Le Quartier is een zaak met een ziel

Beleef Le Quartier in Den Haag: een sfeervolle Franse bistro in Benoordenhout. Authentieke gerechten, topwijnen en een warme ambiance.

25 Nov 2024 Niels van Laatum

blogger Niels is een wijnman in hart en lever. Proeft, ervaart en schrijft. Van content voor wijnimporteurs en artikelen in magazines tot zijn eigen boek.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Le Quartier

Van Hoytemastraat 43, Den Haag Maaltijd: LunchDinerBorrelen Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Le Quartier is een zaak met een ziel

Dit restaurant bestaat nu zo’n acht jaar, maar zo voelt het niet als je binnenloopt. Het is een typische feelgood-zaak met een authentieke Franse uitstraling. Alsof het er al decennia zit, met de sfeer van toen en bijpassende kwaliteit. Bonsoir!

Welkom in de Parijse stijl bistro

De buurtbewoners uit het Benoordenhout hebben Le Quartier allang gevonden. Ook op een woensdagavond loopt het gezellig vol. De gasten zijn vertegenwoordigd in alle leeftijdsklassen, jong en oud weet deze Parijse stijl bistro in de Van Hoytemastraat op waarde te schatten.

De bediening is vrolijk en fris. Je voelt je er direct welkom.

Gedegen glas crémant

Eigenaars Margreet van Drenth en Marcel de Kroes hebben nog twee zaken, beide op een steenworp afstand. Café Le Petit Quartier, even verderop in dezelfde straat, en Bistro De Lof, op de Breitnerlaan. Waar je van dezelfde kwaliteit geniet met een iets kleinere kaart of bijvoorbeeld een lekker eigenwijze kaasfondue.

Wij starten onze avond hier met een gedegen glas crémant de Bourgogne. De hapjes erbij zijn voor een Francofiele bistro, opvallend. Popcorn en bananenchips. Dat mag anders - passende opties genoeg.

‘Drie dagen werk’

Marcel schuift aan voor een praatje. Hij runde eerder een goedlopend slagersbedrijf dat in zijn eigen woorden ‘grote stromen’ leverde aan de winkels waar we onze dagelijkse boodschappen doen. Maar in alles proef je zijn liefde voor het ambacht en dat goede ingrediënten essentieel zijn voor het echte genieten.

Waarom Frankrijk? "Room boter, Gewoon lekker eten”, legt hij lachend uit. Het bewijs staat niet veel later op onze tafel: bisque met coquille, mossel, schelvis en gamba. “Dat is drie dagen werk, maar het resultaat is er dan ook naar”, vertelt de chef ons bij het serveren, die trots zijn keuken uitstapt.

Geen woord te veel. Wat een diepte, wat een rijkheid. Sensueel, uhm, sensationeel goed.

Alle vertrouwen in de wijnkaart

We duiken de wijnkaart in. Mooi, bescheiden maar voldoende gevuld, en zeker niet alleen Frans. Nemen we toch Italiaans? Pourquoi pas. Malvasia 2021 van I Clivi, gemaakt van 80 jaar oude druivenstokken uit Collio in het noordoostelijke Venezia Giulia. Tip: een wat oudere jaargang van deze druif is altijd interessant(er).

VN staat erachter: vin naturel? Biodynamisch op zijn minst, bevestigt Marcel. Zijn zoon runt muziek- en natuurwijnbar De Nada in Amsterdam, dus we hebben er alle vertrouwen in.

Geen oubollige chansons bij Le Quartier

Le Quartier kent een klassieke setting met houten en marmeren tafeltjes, en een lange, groene bank. Grote zwart witte tegels, in diagonalen aangelegd, sieren de vloer. Een fikse kolom met spiegels vormt het centrum van de zaak, een rek met bloemen in het midden erboven.

En aangenaam, een zwaar, groen velours gordijn tegen de tocht. Achterin is een aparte, fijn ingerichte ruimte waar gezelschappen terecht kunnen aan een grote, rustieke tafel. Ronde bollen aan het plafond vormen het merendeel van de prettig afgestemde verlichting.

De muziek is relatief modern, verwacht er geen oudbollige chansons. Heerlijke geuren drijven onze kant op. We wachten geduldig af. 

De wijn blijkt een alleskunner

Het wordt krokant op de huid gegaarde schelvis, op open ravioli met spinazie, Hollandse garnalen en een ragout op smaak gebracht met het vocht van kokkels. En wild, roodpootpatrijs met spruitjes. Die ook echt nog ouderwets bitter smaken én een bite hebben.

De erbij geserveerde polenta, waar we normaal niet enorme fans van zijn, is krokant van buiten en smeuïg van binnen. Ernaast een klassieke saus van rode wijn. De witte wijn is fantastisch en blijkt een alleskunner. Voor de zekerheid bestellen we er een glas rood achteraan, Spätburgunder 2022 van Martin Wassmer uit het Duitse Baden. Die is altijd goed én betaalbaar.

Klassiek en lekker

We finishen met een clafoutis met peer en hazelnootijs die warm wordt geserveerd en een appeltaartje met vanille-ijs en room. Zo klassiek, zo lekker.

Le Quartier is een zaak met een ziel. Dat maakt het verschil. Al hangt het soms maar aan een of twee personen. Wat niet betekent dat ze er ook lijfelijk moeten zijn. Zijn Marcel of Margreet niet aanwezig, dan draait en ademt dit restaurant dezelfde kwaliteit en sfeer. Authentieke aanrader.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Try-out Jalan Pedis: een overtuigende aanzet naar meer

Jalan Pedis was een geslaagde try-out op het Lange Voorhout: Indische smaken, indorock, gezelligheid en sfeer. Veelbelovend voor Jalan Jalan volgend jaar.

Zuid-Amerikaanse warmte bij Café Restaurant Paloma

Proef de levendige smaken en warme gastvrijheid van Latijns-Amerika bij Café Restaurant Paloma op het Anna Paulownaplein in Den Haag.

De lekkerste haring achter de duinè!

Ontdek waar je in Den Haag de lekkerste Hollandse Nieuwe vindt en leer van experts hoe je haring van topkwaliteit herkent.