel een plekje over voor de cheesecake van geitenkaas met rozemarijn, zwarte peper en marmelade. Een dessert uit zijn tijd in Barcelona dat hij hier opnieuw op de kaart heeft gezet. Het nagerecht is meer hartig dan zoet en dat werkt. Een fijn sluitstuk als het echt tijd is om te gaan.

Een goede buur(t)


Papa Thang is het ideaal buurtrestaurant. De gerechtjes zijn eenvoudig, goed en betaalbaar. Naar verhouding aten wij veel vlees en vis, maar er staan ook veel vegetarisch gerechten op de kaart. Kortom een heerlijke plek om met vrienden en kroost de hele dag of avond te hangen, biertjes te drinken en Thang’s levensverhaal via zijn gerechten één voor één tot je te nemen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.