Westervilla, een lichtpunt aan de Haarlemmerweg.

Boutique Hotel & Restaurant Westervilla. De serre en met grote terras zijn enorm uitnodigend voor een hapje en drankje en hier kun je ook nog eens gratis voor de deur parkeren.

Westervilla, een lichtpunt aan de Haarlemmerweg.

Als je Amsterdam via de Haarlemmerweg langs het Westerpark uitrijdt, zo langs Praxis en Leen Bakker, wordt het er niet echt mooier op. Maar opeens links, tegenover het uiterste puntje van het Westergasterrein, ligt in een gigantische tuin bij de begraafplaats een witte beeldschone oude villa met inpandig kapelletje; Boutique Hotel & Restaurant Westervilla. De serre en met grote terras zijn enorm uitnodigend voor een hapje en drankje en hier kun je ook nog eens gratis voor de deur parkeren.

Voormalige pastorie met feeërieke verlichting

Voorheen een pastorie, maar met het witte stucwerk en het mooie torentje en rondom een glazen serre straalt de Westervilla echte grandeur uit. Zeker op deze onverwachte plek net voorbij de bouwmarkten. Er is een boutique hotel in gevestigd, maar wij kwamen natuurlijk voor het eten. In het knusse restaurant, grotendeels verlicht door fairy lights, staan verzorgd gedekte tafels van mooi natuursteen en fluwelen stoeltjes, helemaal volgens de laatste trends.

Menu voor alle smaken


Op de kaart van chef Luciano Folgers zie je invloeden van zijn roots, deels Italiaans en die van zijn vorige betrekking, hij komt van Cannibale Royale. Het is moeilijk een omschrijving van de stijl van de menukaart te geven anders dan ‘klassiekers uit de verschillende keukens’. Een groot gedeelte is de Italiaanse keuken met de verschillende pasta’s tot de onvermijdelijke burrata en tiramisu. Er zijn wat Mediterrane invloeden zoals de crudité en coquilles en er staan behoorlijk wat vleesgerechten op de kaart van smashburger, tot ribeye en entrecote. 

Vispannetje is de winnaar


Maar genoeg gezegd over de kaart. We startten bij de Villa met een Frans gerecht van coquilles met chorizo. Dit gerecht van de Franse keuken brengt alle smaken bij elkaar. Van het vlezig zoutige van de coquille, het zoetige van de pastinaak crème en het pittige van de chorizo. Heel fijn. Daarna volgde een gerecht buiten de kaart om. Een meer Italiaans getint gerecht van zeebaars met citroenrisotto en doperwtjes dat goed in de smaak viel. De klapper van de avond voor ons was het vispannetje, een Frans getinte klassieker met wisselende stukken vis, kokkels, scheermesjes allemaal samengebracht in een rode saus van tomaat, saffraan met gegrilde citroen. Goddelijk. Nu maar hopen dat Luciano, die net bezig was met zijn nieuwe kaart, dit gerecht erop laat staan. 

Zonnige locatie

Natuurlijk kun je ook in de donkere en natte maanden bij Westervilla terecht maar dit is wel echt een locatie voor mooi weer vinden we. Met een geweldig terras en de mooie zonnige serre is dit een plek een beetje ‘off the beaten track’ om in het weekend of na een drukke dag even te genieten van een hapje en drankje op het terras. Zeker ook als het net even te koud is om buiten te zitten. Er staan veel borrelhappen op de kleine kaart en ook de wijnen, met veel Italiaanse keuze, mogen er zijn. Er staat zelfs een alcoholvrije cava op de kaart als je met de auto komt, die je overigens voor de deur (gratis) kunt parkeren. Waar kan dat nog in Amsterdam?

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Rijsttafelen bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal

We weten dat de rijsttafel hier altijd een goed idee is, maar hoe zit het met de andere gerechten? De Buik ging langs bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal.

Onze Kerstlijst 2025 voor de vroege vogels

Voor de vroege vogels hebben we wel alvast een lijstje met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

Nieuw vuur in Het Broeker Huis

Chef Thijs Steur veranderde Het Broeker Huis aan de Leeteinde in een leuk restaurant. Tijd voor de Buik om een kijkje te nemen.