Een iconisch avondje uit in Den Haag: film en fine dining in de oude telefooncentrale

Geniet bij Flora in Den Haag: film, fine dining en uniek uitzicht in de oude telefooncentrale. Open vanaf januari 2025. Beleef een compleet avondje uit!

22 Dec 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Een iconisch avondje uit in Den Haag: film en fine dining in de oude telefooncentrale

De voormalige KPN Telefooncentrale aan de Constant Rebecquestraat, een karakteristiek gebouw uit 1951, krijgt nieuw leven. Vanaf 8 januari opent Flora haar deuren op de bovenste verdieping, waar bezoekers kunnen genieten van unieke films, heerlijke gerechten en een spectaculair uitzicht over Den Haag. “Dit is iets wat nog mist in Den Haag.”


Nu ook in Den Haag

In Amsterdam en Rotterdam zijn bioscopen met een horecaconcept, zoals KINO en FC Hyena, al een begrip. “Maar Den Haag heeft buiten grote ketens en het Filmhuis niets vergelijkbaars”, aldus chef Sijbren Bartlema. Samen met actrice Bo Maerten (GTST) en televisieredacteur Marijn Veltman (3 Op Reis), die de bioscoopprogrammering leiden, en zijn broer maître Sjoerd, vormen ze een sterk team dat een compleet avondje uit mogelijk maakt. 

Het viertal deed de afgelopen jaren al pop-ups op verschillende locaties, waarbij ze bioscopen combineerden met horeca.

Droomlocatie

Maar toen ze dit pand tegen het lijf liepen, was het liefde op het eerste gezicht en wisten ze dat ze iets vast wilden gaan beginnen. “De oude telefooncentrale is een karakteristiek gebouw met veel historie. Het hele pand is ruim 13.000 vierkante meter groot, maar wij hebben een deel van de bovenste verdieping gekregen. Het uitzicht is echt waanzinnig.”

Het avontuur is waarschijnlijk wel tijdelijk, voor de komende twee jaar. Daarna heeft de eigenaar misschien andere plannen voor het pand. Dat maakt volgens Sijbren niet uit: “We zijn zo verliefd op deze plek. We hopen natuurlijk langer te mogen blijven, maar ook als het voor maar twee jaar is, hebben we het ervoor over.”

Een compleet avondje uit

Flora bestaat dus voor de duidelijkheid uit twee delen: Café Restaurant Flora & Flora Filmtheater. Ze zijn er allebei op gericht om van een bioscoopbezoek een bijzondere avond te maken. “We willen af van het standaard ritueel: kaartje kopen, popcorn halen, film kijken en weg”, legt Sijbren uit. “Hier vullen cultuur en gastronomie elkaar aan. Na de film kun je blijven hangen voor een drankje, of je komt gewoon puur voor het eten.”

De bioscoop zelf wordt een intieme ervaring. Met rood fluweel en een vleugje art deco straalt het nostalgie uit. De programmering biedt ruimte aan zowel arthousefilms als grote Hollywoodproducties. “Het gaat om een avond uit, compleet met high-end snacks en goede drankjes die je mee de zaal in kunt nemen.”

Oestertje erbij?

Het restaurant is er zo op ingericht dat voor elke gelegenheid iets passends te vinden is. “Als je lekker een filmpje wil zien, neem je een van de goede pasta’s, maar je kunt ook langskomen voor een hele avond tafelen met vrienden”, zegt Sijbren.

De menukaart is geïnspireerd op de Italiaanse keuken, maar met Nederlandse producten. “We halen zoveel mogelijk lokaal. Denk aan oesters, charcuterie en ansjovis, maar ook gebarbecuede prei met ricotta, of een lamsschouder om te delen.” Ook het drankaanbod is doordacht. Sjoerd vertelt: “We leggen de nadruk op Europese wijnen, deels biologisch. De cocktailkaart is gericht op aperitieven, en in de zomer breiden we dat nog verder uit.”

De opening van het Café Restaurant staat gepland op 8 januari, de bioscoop in februari. “De bar is bijna klaar, en de keuken wordt binnenkort geplaatst,” vertelt Sijbren. “We zijn druk, maar alles valt op zijn plek. Dit is echt onze droom: een plek creëren waar Den Haag trots op kan zijn.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Beleef de Vietnamese cultuur bij BanhMi & Caphe

De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.

Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.

Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.