Chef-kok Melissa Lolli opent haar eigen Italiaanse restaurant. Verwacht huisgemaakte pasta’s, risotto’s en klassiekers als ossobuco en bistecca alla Fiorentina. En zodra je vertrouwen is gewonnen, verrast Melissa je met juweeltjes uit de Italiaanse streekkeuken, zoals de handgevlochten Sardijnse culurgiones.
Melissa Lolli, een echte ambassadeur van de Italiaanse keuken
Wie met Melissa Lolli in gesprek raakt, merkt meteen: hier staat geen gewone chef, maar een gepassioneerde ambassadeur van de Italiaanse keuken. Met haar nieuwe restaurant Luisa in Rijswijk wil de jonge chef-kok en eigenaresse laten zien dat Italië veel meer is dan pizza en pasta alleen.
Ja, de klassiekers komen op tafel, maar stap voor stap wil ze haar gasten ook meenemen naar minder bekende streekgerechten, culinaire schatten die ze zelf van huis uit kent.
Van Serrone naar Rijswijk

Melissa werd geboren in Serrone, een bergdorp op 750 meter hoogte in Lazio. Haar jeugd bracht ze door in het familiehotel en -restaurant van haar vader, waar ze vanaf jongs af aan meedraaide: tafels dekken, gasten bedienen, schoonmaken, repareren, kortom alles wat nodig was om de zaak levend te houden. Later werkte ze in artisanale pastalaboratoria in haar dorp en in Rome.
In 2017 verhuisde ze op twintigjarige leeftijd naar Nederland. In Rijswijk begon ze als pizzabakker-assistent bij Made in Italy en groeide al snel uit tot pastachef. Het bleek een keerpunt: koken was haar roeping.
Ze volgde de Horeca Academie, liep stage bij De Waag in Delft en werkte bij onder meer Goed Volck, Tapisco en BIT Grill in Den Haag. Haar meest recente functie was die van chef-kok bij de Franse bistro Le Petit Chef, eveneens in Rijswijk.
Eerst verleiden met klassiekers
Met Luisa wil Melissa haar gasten stap voor stap meenemen op een culinaire reis. Eerst door vertrouwen te winnen met herkenbare klassiekers: ossobuco alla milanese, huisgemaakte pasta’s, een romige risotto of een royale bistecca alla Fiorentina.
Gerechten die smaken naar vakantie in Italië, maar dan met de kwaliteit en precisie van een ambitieuze chef.
Dan verrassen met onbekende parels
Is dat vertrouwen eenmaal gewonnen, dan komt Melissa’s tweede missie: gasten kennis laten maken met de rijke regionale tradities van de Italiaanse keuken. Zoals de Sardijnse culurgiones, met de hand dichtgevlochten pastakussentjes, gevuld met aardappel en pecorino.
“Het is culinair erfgoed”, vertelt ze, “uniek van vorm en smaak. Vroeger werden ze gemaakt bij oogstfeesten, vandaar die gevlochten bovenkant die lijkt op een tarweaar."
Een restaurant dat Italië ademt

Bij Luisa kan het straks alle kanten op: een aperitivo met antipasti, huisgemaakte pasta’s, klassieke vleesgerechten en risotto’s, tot en met een zoete afsluiter met espresso. Maar één ding staat vast: alles ademt Italië.
Melissa’s ambitie is helder: niet zomaar Italiaans koken, maar haar gasten laten proeven wat Italië écht is, van noord tot zuid, van bekend tot verrassend.