Westervilla, een lichtpunt aan de Haarlemmerweg.

Boutique Hotel & Restaurant Westervilla. De serre en met grote terras zijn enorm uitnodigend voor een hapje en drankje en hier kun je ook nog eens gratis voor de deur parkeren.

Westervilla, een lichtpunt aan de Haarlemmerweg.

Als je Amsterdam via de Haarlemmerweg langs het Westerpark uitrijdt, zo langs Praxis en Leen Bakker, wordt het er niet echt mooier op. Maar opeens links, tegenover het uiterste puntje van het Westergasterrein, ligt in een gigantische tuin bij de begraafplaats een witte beeldschone oude villa met inpandig kapelletje; Boutique Hotel & Restaurant Westervilla. De serre en met grote terras zijn enorm uitnodigend voor een hapje en drankje en hier kun je ook nog eens gratis voor de deur parkeren.

Voormalige pastorie met feeërieke verlichting

Voorheen een pastorie, maar met het witte stucwerk en het mooie torentje en rondom een glazen serre straalt de Westervilla echte grandeur uit. Zeker op deze onverwachte plek net voorbij de bouwmarkten. Er is een boutique hotel in gevestigd, maar wij kwamen natuurlijk voor het eten. In het knusse restaurant, grotendeels verlicht door fairy lights, staan verzorgd gedekte tafels van mooi natuursteen en fluwelen stoeltjes, helemaal volgens de laatste trends.

Menu voor alle smaken


Op de kaart van chef Luciano Folgers zie je invloeden van zijn roots, deels Italiaans en die van zijn vorige betrekking, hij komt van Cannibale Royale. Het is moeilijk een omschrijving van de stijl van de menukaart te geven anders dan ‘klassiekers uit de verschillende keukens’. Een groot gedeelte is de Italiaanse keuken met de verschillende pasta’s tot de onvermijdelijke burrata en tiramisu. Er zijn wat Mediterrane invloeden zoals de crudité en coquilles en er staan behoorlijk wat vleesgerechten op de kaart van smashburger, tot ribeye en entrecote. 

Vispannetje is de winnaar


Maar genoeg gezegd over de kaart. We startten bij de Villa met een Frans gerecht van coquilles met chorizo. Dit gerecht van de Franse keuken brengt alle smaken bij elkaar. Van het vlezig zoutige van de coquille, het zoetige van de pastinaak crème en het pittige van de chorizo. Heel fijn. Daarna volgde een gerecht buiten de kaart om. Een meer Italiaans getint gerecht van zeebaars met citroenrisotto en doperwtjes dat goed in de smaak viel. De klapper van de avond voor ons was het vispannetje, een Frans getinte klassieker met wisselende stukken vis, kokkels, scheermesjes allemaal samengebracht in een rode saus van tomaat, saffraan met gegrilde citroen. Goddelijk. Nu maar hopen dat Luciano, die net bezig was met zijn nieuwe kaart, dit gerecht erop laat staan. 

Zonnige locatie

Natuurlijk kun je ook in de donkere en natte maanden bij Westervilla terecht maar dit is wel echt een locatie voor mooi weer vinden we. Met een geweldig terras en de mooie zonnige serre is dit een plek een beetje ‘off the beaten track’ om in het weekend of na een drukke dag even te genieten van een hapje en drankje op het terras. Zeker ook als het net even te koud is om buiten te zitten. Er staan veel borrelhappen op de kleine kaart en ook de wijnen, met veel Italiaanse keuze, mogen er zijn. Er staat zelfs een alcoholvrije cava op de kaart als je met de auto komt, die je overigens voor de deur (gratis) kunt parkeren. Waar kan dat nog in Amsterdam?

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.