Zet je tanden in een krokodillenstaart en gefrituurde sprinkhaan

Op de kaart van Silom Thai Brasserie staan avontuurlijke gerechten zoals krokodil en sprinkhaan. Wij waren benieuwd en gingen een hapje proeven bij het Thaise restaurant.

29 Mei 2019 Anna Smitsman

blogger Anna studeert journalistiek in Tilburg. Ze is geboren in Rotterdam en kon door de stage terugkeren naar haar moederschip. Ze houdt erg van lekker eten.

Zet je tanden in een krokodillenstaart en gefrituurde sprinkhaan

Bij Silom Thai Brasserie kun avontuurlijk Thais dineren in hartje Amsterdam. Je kunt hier Thailand ontdekken door te proeven van krokodillensaté en gefrituurde sprinkhanen. Mede-eigenaar Patrick Mertens heeft deze spannende gerechten meegenomen uit Thailand om Amsterdam kennis te laten maken met wat onbekendere gerechten uit het Aziatische land. De Buik mochten langskomen om deze fascinerende gerechten te proeven.

Een klassieke en avontuurlijke kaart 


Bij Silom Thai Brasserie zijn er twee kaarten. Je hebt de traditionele kaart met bekende gerechten, zoals de rode curry en de pad thai. Als je de kaart omdraait kom je terecht op het 'discover Thailand menu'. Nu wordt het spannend. Deze kaart staat namelijk bomvol met avontuurlijk streetfood en gerechten uit het Noordoosten van Thailand, De Isaan. "Iedereen kent de klassieke Thaise gerechten en met de avontuurlijke kaart willen we de gasten iets anders laten proeven", zegt Patrick. "Als je naar Thailand gaat zijn er nog zo veel andere gerechten."  

Krokodillenstaart 

In Thailand heeft Patrick voor het eerst mogen proeven van krokodillenvlees en gefrituurde sprinkhanen. Hij at zijn eerste portie krokodillensaté bij een krokodillenfarm ergens buiten Bangkok. De krokodillen worden daar in eerste instantie gehouden voor het leer en daarna voor het vlees.

Hij nam het gerecht mee naar Amsterdam om Amsterdammers te laten proeven van Thailand. De krokodillen die je bij Silom Thai Brasserie op je bord krijgt zijn ook van die krokodillenfarm in Thailand. Bij Silom Thai Brasserie gebruiken ze het stukje van de staart. "De rest van de krokodil kun je ook eten, maar dat is meer een soort van goulashvlees", zegt Patrick. "De staart is het lekkerste stukje van de krokodil." 

Experimenteren met krokodillenvlees 


In eerste instantie wilden ze er andere gerechten mee maken. Ze hebben geëxperimenteerd met verschillende curries, maar uiteindelijk is het op de kaart een saté geworden. "Met saté proef je meer de pure smaak van de krokodil", legt Patrick uit. "Veel mensen bestellen het en vinden het ook allemaal lekker".

Krokodillenvlees is een relatief duurder product. In Thailand betaal je rond de tweehonderd Thaise Baht voor een portie krokodil. Dit is in euro's ongeveer €5,60. "Iets met kip is rond de veertig of vijftig Baht", laat Patrick ons weten. Dit zit in euro's ongeveer rond de €1,30.  

Bereiding van de krokodillensaté 

De krokodillenstaart wordt gemarineerd met een Turmeric, een mengsel van vijf verschillende kruiden. Daarna wordt de krokodil gegrild en afgegaard in de oven. De krokodillensaté wordt geserveerd met huisgemaakte satésaus. Je krijgt bij het gerecht bewust de saus apart in een bakje. Zo kun je de smaak van krokodillenvlees puur ervaren. De krokodil wordt op je bord bij elkaar gehouden door een spriet citroengras.  

De smaak van krokodil 


Wij kiezen ervoor om de krokodil eerst op zijn puurst te beleven. We laten daarom de satésaus bij onze eerste hap achterwege. Het snijden van het stukje vlees gaat erg makkelijk en reuzebenieuwd stoppen we de krokodil in onze mond. De smaak en structuur van het vlees zit tussen kip en vis in. Het is iets harder dan kip en heeft tegelijkertijd het vissige van een zwaardvis. Desondanks heeft de smaak van krokodil echt een karakter. Krokodil smaakt naar krokodil.  

De gefrituurde sprinkhanen 


Na het krokodillenvlees is het tijd om de sprinkhanen te proeven. "Sprinkhanen zijn dagelijkste kost in Thailand", zegt Patrick. "In elke straat zie je wel z'n kraampje staan."

In Thailand frituren ze de sprinkhanen en marineren ze het met een soort van maggi. Verder voegen ze niks toe aan de beestjes. Bij Silom Thai Brasserie krijg je ze op dezelfde pure manier op je bord. Sprinkhanen zijn echt bedoelt als een snack. In plaats van een zak chips eet je daar een zak met gefrituurde sprinkhanen.  

De smaak van een sprinkhaan 


We krijgen acht sprinkhanen geserveerd op een plankje met wat geschraapte wortel en sla. De sprinkhanen zijn verrassend groot. Een beetje zenuwachtig bekijken we de insecten en vragen ons af waar we moeten beginnen. "Je stopt de hele sprinkhaan in je mond", vertelt Patrick. Wat onhandig en lacherig eten we onze eerste sprinkhaan. 


We begrijpen nu waarom je dit eet als een snack. Het smaakt echt naar een knapperig zoutje. Je kunt het een beetje vergelijken met boerenkool uit de oven. Het is een lekkere snack en nadat we de eerste sprinkhaan achter de kiezen hebben, is de tweede een stuk minder spannend. We snoepen ons hele bordje leeg en wrijven tevreden over onze volle buikjes gevuld met avontuurlijke gerechten. 

Hier kunnen we Patrick van kennen 

Patrick kwam 27 jaar geleden voor het eerst in Thailand. Twee jaar na zijn eerste bezoek opende hij zijn Thaise snackbar Bird op de Zeedijk met zijn Thaise ex-partner. "Mensen kende toen de Thaise keuken nog niet en ze moesten het echt leren eten", vertelt Patrick. Vijf jaar na de opening van zijn eerste zaak begon hij ook een restaurant bij Bird. Restaurant Bird is nu al twintig jaar een groot succes in Amsterdam. Voor Patrick en zijn huidige partner, Boy Romeo Aunjai, was het tijd voor een nieuwe stap. Ze opende midden maart hun nieuwe restaurant Silom Thai Brasserie in hartje Amsterdam met avontuurlijke gerechten.


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.

De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.