Waar sinds wij ons kunnen herinneren een voorbij-loop-pizzeria zat, onderbreken mensen nu hun tred om naar binnen te gluren. Het zit er sinds de opening afgeladen-vol. Het Veldherenkwartier is bistro rijker. En de keuken heeft verstand van smaak.
Let op! Je legt de klemtoon in “Cami” op dezelfde plek als in “café”. Op het einde dus. Voor Café Cami was ooit de Franse meisjesnaam Camille bedacht. Maar omdat “Kamilluh” als uitspraak op de loer ligt, is het Camí geworden. Lekker kort en een tikkie brutaal. Passend bij de zaak en haar gezicht: Charly. Cami is het stoere-zusje-tussen-strand-en-centrum van Palmette. En dit stoere zusje maakt een ijzersterke entree in het buurtje rond het Koningsplein.
Verdwaald in Frankrijk

De kaart past op een pagina en is lekker overzichtelijk. We worden wel even heen-en-weer geslingerd. Kaastengels, rillette, patatas bravas, pappardelle, labneh... Op één A5’je reizen vanuit Nederland, via Frankrijk, Spanje en Italië naar het Midden-Oosten.
Frankrijk voert de boventoon dus we besluiten op die tour te gaan. En dat pakt geweldig uit. Bij Cami wanen we ons in een piepklein Frans plaatsje. Verdwaald op weg naar elders. Met de nieuwsgierige trek van op doorreis zijn. In een dorpsrestaurant waar alles heerlijk op smaak is. Een plek om aan vrienden door te sturen.
Spruitjes Salade en gevulde crêpe

De spruit is terug van weggeweest. Ook bij Cami schittert hij in tal van gerechten. We bestellen de geroosterde spruitjes salade met rauwe ham, ansjovis en Caesardressing. De portie is royaal en lekker licht-bitter.
Naast de salade eten we crêpe gevuld met Parmezaan en ragout van paddenstoel en truffel. Fluweelzacht en hartig doet het ons denken aan een Bretonse galette (het hartige boekweit broertje van de crêpe). De gevulde crêpe ligt eenvoudig in vieren gevouwen op een klassiek bord. Ook het servies trekt ons in gedachten naar Frankrijk.
Bourride en kippenpoot

Bourride is een variant van bouillabaisse en zagen we niet eerder op een Haagse kaart. Chef Olek maakt hem met visfilet en zeevruchten, groenten en aardappel. Met aïoli kan je bourride binden of afmaken. Cami serveert een flinke portie boven op de vissoep die opnieuw heerlijk op smaak is.
De kippenpoot valt mals en sappig van het bot. We smullen van de velouté van gevogelte. Alles is vanavond plezierig op smaak. Alles schittert in eenvoud. Bij elk gerecht blijft er saus over. We halen er gretig brood doorheen en laten geen druppel verloren gaan.
Savooiekool met room, mosterd en spek

We genoten al van de spruiten. Van de savooiekool hadden we graag nog een bord besteld. Beetgare lobbige bladgroente. Lauwwarme mosterdroom. Uitgebakken spek. Dit gerecht vangt de stijl en de smaak van Café Cami. Eenvoudig en gewoon heel lekker. Alles klopt op het bord. In het glas klopt het ook. Charly voert een leuke wijnkaart en vraagt onze smaak prettig uit als we haar suggesties vragen.
Tarte tatin

Op grootmoeders bloemenbordje krijgen we tarte tatin van appel. Perfect uitgevoerd en zoet als ie wezen moet. Plakkerig warm met een bol langzaam smeltend vanille-ijs. De stijl van Cami is consistent van voor tot na.
Frans platteland op de hoek in de buurt

De Franse stijl lijkt ook bij jonge chefs terug in zwang. Koken met roomboter, room, spek en mosterd mag weer. We aten met plezier eenvoudige gerechten met klassieke smaken. Gulzig doopten we brood in zalige sauzen.
De sauzen van Cami hebben ziel. De borden van Cami kloppen. Eenvoudig koken met een ziel is nog niet zo eenvoudig. Bij Cami hebben ze het onder de knie. Je kan er ook terecht voor perfect uitgevoerde steak frites. Café Cami is een heerlijke aanwinst voor het Veldherenkwartier.