Het Thaise Ministerie van Handel heeft een label voor restaurants ontwikkeld om de authenticiteit van de Thaise keuken te waarborgen. Zowel voor Thailand als voor de rest van de wereld. Eet je bij zo’n restaurant dan weet je dat het goed zit wat ingrediënten en bereidingen betreft. Van de 22 labels die in Nederland zijn toegekend zitten er maar liefst zeven in Amsterdam. Dat maakt onze stad dus de hoofdstad voor Thai food in Nederland. Reden voor de Buik om eens live te onderzoeken wat zo’n label nu precies op je bord betekent.
Het ene label is het andere niet

De labels geven de garantie dat minimaal 60% van de gerechten op het menu authentiek Thais is en de chef van Thaise nationaliteit en/of specialistische kooktrainingen heeft gevolgd. Buiten Thailand worden 3 labels toegekend die afhankelijk zijn van het niveau van de keuken. ‘Casual’ voor kleinschalige restaurants met een ‘simpele’ keuken maar wel met de Thaise smaak. ‘Klassiek’ voor restaurants met een goede Thaise kwaliteit en ‘Signature’ voor Thaise restaurants van een uitzonderlijke kwaliteit. Er zijn 22 restaurants met een kwalificatie in Nederland waarvan er zich 7 in Amsterdam bevinden. Van die zeven restaurants in Amsterdam vallen er drie in de categorie ‘Casual’, twee in ‘Classic’ en twee in de hoogste categorie ‘Signature’. In die laatste categorie proefde de Buik de gerechten van Krua Thai in de Staalstraat.
De handtekening van de hele familie
Al meer dan 30 jaar is Krua Thai de plek voor de authentieke Thaise keuken in Amsterdam. Prasan Jearatum runt de keuken samen met zijn vrouw en schoondochter terwijl zijn zoon de service in de gaten houdt. Krua Thai betekent ‘Thaise keuken’ en dat merk je al bij binnenkomst. De service op zijn Aziatisch is uitermate vriendelijk en de sfeer is meer klassiek tijdloos met net voldoende sfeermakers om je een Thaise vibe te geven. Heel fijn, maar het gaat ons natuurlijk over het eten.
Witte peper als signature

Chef Prasan komt persoonlijk alle gerechten toelichten. De avond start met een knaller als appetizer, Meang Kham. Een blad van de witte peperplant, subtiel gevuld met de smaakmakers van de Thaise keuken zoals rode peper, limoen, vissaus, kokos en koriander. Fantastisch in balans, het handelsmerk van een goede Thaise keuken. De vulling komt met pinda’s voor wat extra textuur. Het gerecht dat al jaren op de kaart van Krua Thai staat. Prasan importeert wekelijks de verse bladeren direct uit Thailand. Daarna volgt er een trilogie van de Thaise keuken met een licht pittige salade van spitskool, garnaal, kokos en kip. Een groene curry met kip in kokosmelk, een beetje pikant, misschien een beetje saai, maar zoals alle gerechten wel met een mooie balans. De Pla Nung Manauw is wel weer heel fijn. Perfect gestoomde witvis, heel zacht en valt bijna uit elkaar als je ernaar kijkt, met een combinatie van knoflook, rode peper en citroen. Dat alles is zo mooi in verhouding met elkaar dat we dit de topper van de geproefde hoofdgerechten vinden. Het dessert moeten we even vergeten, daarvoor ga je niet naar een Thais restaurant. Drink bij het eten een passend Singha biertje zoals wij deden of maak een keuze uit de wijnkaart. Die is wel een beetje stil blijven staan maar met alle wijngeweld vandaag de dag in Ans.
De andere restaurants met het label

Naast Krua Thai heeft Amsterdam nog een ander restaurant in de hoogste categorie, namelijk Sukhotai Thanee in de Noorderstraat. Silom Thai Brasserie en Kinnaree zijn de Amsterdamse restaurants in de ‘Classic’ terwijl alle Pad Thai vestigingen in ‘Casual’ vallen. Kortom voldoende keuze om eens een rondje authentiek Thais in Amsterdam te doen.