Capriole Café is een fijne alleskunner

Van uitgebreid dineren tot borrelen op het zonnige terras tot een koffieworkshop volgen. Bij Capriole Café in de Binckhorst kun je alle kanten op.

3 Jul 2023 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

Capriole Café is een fijne alleskunner

Van uitgebreid dineren tot borrelen op het zonnige terras tot een koffieworkshop volgen: bij het prachtig gelegen Capriole Café in de Binckhorst kun je alle kanten op. De Buik ging er naartoe voor een vijfgangendiner en genoot van verrassende gerechten en mooie (non-) alcoholische dranken.

Binckhorst in de lift

Jarenlang was de Binckhorst een verwaarloosde wijk, waar noch de meeste inwoners, noch de gemeente naar om leken te kijken. Maar sinds een aantal jaar wordt de wijk grondig opgeknapt. Appartementen schieten de lucht in, creatievelingen vestigen zich en de wijk krijgt langzaamaan wat meer allure. Goede horeca is er in ieder geval al: pal tegenover elkaar liggen Glaswerk en Capriole Café. Bij die laatste zijn we op een zonnige zomeravond uitgenodigd voor een diner.

Aan het water


Capriole Café ligt aan de Vliet, in de Binckhorst, achter terrein dat deels braak ligt en deels in ontwikkeling is. Het is een prachtige plek: pal aan het water een mooi, ruim terras, en binnen een stoer, modern pand, met op de eerste verdieping de eetzaal en op de tweede nog een paar tafeltjes en ruimte voor workshops.

Appeltaart in een glas


Capriole Café blijkt een fijne plek te zijn waar goed voor je gezorgd wordt. Wanneer we twijfelen bij welke gerechten we wijn zullen nemen en bij welke het non-alcoholische arrangement, besluit onze vriendelijke gastheer Kick om bij elk gerecht een half glas van beide te schenken.

Die drankjes zonder alcohol zijn sappen op basis van appel, met uiteenlopende toevoegingen. We drinken onder meer een heel fijn, cassis-achtig drankje en als aperitief eentje dat een soort appeltaart in een glas is, met frisse smaak van appel en flink wat kaneel.

Gerecht van de zee


Na een oester met duindoornbes en jalapeño komt brood uit de buurt op tafel. Ernaast een mooi zachte, gerookte veganistische boter vol groene kruiden. Daarna gaan we voor alles: we delen zowel de vijf gerechten met vis en vlees als de veganistische. Bij die laatste komen ook uitsluitend veganistische wijnen.

De eerste plantaardige gang is gelijk een van de bijzonderste bordjes. Een zeegerechtje, zegt Kick. We krijgen gepekelde watermeloen met een stevige structuur en een geconcentreerde meloensmaak. Daarbij komen verschillende zilte groentes, yuzu-parels (yuzu is een Japanse citrusvrucht), gepofte zwarte rijst en schuim van wakame (een zeewiersoort). Een schelp op basis van cashew, “een soort plantaardige eendenlever”, geeft diepte aan het verder frisse en ziltige gerechtje.

Lamsvlees, kokkels en scheermessen


De vlees- en visgerechten zijn eveneens dik in orde. Hoogtepunt is voor ons het bord met kokkels en scheermessen, die bedekt zijn met een frisse salade van rettich en een hollandaisesaus met sambai, een mooi zure Japanse azijn. Met een terrine van aardappel, groene asperges, crème van gezouten citroen en verse doperwtjes is het een rijk bord eten dat barst van de smaak.

Het hoofdgerecht bestaat uit verschillende delen lamsvlees, bereid met Marokkaanse kruiden en Braziliaanse koffie, wat zorgt voor een diepe, geurige smaak, waar labneh en groene en gele courgette wat frisheid geven.

Duizend laagjes koolrabi


Het mooiste gerecht is zonder twijfel de millefeuille (letterlijk vertaald: duizend laagjes) van koolrabi, gewoonlijk toch niet de meest elegante groente. Mooi opgerold en van boven gekaramelliseerd wordt de koolrabi vergezeld door seizoensgroenten als meiraapjes, radijs en een bundeltje gesnipperde spitskool. Losse kruisbesjes en een crème daarvan zorgen voor wat zoetzuur, een crème van gepofte knoflook geeft nog een flinke trap smaak na.

Koffieworkshops


Van oorsprong is Capriole Café een koffiebranderij, die in 1975 werd opgericht. Een aantal jaar geleden kwam daar het huidige restaurant bij, maar het oude vak is niet losgelaten. Kick leidt ons nog even naar boven, waar net een koffieworkshop gaande is. Hij luistert even en hoort direct: “Dat schuimen gaat nog niet helemaal goed.” We blijven even staan op de trap om nog eens te luisteren. “Dat klinkt al veel beter! Heel leuk; na één workshop lukt het sommige mensen al om latte art te maken.”

Strijd tussen de kazen

Terwijl het begint te schemeren, krijgen we nog een fris dessert van onder meer rabarber, vlierbloesem, radijs en perzik en daarna twee kaasplateaus: een met dierlijke en een met plantaardige kaas. Die plantaardige zijn op basis van cashewnoten en komen een eind, maar doen toch echt nog onder voor het rijtje dierlijke kazen, die smeuïg en heerlijk zijn.

Capriole Café doet meerdere dingen en die doet het allemaal goed. Dus of je nu vijf gangen veganistisch wil eten, koffie wil leren maken of gewoon lekker wil borrelen aan het water, dan is een tochtje naar de Binckhorst een goed idee.

Foto's terras en koffie branden: Myrthe Slootjes

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.

Moos: het hippe buurtrestaurant waar voor iedereen iets op de kaart staat

De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.

Goed Spaans uit eten op het strand kàn, bij Xiringuito

De Buik ging langs bij de Scheveningse boulevard voor Xiringuito, waar ze met inspiratie uit Barcelona en Mexico kwaliteit en een intieme sfeer laten zien.